Vendégszerző · 2023.01.20 07:08 · 8 perc

10 dolog, amit NE taníts meg a gyermekednek!

Ha rákeresünk a neten arra, hogyan neveljük boldog/okos/sikeres/egészséges gyereket, valószínűleg a másodperc tört része alatt milliónyi találatot kapunk. Jóval kevesebb infónk van azonban arról, mi az, aminek a megtanítását természetesnek és fontosnak tartjuk, ám az valójában nemcsak helytelen, hanem sokszor egyenesen káros. Legalábbis hosszú távon. Mert pillanatnyilag akár jó ötletnek is tűnhet.

Az alábbiakban tízet szedtünk össze ezek közül, de annyi van, hogy akár egy könyvet is összeállíthatunk volna róla.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Azt szerintem senki nem vitatja, hogy a szülők és pedagógusok többsége jót akar a gyerekeknek, azt akarja, hogy boldogok és sikeresek legyenek, miközben megpróbálja őket az általa legjobbnak tartott eszközökkel és információkkal felvértezni a későbbi életükhöz. Ezek között vannak olyan dolgok is, amelyeket eredendően tanítunk és elvárunk tőlük, holott ezekkel valójában a kudarcra készítjük fel őket. Akár véletlenül, akár az önismeret és a tudás hiánya miatt, olyan „leckéket” adunk nekik, amelyek a gyakorlatban többet ártanak, mint használnak.

De melyek azok a tanítások és elvárások, amelyekkel fel kellene hagynunk a gyerekek tanítása során, ha valóban célt szeretnénk elérni? Ezt a kérdést tette fel valaki egy közösségi oldalon, amikor arra kérte a többi felhasználót, hogy osszák meg tapasztalataikat a témában. Nagyon sokféle választ kapott, melyek legtöbbje igen nagy éles látásról tanúskodott. Más kérdés persze, hogy a válaszadók mennyiben akarják és tudják és tudták megvalósítani ezeket a saját gyermekeik nevelése során. A kommentelők felhívták a figyelmet azokra a mérgező gondolatokra, amelyeket sok szülő még mindig a fiatal, tapasztalatlan és befolyásolható fejek beültet, gyakran anélkül, hogy meggondolnák, hogy ez valójában mit jelent és milyen következményekkel járhat. A válaszokból az is kiderült, hogy bár a társadalom fejlődik és alakul, sok nevelési elv és elvárás olyan szilárdan megtapadt, hogy továbbra él és virul annak ellenére, hogy valójában elavult és káros.

A kérdésre egészen megdöbbentő számú, több mint 16 ezer válasz érkezett, ami már önmagában is sokat mondó. Ezek közül válogattuk ki a leginkább gyakoriakat és tipikusnak mondhatókat. Ha van valami, amit fontosnak tartasz, de kihagytuk, kérlek, hogy oszd meg velünk kommentben.

1. A kamaszoknak elég annyit tudniuk a szexről, hogy tilos, kerülendő és káros

A szexuális absztinencia megkövetelése nem egyenlő a szexuális felvilágosítással! Ehelyett tanítsd meg gyermekednek azt is, mi a nem kívánt terhesség elkerülésének módja, és hogyan működnek az egyes fogamzásgátló módszerek. A mindenre kiterjedő tájékoztatás hatásosabb módja a tiniterhességek elkerülésének, mint az egyszerű tiltás.

2. Az iskolai zaklatásról a felnőtteknek egyszerűen nem kell tudomást venniük, ez olyasmi, amit a gyerekek majd elrendeznek egymás között, és idővel megoldódik magától

Ezzel kapcsolatban egy pedagógus posztolt, aki határozottan kiállt amellett, hogy a felnőtteknek – elsősorban a szülőknek és a pedagógusoknak – nem szabad ignorálniuk a jelenséget, mert saját tapasztalatai szerint ettől még a zaklatás az esetek 100 SZÁZALÉKÁBAN változatlanul tovább folyik.

3. Ne állj szóba idegenekkel, így biztonságban vagy!

„Stranger Danger” – azaz az „idegenek veszélyesek” mondja az angol, ezzel azt sugallva, hogy csak idegen felnőttek veszélyeztethetik gyermekeink biztonságát, következésképpen megóvhatjuk őket szinte minden bajtól azzal, ha megtanítjuk nekik, hogy nem állhatnak szóba idegenekkel. A szomorú valóság és leginkább a statisztikák azonban arról tanúskodnak, hogy a gyermekeket érő szexuális és egyéb bántalmazás elkövetői között kiemelkedően nagy arányban vannak olyan felnőttek, akiket a gyerek egyébként ismer, akár a családtagok közé tartozik.

4. Addig játssz, amíg gyerek vagy, mert felnőttkorodban már nem teheted!

Ezt a szabályt nagyon könnyű megcáfolni, hiszen a játék nem ér véget a nagykorúság küszöbén. A játék és a játékos kedv a felnőttek számára is rendkívül fontos.

5. A kudarc káros élmény, amit bármi áron el kell kerülni, sőt meg kell óvnunk tőle gyermekeinket

Mindenképpen negatív életesemény, ha valami nem vagy nem úgy sikerül, ahogy elterveztük. Ez azonban nem jelenti azt hogy egyben szégyellni és kerülni való dolog is lenne. Mindannyiunkat ér kudarc az életben, nem is kevés, ezért meg kell tanulni elfogadni, feldolgozni, továbblépni és a jövőre nézve hasznosítani a belőle leszűrhető tapasztalatokat.

6. Ha gonoszkodik veled, azt jelenti, hogy tetszel neki

Ez általában a fiúkkal kapcsolatban szokott felmerülni, tipikusan és leegyszerűsítve abban a formában, hogy a fiúk annak a lánynak húzkodják a copfját, aki igazából tetszik nekik. Röviden szólva: a bántás a vonzódás megnyilvánulása. Ezzel azonban sajnos azt a gondolatot is elültetjük a lányaink fejében, hogy az ilyenfajta viselkedést meg kell bocsátaniuk, hiszen valamilyen módon ők a hibásak abban, hogy a fiúk nem képesek kontrollálni a tetteiket, ha nőnemű lény van a közelünkben.

7. Diploma, házasság, gyerekek – ez az élet rendje és a sikeres élet receptje

Különösen a vallásos, illetve más szempontból hagyománytisztelő családokban „elvárt menetrend” ez a gyerekek számára. Ez sem kell különösebben magyarázni, az is lehet sikeres és boldog, aki más utat választ magának, sőt még a gyermekvállalás sem kötelező eleme a sikernek és boldogságnak.

8. Az ölelés és puszi a szeretet megnyilvánulása, amit nem tagadhatsz meg egyetlen családtagtól sem, hiszen ezzel megbántanád őket

Ezt sem kell különösebben magyarázni, ám ha bővebben akarsz olvasni a témáról, akkor az Anyás-Apáson is találsz cikket róla, sőt ti is megosztottátok a tapasztalataitokat.

9. Ha jól viselkedsz, megkaphatod azt, amit szeretnél

Ez is gyakori nevelési elv, ugyanakkor valószínűleg soha nem gondolunk bele, hogy ezzel arra is megtanítjuk gyermekeinket, hogyan manipulálják a környezetüket, illetve hogyan legyenek alakoskodóak és tisztességtelenek egy cél érdekében. Ehelyett azt kellene megtanítanunk nekik, hogyan kezeljék azokat a helyzeteket, amikor nemet mondanak nekik. Bizonyára mindannyian ismerünk olyan felnőtteket, akik egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a „nem”-mel, ezért ilyen helyzetekben inkább megsértődnek.

10. A család szent, a családtagoknak mindent meg kell bocsátani

A gyerekeknek nagyon hamar meg kell tanulniuk, hogy senki nem tökéletes, és ahogy a világban mindenhol vannak jó és rossz emberek, úgy ez igaz a családra is. Legyél akár anya, apa, gyerek, nagy szülő vagy nagynéni, ettől még vannak dolgok, amit elszúrsz, nem jól csinálsz, sőt akár még rossz ember is lehetsz. Vannak dolgok, melyek alól nem mentesít pusztán az a tény, hogy te is ugyan abba a családba tartozol.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük