top of page
  • Terényi Andrea

Terényi Andrea: A gyermeknevelésben minden velünk, a szülőkkel kezdődik

A szülők annyira, de annyira nagyszerűek, csodálatosak, lelkesek, és minden erejükkel arra törekednek, hogy gyermekeiket élményekkel halmozzák és kápráztassák el. A gyermekek néha látszólag ezért nemhogy hálásak lennének, de kifejezetten és válogatottan huncut módon tiltakoznak valamennyi megnyilvánulásukkal.

A helyzet az, hogy a történet, mégis mindkét részről teljesen rendben van. A szülő a legtöbbet, legjobbat szeretné, a gyermek pedig, akkor, és ott, éppen nincs ráhangolódva erre.

 

A gyermekek egymástól is minden tekintetben különböznek, és gyakran vannak helyzetek, amikor még saját maguktól is. Eszük ágában sincs direkt elrontani a szülők fantasztikusnak vélt programjait, és tönkretenni a napjukat, csak ők éppen nem erre vannak akkor és ott ráhangolódva. Az ezzel kapcsolatos érzéseik pedig olykor rémisztő, elképesztő, és cudar testet ölthetnek a megnyilvánulásaikban.


Képzeljük csak el magunkat, ha életünk szerelme egy napon azzal állna elő, hogy öltözz drágám, meccsre megyünk, mert szeretnék egy jó napot neked. Drágám viszont ma egy romantikus napra vágyik ordítozó, zajongó, izzadság- és sörszagú szurkolók helyett, mondjuk kéz a kézben sétára, étteremre, tapadós táncra, holdfényes összebújásra. Életünk szerelme lehozhatja a csillagokat a stadion egéről, minket akkor is kellettlen durcával tudna csak magával vonszolni, ha egyáltalán sikerülne neki.


A gyermekek éppen így vannak ezzel. Lehet, hogy pont ma éppen nem vágynak múzeumra vagy az általunk nagyszerűnek vélt programunkra, hanem valami egészen másra. Számukra gyakran még az az igazi, élvezetes program, ami számunkra többnyire már unalomig megszokott. Ezredszerre ugyanazok a körök, játékok, barátok...


Amikor még gyerek az ember, leginkább így van ez.


Minden nap más, minden reggel és ébredés más.


Nevelőként, szülőként, a legjobb társunk a reziliens hozzáállás. A rugalmas alkalmazkodóképesség, az egymásra hangolódás, a végtelen energiát felemésztő jó szándékunk újratervezése – gyermekünk pillanatnyi állapotát tapasztalva, értve és érezve.

Egyszerűen csak képzeljük magunkat a helyébe.


Egy telihold, időjárás- vagy légköri változás, de akár csak egy rossz gondolat miatti kialvatlan éjszaka, nyűgös ébredés után egy kötelező szabadon választott program, és kész vagyunk egészen. Ha jól emlékszem, nőként mi is képesek vagyunk ilyenkor a lehető legbrutálisabb tiltakozásokat produkálni, és persze, nem is kell ehhez még csak megszólalnunk sem.

Számtalan kellemetlen percet megspórolunk, ha érzékeny, tapasztalt, sokat próbált anyai szenzorainkkal felmérjük a bármennyi évest, és amit tapasztaltunk, annak alapján újra, és újra tervezünk. Mert a világon mindennél jobban szeretjük, legyen bármilyen is, éppen úgy a legtökéletesebb nekünk. Amikor érezzük és értjük magunkat, érezzük és értjük a gyermekeinket és másokat is.

Így lehet mindenkinek a lehető legjobb napja, amit a legnagyobb szeretetben tölthetünk együtt.

Szeretettel ajánlom kapcsolatteremtő nevelés, intézményes és családi nevelési tanácsadásomat, Budapesten személyesen, és online. Amelyet, több mint 40 év, gyakorlati nevelési tapasztalatával, minden lehető, ezzel kapcsolatos ismeret megszerzésével, saját kutatásaimmal, a gyermekek és a téma iránti szenvedélyes szeretettel, elkötelezettséggel indítottam útjára.


Ahol a legjobb saját megoldásokat keressük és találjuk meg, mindennel kapcsolatban, ami önmagunk, gyerek, család, intézményes nevelés, kommunikáció és kapcsolatteremtés. Nehezen kezelhető gyermekek nevelésével, életvezetéssel kapcsolatban különösen is. Már a gyermek tervezésétől, korhatárok nélkül, hiszen minden velünk kezdődik.


A Kapcsolatteremtő nevelés módszerem egyik pozitívuma, hogy a bántalmazások, a rettegett bullying megelőzésére hatékonyan és tartósan alkalmas – családi, közösségi és intézményes nevelésben egyaránt.


Hiteles, felelősségteljes nevelés nem létezhet, önmagunk ismerete nélkül.

Ezzel a tudással gyermekeinket is megajándékozhatjuk, ez a valaha volt legfontosabb és legszerethetőbb tananyag, mégsem tanították nekünk ezt az életre szóló, életre való és életbe vágóan lényeges tantárgyat.


A nagyszerű Vekerdy tanár úr értékeit viszem és gondolom tovább, a legnagyobb szeretettel.

Nyilvános Facebook profilomnál megosztott gondolataimmal, betekintést nyújtok a szemléletembe, itt elérhető is vagyok.

Kapcsolatteremtő nevelés című könyvem – amely a korábbi, Új utakon a nehezen kezelhető gyermekekhez című könyvem kibővített változata – pillanatnyilag kizárólag e-könyv formában érhető el:


Terényi Andrea


0 hozzászólás
bottom of page