top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szép csendben – film a szexuális zaklatásról

Ha szexuális zaklatásról esik szó, akkor a következő, ami eszünkbe jut, az általában olyasmi, hogy agyonhallgatás, az áldozathibáztatás, a tabusítás és a hamis diszkréció. Pedig beszélni kell erről a témáról, aminek minősített esete, ha gyermek az áldozat, többszörösen minősített esete pedig, amikor tanár és diákja között szövődik az egyoldalú „szerelmi” viszony.

Erről a kényes témáról szól a „Szép csendben” című film, Nagy Zoltán rendezésében.

 

A film főhőse a 18 éves Dávid, aki egy ifjúsági zenekar szép reményű szólistája. Új tagként érkezik a zenekarba a 13 éves csellista, Nóri, aki egy országos verseny szünetében zokogva vallja meg Dávidnak, hogy 60 éves karmestere megengedhetetlen módon közelít felé, fogdossa, simogatja, szexuálisan zaklatja. Dávid első reakciója a hitetlenkedés, hiszen a tanár úr nem „olyan”, meg talán Nóri értette félre a gesztusait. Ám nem hagyja nyugodni a dolog, ezért megszállottan keresi, lesi, gyűjti a bizonyítékokat a szexuális zaklatásra.


A dolognak híre meg a zenekari tagok és a zeneiskola vezetése körében is, és Dávid kezdeményezésére egészen a hatóságokig jut az ügy. De közben minden reakció felsorakozik, ami ilyen esetekben akár tipikusnak is mondható: Nóri anyja először egy szót sem hisz el az egészből és alaptalan bajkeverésnek minősíti Dávid akcióját arra, hogy napvilágra kerüljenek a történtek. Később szinte mániákusan kérdezgeti Nórit, hogy ugye, semmi „komolyabb” dolog nem történt az idős karmester részéről, „csak” puszi és ölelés. (Mintha az nem lenne bőven több a megengedhetőnél...) Az egyik zenészlány megpróbál elfogadható magyarázatot adni a titokban készített hangfelvételen hallható, meglehetősen félreérthetetlen hangokról. Nóri kimondja ugyan azt a bizonyos határozott „nem”-et a tanárának, más kérdés, hogy nem sok foganatja van. Pedig a nem az nem. A karmester családja hárít és úgy tesz, mintha nem történt volna semmi különös. És mit tesz a gyanúba fogott tanár? Nos, ő először megvádolja Nórit azzal, hogy úgy viselkedett, amit a tanár félreértelmezhetett, ami nettó áldozathibáztatás. Aztán úgy meséli a történteket, mintha egy másik tanár ügyében közbenjárva látogatta volna meg Nóri családját, ahol megoldási javaslatot tett a konfliktusra:

„Megbeszéltük Nóri anyukájával, hogy szép csendben lerendezzük ezt az ügyet. Ahogyan az ilyen ügyeket szokás.”

A film rendezője, Nagy Zoltán szerint senki nincs könnyű helyzetben, amikor egy ilyen ügy kipattan vagy akár csak a gyanú felmerül:

„Az emberek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a hasonló esetekkel. Nehezíti az ilyen ügyek feltárását, hogy hétköznapi rutinná vált az elhallgatás, tabusítás, mind kisközösségben (mint egy osztály, iskola vagy család), mind a nyilvánosság szintjén. Amikor pedig szó esik egy ilyen esetről, a tapasztalatom az, hogy nem mélységében, sokkal inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni, ahol ráadásul egy olyan ember keveredik gyanúba, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk.”

(Forrás: Port)


A film 2019-ben készült, de a neten több helyen is fellelhető. Én a Filmio oldalon néztem meg, de fenn van például a Netflix kínálatában is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page