top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Valójában most született meg a hetedik – mondja a 79 éves színész

A való életben és a virtuális világban is örök vita, hány éves korig „szabad” gyermeket vállalni. Rengeteg érv elhangzik a késői szülővé válás mellett és ellen is, de ezek a diskurzusok leginkább az anya életkorára koncentrálnak. Kevesebb szó esik viszont azokról az esetektől, amikor az apa... hát... meglehetősen élemedett korú, amikor megérkezik a baba.

Pedig az idős apaságnak is megvannak a maga egészségi kockázatai mint a várandósságra, mind a kis utódra nézve.

 

Robert De Niro nemrégiben, mintegy „mellesleg” elárulta, hogy éppen mostanában született meg hetedik gyermeke. Az emblematikus Keresztapa című film főszereplője egy interjúban osztotta meg ezt az izgalmas infót, amikor éppen a szülői lét volt a téma. Az újságíró egy kérdéssel kezdte, melyet így vezetett fel:

„Tudom, hogy hat gyermeked van.”

Mire de Niro így válaszolt:

„Valójában hét. Most született meg a hetedik.”

A színész két legidősebb gyermekének anyja Diahnne Abbott, akivel 1976 és 1988 között voltak házasok. Akkor született két első gyermekük, akik kis túlzással lassan már nemhogy szülő, hanem nagyszülő korúak, hiszen Drena 51, Raphael pedig 46 éves. Az Oscar-díjas színész korábbi partnerével, Toukie Smith-szel közös ikrei: Julian és Aaron most 27 évesek. Ezzel a partnerével állítólag 1988-tól 1996-ig éltek együtt. Exfelesége, Grace Hightower szintén két gyermeket szült neki: a 25 éves Eliotot és a 11 éves Helent. Grace-szel 1997-ben házasodtak össze és 2018 körül váltak külön az útjaik.


Egyelőre nem tudni, ki Robert De Niro hetedik gyermekének édesanyja, de a színész menedzsere megerősítette a médiának, hogy a színész immár valóban hétgyermekes apuka.

Sokan sokféleképpen kommentálták a 79 éves kispapa hírét. Egy stúdióbeszélgetés egyik vendége például önzőséggel és felelőtlenséggel vádolta az idős sztárt, és gyorsan ki is számolta, hogy mire a gyerek nagykorú lesz, addigra de Niro a 100-hoz közeledik majd.

„Ha egyáltalán megéli”

– tette hozzá.


Öreg apa nem vén apa?

Ha szóba kerül, hogy hány éves korig lehet és szabad gyermeket vállalni, akkor általában az anyákat szokták „élve boncolni”, már akár negyvenes éveikben felelőtlennek bélyegezve őket, ha a terhesség gondolata akár csak eszükbe jut. Általában azt hozzák fel ellenérvként – vissza-visszatérő fordulat a kommentekben –, hogy az anyák „idősen” már nem tudnak a gyerekeik után futnia a játszótéren (már miért is kéne?), de a kicsit tájékozottabbak felróják az anyai életkor kockázatait is a terhesség kimenetele és a gyermek későbbi egészségi állapota szempontjából. Senki – vagy szinte senki – nem beszél ugyanakkor az apákról. Az ő felelősségükkel mi van? Az ő életkoruk nem hordoz kockázatokat? Nos, az az igazság, hogy de.


A Stanford Egyetem orvosi karának kutatói által készített tanulmány szerint az évtizedekre visszanyúló szülészeti adatok szerint az idősebb apák gyermekei fokozott születési kockázattal, többek között kis születési súllyal és görcsrohamokkal kénytelenek szembenézni. Az adatok még arra is utalnak, hogy az apa életkora befolyásolhatja az anya egészségi állapotát a terhesség alatt, különösen a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

„Hajlamosak vagyunk csak az anyai tényezőket vizsgálni a társuló születési kockázatok értékelésénél, de ez a tanulmány azt mutatja, hogy az egészséges baba születése „csapatsport”, és az apa életkora is hozzájárul a baba egészségéhez”

– mondta dr. Michael Eisenberg, a tanulmány egyik szerzője.


A több mint 40 millió születés adatai azt mutatták, hogy az „előrehaladott apai életkorú” apák – ami nagyjából a 35 év feletti életkornak felel meg – által nemzett babáknál nagyobb volt a kockázata a kedvezőtlen születési eredményeknek, például a kis születési súlynak, a görcsrohamoknak és a közvetlenül a születés után szükséges lélegeztetésnek. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy apa, annál nagyobb a kockázat. A 45 éves vagy idősebb férfiaknak például 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel született koraszülött gyermekük, az 50 éves vagy idősebb férfiak gyermekei között pedig 28 százalékkal nagyobb volt az újszülött-intenzív osztályos ellátásra szoruló babák aránya.


Ugyanakkor a szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy ezek a számok önmagukban nem indokolják, hogy drasztikusan megváltoztassuk az életterveinket, mivel a kockázatok még mindig viszonylag alacsonyak. A megnövekedett kockázatokat a lottószelvény vásárlásához hasonlította:

„Ha egy helyett két lottószelvényt veszel, a nyerési esélyed megduplázódik, tehát 100 százalékkal megnő. De ez relatív növekedés. Mivel a lottónyeremény esélye nagyon kicsi volt a kezdetektől fogva, még mindig nem valószínű, hogy megnyered a lottót. Ez egy nagyon szélsőséges példa, de ugyanezt a koncepciót lehet alkalmazni arra, ahogyan ezekről a születési kockázatokról gondolkodunk.”

De visszatérve az idézett tanulmányhoz: az adatok azt mutatták, hogy amint egy apa eléri a 35 éves kort, a születési kockázat összességében enyhén megnő, hiszen minden egyes évvel, amit az életkora emelkedik, átlagosan két új mutációt halmoz fel a spermája DNS-ében.


Ami igazán meglepő volt, hogy úgy tűnt, összefüggés van az apák előrehaladott életkora és annak esélye között, hogy az anyánál a terhesség alatt cukorbetegség alakul ki. A 45 éves és annál idősebb férfiak partnerénél – a 25 és 34 év közötti apákhoz képest – 28 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő terhességi cukorbetegség a partnerüknél. A szerzők még nem látják világosan az összefüggés hátterét, de gyaníthatóan szerepe lehet benne a méhlepény állapotának.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page