top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Van bébiőrünk, miért legyek ott a babával?

Ahogyan egyre modernebb és egyre kifinomultabb elektromos bébimonitorok kerülnek a piacra, úgy sajnálatos módon egyre több szülő gondolja úgy, hogy teljesen felesleges személyesen felügyelni a babát– legyen az maga a szülő vagy a család bébiszittere.

De vajon a szakértők egyetértenek-e azzal, hogy egy bébiőr mindent megold?

A gyermekorvosok és gyermekbiztonsági szakemberek bizony riadót fújnak az olyan történetek egyre szaporodó számát látva, amikor a szülők egyedül hagyták otthon gyermekeiket, és csak a bébiőr hang-és képfelvételeire hagyatkozva felügyelték a baba biztonságát – vagy csak ringatták magukat abba a hiú ábrándba, hogy urai a helyzetnek, és bármikor ott teremnek a baba mellett, ha a szükség úgy kívánja.

 

A közelmúltban amerikai ABC News egyik vezető producerének története borzolta a kedélyeket. A 37 éves Dax Tejera egy New York-i látogatásuk alkalmával szívrohamban meghalt. Már önmagában is tragikus, ha valaki ilyen fiatalon hirtelen elmegy, de a körülmények még tovább cifrázzák a képet. A producer éppen vacsorázni volt feleségével, a 33 éves Veronicával, amikor a haláleset történt. Nem sokkal később a rendőrség hívást kapott a szállodából, miszerint a helyszínen „felügyelet nélkül maradt gyerekek” vannak – írja a USA Today. Kiderült, hogy a pár két gyermekét – akik közül az egyik 2 éves, a másik mindössze 5 hónapos volt a történtek idején – egy bébiőr „gondjaira” bízva egyedül hagyta a hotelszobában. A 33 éves feleséget letartóztatták és kiskorúak kétrendbeli veszélyeztetésével vádolták meg alig néhány órával a férje halála után.

„Bár a lányoknak szerencsére nem esetben bántódásuk, tisztában vagyok vele, hogy rossz döntést hoztunk – vallotta később az anyuka. – Szülőként tudnom kellett volna, hogy amikor baleset történik egy gyerekkel, az soha nem percek vagy órák alatt történik, hanem akár másodpercek alatt.”

De hogy az ilyenfajta felelőtlenség nem csak az ismert emberek sajátja, jól mutatja, hogy a sajtóban időről-időre napvilágra kerülnek hasonló történetek hétköznapi szülőkkel is. Tavaly ősszel például egy fiatal édesanya egy észak-karolinai bérelt lakásban hagyta a csecsemőjét, míg ő és a férje a tőlük 5 perc sétára lévő tengerpartra mentek.

„Leültünk a parton és figyeltük a monitort”

– mondtam el később a nő, amikor a New York Post nemrégiben külön cikket is szentelt a témának azt érzékelve, hogy a veszélyes jelenség egyre terjed a szülők körében. Az anya azt is elárulta, hogy olyan bébimonitort használnak, melynek egyik beépített alkalmazása riasztást küld a szülők mobiltelefonjára, ha mozgást vagy hangot érzékel.

„Mindig ezt csináljuk. Semmi értelme bébiszittert fogadni. Figyeljük a monitort és gyakran visszamegyünk ellenőrizni, mi a helyzet”

– tette hozzá a nő


Bár a monitorok kényelmet, bizonyos fokú függetlenséget, valamint „szemet és fület” biztosítanak a szülők számára, hogy fizikailag is elszakadhassanak kisgyermeküktől, felmerül a jogos kérdés: biztonságos-e, ha a szülők kizárólag a bébimonitorokra bízzák gyermekeik biztonságát és testi épségét?


A szakértők úgy vélik, hogy a szülők úgy hozzák meg ezt a hibás döntést, hogy nincsenek tudatában annak, hogy ha baj van, akkor nagyon gyorsan, akár másodpercek alatt kell cselekedniük.

„A szülők között egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogy magukra hagyják gyermekeiket a lakásban vagy az autóban, pusztán a bébimonitorok által nyújtott, legtöbbször hamis biztonságban bízva”

– figyelmeztet egy gyermekgyógyász.


A szakértő a gyors reakcióidőt élet-halál kérdésnek nevezi, hiszen egy oxigénhiány okozta maradandó agykárosodás hihetetlenül rövid idő alatt létrejöhet:

„Mennyi ideig állhat le a baba légzése, mielőtt az agya visszafordíthatatlanul károsodna?”

És rögtön meg is adja rá a választ:

„Nem sokáig. Mennyi füstöt lélegezhet be gyermek egy égő házban, mielőtt meghal? Milyen gyorsan kell kórházba vinni egy gyereket, ha elesik és eszméletét veszíti? Ha végiggondoljuk ezekre a kérdésekre a válaszokat, akkor könnyen beláthatjuk, hogy bár van helye a videómonitoroknak, de soha nem helyettesíthetik az embert, aki a gyermektől elérhető közelségben tartózkodik. Gondoljunk csak arra, milyen döbbenetesen rövid idő alatt képesek a gyerekek életveszélyes sérüléseket szerezni.”

A gyermekorvos azt is elmondja, hogy a vészhelyzetek elhárítására kiképzett orvosok és egyéb szakemberek mindig tudják, melyek azok a szituációk, amikor életbevágó a gyors reakció. A szülők azonban nem mindig tudják, melyek azok a helyzetek, amikor nem szabad késlekedniük, és erre nem is képesek fizikailag, ha nincsenek jelen a helyszínen, amikor a baj bekövetkezik.


Bár megjegyezte, hogy „a szülőknek mindenképpen szükségünk van arra, hogy időnként távol legyenek a babától”, azt is hangsúlyozta, hogy „a videokamera nem helyettesíti az embert, amikor egy csecsemő vagy kis gyermek testi épségéről és biztonságáról van szó”.

„Van hely a bébiőröknek, de soha nem helyettesíthetik az embert, a szülőt vagy bébiszittert, aki rövid karnyújtásnyira van a gyermektől”

– foglalja össze a legfontosabbakat.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page