Anyás-Apás · 2023.03.08 07:49 · 4 perc

Pórázon tartom a gyerekem és nem érdekel, mit gondolsz

„A gyerekemre pórázt rakok, amikor nyilvános helyre megyünk, és nem érdekel, ha azt hiszed, őrült vagyok. Nem én vagyok őrült, hanem a világ” – írta egy anya a videója mellé, amelyen jól látszik, hogy egy hipermarketben való vásárolgatás közben rózsaszín „pórázt” köt a kislánya csuklójára.

Minden ilyesmi, így a klasszikus gyerekhám is erősen megosztja a szülőket, így nem meglepő, hogy ez a videó is 13 millió megtekintést és számos kommentet „ért” a közösségi oldal felhasználóinak.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy anyuka erősen megosztotta a közösségi médiában a követőit, amikor elárulta, hogy „pórázra” köti a kislányát, amikor kimozdulnak otthonról.

@alexishealth Replying to @bkoji445 I’m tired of the world being this way but I’m NEVER tired of protecting my girls. I’m okay looking like a crazy mom. As long as my babies are safe 🥰 and thanks to everyone I freaking love this thing❤️#momsoftiktok #dadoftiktok #protectyourchildren #protectyourkids #awareness #alexishealth #beawareofyoursurroundings #shoppingwithme ♬ original sound – Alexis

Az Alexis (@alexishealth) nevű TikTok-felhasználóként ismert anyuka klipje vírusként terjedt el, miután posztolta a vitatott klipet, amelyen Alexis látható, amint egy rózsaszín pórázt köt a kislány csuklójára, miközben az egy bevásárlókocsiban ül.

„Belefáradtam, hogy a világ gonosz és veszélyes, de SOHA nem fáradok bele, hogy megvédjem a gyermekeimet. Egészen addig nem érdekel, hogy mit hiszel és hogy őrültnek gondolsz, ameddig a gyermekemet biztonságban tudhatom”

– írta a videóhoz.

A klip amilyen rövid volt, akkora hatalmas vitát váltott ki a kommentelők között.

„Én is anya vagyok, de ez még nekem is túlzásnak tűnik”

– szögezte le az egyik néző.

Valaki más értetlenül állt a jelenség előtt:

„Ez őrület, hogy ezeknek a pórázoknak a használata mennyire természetesnek és magától értetődőnek tűnik egyes anyák számára.”

Aztán volt, aki csak annyit tartott megosztani a témában, hogy őt mindig megnevetteti, amikor ilyet lát.

A gyerekhámokról

A klasszikus gyerekhámoknak lényegében ugyanez a funkciójuk, mint ennek a rózsaszín „póráznak”: azt hivatottak biztosítani, hogy veszélyes, forgalmas vagy zsúfolt helyen is biztos lehessen a szülő benne, hogy egy másodpercre sem téveszti szem elől a gyermekét, illetve a gyerek nem tud egy váratlan pillanatban kifutni az autók elé.

És mint ilyen, „természetesen” legalább annyira megosztja a szülőket, mint a szoptatás kontra tápszer vagy a mosipelus kontra eldobható pelenka témája. A támogatók szerint százszor inkább ez, mint egy tragédia – vagy akár „csak” egy tömegben való elkeveredésből adódó hatalmas riadalom mind a szülő, mind a gyerek részéről. Az ellenzők szerint felelősségteljes szülő ilyet nem használ, ez csak a lusta szülők mentsvára, akik ehhez folyamodnak ahelyett, hogy megtanítanák a szabályokat a gyerekeiknek, sőt akár a gyerek fejlődésére is károsan hathat ez a fajta korlátozás.

A témáról itt olvashattál korábban az Anyás-Apáson.

Tavaly a TV2 Tények című műsora is foglalkozott a témával, ahol több oldalról is körüljárták, hogy hasznos vagy káros-e a gyerekhám.

Ide kattintva visszanézheted az adást.

(Pssssszt… a műsorban az én véleményemet is megkérdezték, kb. a 4. perctől hallhatod.)

De természetesen pszichológus is válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e szüksége felnőttkorában pszichológusra annak a gyereknek, akinek a szülei gyerekhámot használtak. (Spoiler: nem).

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Póráz csak a kutyákra való? – a gyerekhámról

Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük