top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te adnál használt játékot a gyereknek ajándékba?

Manapság úgy tűnik, hogy minden a fogyasztói lét körül forog, venni-venni-venni, folyton venni már a gyerekeknek is. Mindig többet, mindig újabbat. Vannak azonban szülők, akik ki akarnak törni ebből az ördögi körből. Ők azt mondják, hogy nemcsak anyagi szempontból előnyös dolog használt játékot vagy más ajándékot adni a gyereknek nevezetes alkalmakra, hanem környezetbarát megoldást is kínál, ha játékbizományiból vagy aukciós oldalról választanak ajándékot.


Egy anya egy mamafórumon kérdezte a többiek véleményét, mit gondolnak a dologról.

 

Elmondta, hogy kinézett egy babakonyhát szülinapi ajándékként, ami a kislánya régi vágya. Egy aukciós oldalon azonban rálelt hajszálra ugyanarra a babakonyhára használtan, pontosan ötödannyi áron. Kicsit elbizonytalanodott, hogy szabad-e, illetve illik-e használt játékot adni a gyereknek, ezért rögtönzött közvélemény-kutatást tartott a barátai körében. Eléggé meglepődve tapasztalta, hogy a többség szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha használt játékot vagy más ajándékot ad a gyereknek, na de nem születésnapra vagy karácsonyra! Ezekre az alkalmakra kizárólag vadiúj ajándék dukál − szerintük.  Ez azért is lepte meg, mondja az anya, mert pontosan tudja, hogy a megkérdezett baráti körben ő keres a legjobban, mégsem ő az, akinek gondja van a használt ajándékkal.

Ezért a Mumsnet oldalon is feltette ugyanezt a kérdést: lehet-e használt játékot venni a gyerek születésnapjára? Több mint 90-en válaszoltak a kérdésére, és a túlnyomó többség szerint semmi gond nincs a használt ajándékkal. A pénzmegtakarításon kívül többen érvként hozták fel, hogy ha használt dolgot vásárol, akkor ezzel a környezetet is védi, és a gyerek legtöbbször észre sem veszi, hogy nem vadonatúj ajándékot kapott. Különös tekintettel arra, hogy sokszor egy-két heti használat után már senki nem tud különbséget tenni vadiúj és másodkézből származó játék között. A többség tehát azt mondja, hogy ha valamihez használtan, jó áron is hozzá lehet jutni, tiszta pénzkidobás vadonatújat venni. Egy anya azonban elismerte azt is, hogy nem biztos benne, hogy ahhoz is elég bátor lenne, hogy valaki más gyerekének használt játékot adjon ajándékba.


Alapvetően nincs baj a használt játékkal, de…

Alapvetően mindenben egyetértek a fenti okfejtéssel, de szokás szerint fűzzünk egy kis tudományt is a témára. Sok embernek ugyanis a fertőzésekről és mérgező anyagokról szólva egyáltalán nem jut eszébe, hogy ezek forrásai akár játékok is lehetnek. Különösen akkor, ha már eleve használtan kerülnek új gazdájukhoz.

A Plymouth Egyetem kutatói korábban 200 műanyag játékot vizsgáltak meg ebből a szempontból. A játékok családoktól, óvodákból és adományboltokból került ki. Azt találták, hogy ezek a régebbi játékok sokszor olyan mérgező anyagokat is tartalmaznak, melyek a mai modern gyártási szabványok mellett már nem felelnének meg a biztonsági kritériumoknak. Olyan toxikus anyagokat tudtak kimutatni bennük a megengedettnél nagyobb mennyiségben, mint az antimon, az ólom vagy a szelén. Öröm az ürömben, hogy eredményeik szerint ezek az anyagok csak akkor veszélyesek a gyerekekre nézve, ha azokat a gyerek megrágja vagy lenyeli. Ez azonban bármikor előfordulhat, lássuk be…

De a mérgező anyagok csak az egyik veszélyt jelentik. A másik kockázat a fertőzésveszélyben rejlik, hiszen legtöbbször semmi biztosat nem tudni, honnan, milyen környezetből származik a kiszemelt használt játék. Erre azonban viszonylag könnyű megoldást kínál egy alapos tisztítás, ehhez azonban az kell, hogy már a kiválasztás során olyan szemmel válogassunk, hogy a játék anyaga és jellege lehetővé tesz-e egy alapos tisztítást.

Csak érdekességként említem meg, hogy több vizsgálat is zárult már azzal a következtetéssel, hogy a gyermekorvosi rendelők legfertőzőbb pontja a várószobában kialakított játszósarok, azon belül is az unaloműzőként kitett játékok.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page