top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

7 gyerekem van, bár az orvosok azt mondták, hogy 1 sem lesz

A közösségi médiában sok anya osztja meg életüket, gyermekeik fotóit és ügyesbajos dolgait. Most egy olyan anyuka történetét hoztam, akiről 7 gyermeke ellenére sokszor azt hiszik, amikor legkisebb gyermekével látják, hogy ő az első gyermeke. Jó esetben. „Rosszabb” esetben a nagyobb gyerekek nővérének nézik. Pedig a családalapítás nem indult könnyen, első terhessége vetéléssel végződik, miután az orvosok azt mondták neki, hogy nehéz dolga lesz a teherbe eséssel.

A történet végén beszélünk arról is, milyen rendellenesség miatt gondolták ezt az orvosok.

 

Ariel Tyson 36 éves, 7 gyermekes édesanya, nem mellesleg egy szép nő, fiatalabb korában szépségversenyeken is indult. Az anyuka a TikTokon is fenn van, és a mára több mint 2 milliósra duzzadt követőtáborával sok dolgot megoszt arról, milyen is egy 9 tagú család élete.


Egy nemrégiben feltöltött videójában például összes gyerekével pózolt és azzal viccelődött, hogy első gyerekes anyukának hiszik, amikor legkisebb – immáron hetedik – gyermekével, a kis Milával látják. Pedig Férjével, Michaellel 15 éve házasok, és Mila előtt 6 fiuk született. Ariel szerint látni kellene az emberek arcát, amikor megtudják, hogy már 7 gyermeke van.

Az anyuka azt is megosztotta, hogy sokgyerekes anyának azt is jelenti, hogy a születésnapok nem rólad szólnak. Ő például legutóbbi születésnapját egy kis kávézással és éttermi ebéddel töltötte, de ehhez is alkalmazkodnia kellett a gyerekei időbeosztásához.


A „szuperanyuka” csodaként tekint gyermekeire, miután az orvosok azt mondták neki első terhessége után, ami vetéléssel végződött 2010-ben, hogy a további terhességei során is 90 százalékos eséllyel ugyanerre számíthat. Először csak annyit árultak el neki, hogy „nagyon furcsa alakú méhe” van, amiről aztán később kiderült, hogy annyit jelent, hogy a méh üregét egy sövény csaknem teljes egészében két részre osztja. Ez valóban jelentősen megnehezítheti, de – ahogyan ez a történet is bizonyítja – nem teszi teljesen lehetetlenné a terhesség kihordását.


Osztott (szeptált) méh

Erről a fejlődési rendellenességről akkor beszélünk, ha a méhet egy szeptumnak (sövénynek) nevezett membrán két részre osztja. A szeptum hossza és vastagsága változó lehet, akár a méh alsó részén lévő méhszájig vagy akár a hüvelybe is terjedhet. A szeptum hosszától és vastagságától függően a kettéosztottság lehet teljes vagy kisebb-nagyobb mértékben részleges, így a méh ürege nem egyterű, hanem két kisebb részre osztott. A szeptált méh már a szüléskor fennálló állapot, ami nem „gyógyul meg”, szükség esetén csak műtéttel korrigálható. A szeptált méh terhességi komplikációkat és vetélést okozhat.


A szeptált méh egyeseknél tüneteket okozhat, ám a legtöbben nem is tudnak róla egészen addig, míg nem esnek teherbe, illetve nem élnek át több vetélést. Fontos azonban tudni, hogy a szeptált méh nem zárja ki a normális terhességet és szülést – bár kétségkívül megnehezítheti.


A szeptált méh nem szükségképpen átok és sokszor nem is okoz egészségi problémákat. Növelheti azonban a vetélés kockázatát, és a szokványos (habituális) vetélés egyik oka lehet. Egy tanulmány 35 százalékra teszi a vetélés arányát a szeptált méhhel rendelkező nők terhességei során (azaz kicsit több, mint minden harmadik terhességet érintheti), míg szabályos méh esetén a vetélések aránya csupán 10-20 százalék.


Mint említettük, a szeptált méh nem mindig okoz tüneteket, de ha mégis, akkor a fájdalmas menstruáció és a kismedencei fájdalom a leggyakoribb tünet.


Mi okozza a szeptált méhet?

A méh üregét kettéosztó sövény annak az eredménye, hogy míg a normális magzati fejlődés során a kétoldali Müller-járatból kialakuló méh egységes üreggé olvad össze, szeptált méh esetében ez az összeolvadás nem következik be, és a méh ürege kettéosztott marad.

A szeptált méh diagnosztizálására képalkotó vizsgálatok szolgálnak.


Fotó: Facebook


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page