top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

34 évesen 9 fiam van, de a 10. baba végre kislány lesz!

A 34 éves Rachel Parker két évvel ezelőtt már 8 kisfiú édesanyja volt, amikor különvált gyermekei apjától. Azóta ismét rátalált a szerelem, és most azt reméli, hogy az azóta született kilencedik kisfiú után mostani, immár tizedik terhességéből végre kislány születik.

De valójában min múlik az, hogy kisfiú vagy kislány fogan-e meg egy terhességben?

 

A 9 gyermekes édesanya ezt írta az idei anyák napján:

„Idén anyák napja volt - egy hatalmas nap számomra, hiszen kilenc fiú édesanyja vagyok, mindössze 34 évesen. És épp most tudtam meg, hogy ismét bővül a családunk. "Shane, megint terhes vagyok" - mondtam a vőlegényemnek, akivel 2020 júniusa óta vagyok együtt. Titokban reméltem, hogy a baba lány lesz, bár nyilván csak annyi a vágyam igazából, hogy egészséges legyen. Akárhogy is, nagyon jól gondoskodnának róla, hiszen egy egész hadseregnyi fiútestvér vigyázna rá.”

Aztán ezt mesélte még az előzményekről:

„Az anyaság a véremben van. Tizenhat évesen hagytam ott az iskolát, és egy velem egy környéken élő fiúval kezdtem randizni. Néhány hónappal később váratlanul teherbe estem, és 2005 januárjában megszületett a most 17 éves Josh. A családom bár megdöbbentett, mégis támogatott. Néhány hónappal később, még mindig 16 évesen, ismét teherbe estem, és 2006 áprilisában megérkezett Haiden, aki most 16 éves. 2007 júniusában, 18 éves koromban megszületett Bradley, aki most 15 éves. Még abban az évben szeptemberben egy egyszerű anyakönyvi hivatalban összeházasodtam a gyerekek apjával. Aztán újra babák és cumisüvegek következtek. De nemsokára újra terhes lettem, és 2009 novemberében megérkezett Charlie, aki most 13 éves. 19 éves koromra már négy gyerekem volt négy alatt. Nyugodtan viseltem a helyzetet és katonás pontossággal vezettem a házat. Cumisüvegből etettem, hogy a férjem, anyukám, nővérem és barátaim segíthessenek.A barátaim főiskolán tanultak vagy munkába álltak, én pedig térdig gázoltam a pelenkákban – de imádtam. Rendszeresen megdicsértek, hogy milyen jól viselkedik a csemetéim, és engem ez hatalmas örömmel töltött el. Nem kritizáltak vagy piszkáltak. Idősebbnek tűntem, és mivel négy gyerekem volt, az emberek automatikusan azt feltételezték rólam, hogy valóban idősebb vagyok.”

A mindennapjaikról ezt mesélte az éppen tizedik gyermekét váró anyuka:

„Míg a volt iskolatársaim klubokban buliztak és Ibizán nyaraltak, én pelenkák tucatjait cseréltem, bilire neveltem, ebédet készítettem, három-négy óra alvással elvoltam, és semmi pénzért nem cseréltem volna fel az életemet másra. 20 éves voltam, amikor a most 11 éves Archie megszületett, majd 21 évesen már hatgyermekes anyuka voltam, miután 2011 októberében megérkezett a most 10 éves Finley... de imádtam, és tudtam, hogy még nem végeztem a gyerekvállalással.”

No de az eddigi elbeszélésben sorra fiúbabák tűnnek fel a történetben. Mit gondoltak erről mások:

„Rengeteg kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy állandóan fiúkat szülök. "Nem tudsz lányokat csinálni?" – cukkoltak a barátaim, és én tényleg elhittem, hogy nem tudok. Nem tagadom, mindig mosolyogtam, amikor az ultrahangnál újra és újra az hangzott el, hogy "fiú", amikor elmentem a vizsgálatra... hiszen nem is vártam mást. Egyszer sajnos elvetéltem, de aztán megérkezett a most 8 éves Henry, és 25 évesen már 7 fiú anyukája voltam. 2016 áprilisában, amikor 28 éves voltam, a most 7 éves Albie csatlakozott a növekvő családunkhoz – ismét egy kisfiú. Sajnos nem sokkal később különköltöztünk a férjemmel, és egyedül maradtam a 8 fiúval. Később egy futó kapcsolatból ismét terhes lettem, aztán találkoztam mostani párommal, Shane-nel – a legkisebb gyerek akkor volt 1 éves, Ugye azt mondanom sem kell, hogy ő is fiú?”

Shane kiváló mostohaapja a sok fiúnak, és teljesen el volt ragadtatva a közös gyermek érkezésétől – ő immár a tizedik gyermek lesz a családban.

„Azonnal tudtam, hogy ez a terhesség valahogy más, bár nem tudtam megmondani, hogy miért. De még így is el voltam ragadtatva, amikor a szonográfus kimondta azokat a szavakat, amelyeket még soha: kislányunk lesz.”

A régen várt kislány decemberben érkezik a 9 fiú mellé.

„Nagyon büszke vagyok a hatalmas családomra és mindarra, amit elértem.”

Fiú vagy lány?

Kezdjük egy kis visszaemlékezéssel a középiskolai biológiaórákra. Az embernek 23 pár kromoszómája van, melyek segítségével tulajdonságait átörökíti utódjaira: 22 pár úgynevezett testi kromoszómapár és egy nemi kromoszómapár. Ez utóbbi kromoszómapár kétféle lehet: XX vagy XY, az előbbi a nőkre, az utóbbi a férfiakra jellemző. A hímivarsejtekbe és petesejtekbe a kromoszómakészlet fele kerül bele, minden kromoszómapárból csak annak 1-1 tagja. Könnyen belátható, hogy ez a hímivarsejtek esetében X vagy Y kromoszóma lehet: ha X kromoszómát hordozó spermium termékenyíti meg a petesejtet, akkor kislány születik majd a terhességből, ha pedig Y kromoszómát tartalmazó hímivarsejt, akkor kisfiú. A petesejtek esetében ez tiszta sor, minden petesejt X kromoszómát hordoz.


Vannak feltételezések, spekulációk, miként biztosítható a kívánt nemű baba születése. Ezek jó része inkább a hiedelmek és babonák kategóriájában sorolható, talán egyetlen kivétellel. Úgy tűnik ugyanis, hogy az Y kromoszómát hordozó hímivarsejtek sérülékenyebbek, rövidebb élettartamúak, ezért ha valaki kisfiút szeretne, akkor az a legjobb, ha a peteéréshez a lehető legközelebb időzíti az intim együttlétet. Ezzel szemben az X kromoszómás hímivarsejtek ellenállóbbak, tovább túlélnek a hüvelyben és a méhszáj környezetében, ezért akár a peteérés után viszonylag hosszabb idővel is megőrzik megtermékenyítő képességüket.


Úgy tűnik azonban, hogy családi meghatározottság is lehet abban, hogy egy családban inkább kisfiúk vagy inkább kislányok születnek. Ha egy férfinak fiútestvére van, nagyobb eséllyel nemz fiút, míg akinek nővére vagy húga van, annak többségében lányai születnek majd – állapították meg a Newcastle Egyetem szakemberei. A kutatásba több ezer családot vontak be, és több mint 900 családfát – azaz mintegy 556 ezer ember adatait – vizsgáltak át a tanulmány elkészítése során. A kutatók rájöttek, hogy a fiú- vagy lánygyermek nemzésére való „hajlam” átörökíthető, így a család nemi összetételétől függ, hogy egy férfinak fiú vagy lány utódai lesznek-e. A nők esetében azonban nem találtak olyan jeleket, amelyek alapján megjósolható lenne a várható gyermekek neme.


Forrás: ScienceDaily


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page