top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A babát vodkával itatni menő? És ha csak poén, akkor rendben van?

Nemrégiben egy videó borzolta a kedélyeket, melyen felnőttek itatnak valami vodkás löttyel egy csecsemőt. Vagy nem itatják… erről most így utólag megoszlanak a vélemények. Az a helyzet, hogy ez a videó mindenképpen gáz: ha az, aminek látszik, akkor azért, ha csak „poénnak” szánták, akkor azért.


Vagyis akár az is eszembe juthat a videóról, hogy emberek mire nem képesek azért, hogy pár lájkot begyűjtsenek maguknak a közösségi oldalon, akár az, hogy nem egy életbiztosítás csecsemőt alkohollal itatni.

 

Az ominózus videó néhány héttel ezelőtt sokkolta a közösségi médiát, melyen felnőtt emberek alkoholtartalmú üdítőitallal itatnak egy csecsemőt. A Long White egy – vodkatartalma révén – 4,8 százaléknyi alkohol tartalmú üdítő ital, melyet a videó tanúsága szerint egy új-zélandi zenei fesztiválon kínálgattak egy babának. A videóhoz két emoji is tartozott, melyek közül az egyik a sírva röhögős hangulatjel volt.


A videó vírusként terjedt a Facebookon és hatalmas felháborodást váltott ki. Valószínűleg ennek tudható be, hogy aki kiposztolta, ugyanaz azóta törölte is a közösségi oldalról. Egy férfi volt az illető, aki később ezt nyilatkozta egy új-zélandi napilapnak:

„A Facebookon több fenyegetést kaptam a babánkról kiposztolt videó miatt. A videón a feleségemmel és néhány barátunkkal vagyunk láthatók, de nem igaziból itattuk ám alkohollal a gyereket, csak poénnak szántuk.”

Azt is hozzátette, hogy eszeveszett bolond lenne, ha tényleg alkoholt adna a gyerekének, hiszen a kislány – ahogy ő fogalmazott – a szíve csücske, a mindene.



Úgy tűnik, hogy ez a tematika nagyon bejön ennek az apának, hiszen egy másik fotója is nyilvánosságra került, amin egy sörös kriglit tart a baba szájához. Ezt a fotót azzal a kísérőszöveggel posztolta, hogy a baba „első karácsonyestéje és az első söre”.

Az apaság ilyenfajta „megjelenítése” olyan mértékű felháborodást keltett ez esetben, hogy többen a hatóság figyelmét is felhívták a videóra. Az ügyben nyilatkozó hatósági személyek aggodalmukat fejezték ki. Egészen magas szintről is fontosnak tartották állást foglalni a történetben, hiszen az új-zélandi egészségügyi miniszter helyettese, dr. Harriette Carr például kijelentette, hogy a minisztérium nem javasolja, hogy bárki is alkoholos italt adjon csecsemőknek vagy kisgyerekeknek. Hiszen az alkohol igazoltan károsítja nemcsak a kisebb vagy nagyobb gyerekek, hanem a még meg sem született magzatok egészségét is, és különösen az idegrendszer normális fejlődését veszélyezteti.

„Tudunk a videóról, ami a közösségi médiában kering, és amennyiben szükségét látjuk, a rendőrséggel is felvesszük az ügyben a kapcsolatot” – emelte ki.

Az új-zélandi rendőrség képviselője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ilyenfajta feljelentés eddig még nem érkezett hozzájuk, és önmagában a videón található információ nem elégséges annak kimondásához, hogy bűncselekmény történt.


Ha igaz, gáz, ha csak poén, akkor is gáz

Na és akkor a végén most pufogok egy kicsit. Ha tényleg az van a videón, aminek látszik, az tiszta sor, és nem sok beszélni való van rajta. Gyereknek alkoholt adni szigorúan tilos, hiszen ismert tény, hogy egy gyereknél már olyan mennyiségű szeszesital is akár halálos kimenetelű alkoholmérgezést okozhat, ami egy felnőttnek esetleg csak egy kis enyhe kapatosság eléréséhez elegendő. Az alkohol gyerekekre gyakorolt hatásairól itt írtam korábban. A gyermekkori alkoholmérgezés kérdése már egy korábbi kvízben is szerepelt, melyben akkor adtál helyes választ, ha azt a válaszlehetőséget ikszelted be, hogy ha felmerül egy gyereknél, hogy nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, akkor nincs helye mindenféle otthoni praktikának, hánytatásnak, a helyzet jobbra fordulására való várakozásnak, hanem azonnal mentőt kell hívni.


És mi van akkor, ha tényleg csak béna és nagyon rosszul sikerült „poénról” van szó? Ez esetben az jut eszembe róla, hogy elképesztő, hogy magukat értelmesnek és érettnek tartó felnőtt emberek mire nem képesek azért, hogy olyan videót vagy fotót tudjanak megosztani a közösségi oldalukon, ami a mai ingergazdag környezetben is eléri az emberek ingerküszöbét legalább annyira, hogy lájkolják vagy kommenteljék a posztot, vagy bármilyen formában reagáljanak rá. Tavaly például volt egy tiszavirág életű mánia a közösségi médiában, amikor olyan videókat tartottak poénosnak készíteni és megosztani, melyeken sajttal (!) hajigálnak kicsi gyerekeket és mulatságosnak tartják megosztani a babák ijedt vagy meghökkent fejét. A múltkor pont olvastam egy cikket, mely szerint manapság sok embernél valamifajta lelki létszükséglet, hogy a közösségi oldalra kirakott posztjaikra minél több lájk érkezzen, a sok lájk ugyanis valamifajta boldogságforrásként funkcionál. Ismerek például olyat, aki törli az Instára feltöltött mégoly sikerült fotóit is, ha az első fél-egy órában nem érkezik rá annyi lájk, amennyit ő elképzelt. Mert ha nincs lájk, akkor az egy rossz fotó akkor is, ha úgy egyébként neki tetszene.


Korábban már arról az anyáról is olvashattál az Anyás-Apáson, aki aszerint rangsorolja gyermekeit, hogy melyikük hány lájkot képes begyűjteni saját közösségi oldalán. „Értelemszerűen” az a kedvenc, akinek ez a legjobban sikerül, ezzel a lájkok számát téve az anyai szeretet mértékegységévé.

Hülye világban élünk, hát nem?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page