top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az internetes zaklatás inkább a lányok műfaja

A cyberbullying manapság már jól ismert jelenség, azt jelenti, amikor a gyerekek a virtuális térben, az interneten zaklatják egymást: csúfolnak valakit, valótlan pletykákat terjesztenek róla vagy kiközösítik csoport vagy osztály egy vagy több tagját.


Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a cyberbullying elsősorban a lányokat sújtja, hiszen az áldozatok között háromszor annyi a lány, mint a fiú.

 

A National Center for Education Statistics (NCES) végzett egy felmérést amerikai fiatalok körében, melyben a középiskolás korú lányok 21 százaléka, azaz nagyjából minden ötödik lány számolt be arról, hogy zaklatták már online vagy szöveges telefonüzenetek formájában, míg ez az arány a fiúk körében csak 7 százalék volt. A mostani felmérés ugyan nem tért ki arra hogy a támadók melyik nem köréből kerülnek ki, de a korábbi felmérések alapján állítható, hogy a lányokat általában valamelyik másik lány piszkálja, zaklatja, csúfolja a neten.

A cyberbullying definíció szerint azt jelenti, hogy a zaklatás valamilyen digitális eszközön, például mobiltelefonon, számítógépen vagy tableten keresztül valósul meg. Ez történhet úgy, hogy a zaklatás elkövetője negatív, káros vagy valótlan tartalmú üzeneteket küld, posztol vagy oszt meg egy másik személyről. De a cyberbullying körébe sorolható az is, amikor az érintett tudta és beleegyezése nélkül személyes vagy privát információk kerülnek róla nyilvánosságra, melyek alkalmasak arra, hogy lelki sérülést okozzanak számára.

A mostani felmérés előzménye egy korábbi dokumentum, mely szerint az amerikai tinédzserek többsége arról számolt be, hogy érte már a zaklatás társai részéről az interneten. A korábbi dokumentum – a mostani felméréssel szemben − nem talált különbséget a fiúk és a lányok között abban, hogy milyen gyakran válnak cyberbullying áldozatává, de bizonyos zaklatástípusok esetében mutatkoztak különbségek: ilyen például, hogy a lányok körében gyakoribb az, hogy valótlan pletykákat terjesztenek egymásról az interneten vagy az érintett beleegyezése nélkül rá nézve kellemetlen fotókat osztanak meg.

A cyberbullying terjedését látva nem véletlen, hogy a nagy közösségi oldalak is egyre jobban odafigyelnek arra, hogy különféle szabályokkal és korlátokkal gátat vessenek az online zaklatásnak. Az Instagram például éppen nemrégiben mutatott be egy új programot, mely mesterséges intelligencia segítségével igyekszik kiszűrni a zaklató kommenteket. A másik módszer, hogy bizonyos kulcsszavak alapján szűrik a posztokat és a kommenteket, és mindazokat a megjelenéseket blokkolják, melyekben az adott szó bármilyen összefüggésben előfordul. Ezenkívül egy olyan új funkciót is bevezetnek, mely segítségével a magát cyberbullying áldozatának érző személy nemcsak bizonyos személyeket, hanem egész csoportokat le tud tiltani a saját oldaláról.

Fontos azonban, hogy a szülők észrevegyék, hogy a gyereket akár virtuális térben, akár a való életben zaklatás éri a társak oldaláról. Figyelmeztető lehet, ha a gyerek hangulata vagy magatartása megváltozik. Ilyenkor érdemes a gyerekkel beszélgetést kezdeményezni a témáról, és amennyiben kiderül, hogy a gyanú megalapozott, akkor a kifogásolt posztokat és kommenteket célszerű képernyőmentés formájában lementeni, majd lépni a zaklató, annak szülei, illetve az iskola felé.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page