top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

PCOS-em van, mégis második gyermekemet várom

Ismerjetek meg egy fiatal édesanyát, aki 13 éves kora óta tudja, hogy PCOS-e, azaz policisztás ovárium szindrómája van. Bár a PCOS klasszikus tünetei/következményei közé tartozik a teherbe esési nehézség, Tánya élete erre rácáfol, hiszen egy gyermek édesanyja, és most várja második gyermekét.

Azt mondja, hogy az inozitol nevű táplálékkiegészítő segített neki sokat abban, hogy betegsége ellenére megvalósítsa anyaságról szóló álmait. De mire is jó az inozitol?

 

Tánya mindig is szeretett volna édesanya lenni:

„Ötéves korom óta tudom, hogy anya akarok lenni.”

Ebben eddig semmi rendkívüli nincs, az anyaságig vezető út azonban az ő esetében meglehetősen göröngyös volt, hiszen 13 éves kora óta tudja, hogy PCOS-e, azaz policisztás ovárium szindrómája van, ami köztudottan kihat a reprodukciós egészségre is. Ez az esetek jelentős részében abban nyilvánul meg, hogy nem vagy csak nehezen sikerül az érintetteknek teherbe esniük.


A most 27 éves nő így emlékszik vissza első menstruációjára:

„Tizenhárom éves voltam, amikor megjött az első menstruációm. Nagyon rövid volt, és soha többé nem jött meg újra.”

Körülbelül fél-egy évnyi várakozás után az édesanyja orvoshoz vitte, ahol az ultrahangvizsgálat kiderítette, hogy a háttérben PCOS áll. A gyanút vérvizsgálattal is megerősítették.


Mint bárki, aki alig várja, hogy egyszer gyermekei legyenek, Tánya is nagyon megrémült, amikor az orvosai közölték vele, hogy egész életében tudatos döntéseket kell hoznia az egészséges életmóddal kapcsolatban, hogy megfelelően karban tudja tartani egészségi állapotát.

„Ez rengeteg szorongást okozott a tinédzserkoromban.”

Az orvos hormongyógyszert írt fel számára, ami havonta egyszer vérzést váltott ki nála. De Tánya nem elégedett meg ennyivel, tudatosan élt és olyan étrendet állított össze magának, ami megfelelt az állapotának és a betegségének:

„Az egészséges táplálkozás fontosabb volt számomra, mintha nem lett volna PCOS-em, hiszen figyelmeztettek, hogy különösen oda kell figyelniük ezekre a dolgokra. A PCOS-es lányoknak jobban kell vigyázniuk a laktózzal, az összes extra hormontartalmú termékkel, mint a tej, a sajt, a szója – ezeket én is igyekszem elkerülni vagy legfeljebb nagyon kis mennyiségben fogyasztani. Nyilván eszem a sajtos pizzát, de ez nem gyakori része az étrendemnek. Igyekszem nagyon egészségesen táplálkozni, kerülöm a cukrot.”

Aztán tíz évvel később férjhez ment, ekkor kezdte újragondolni a gyermekvállalás gondolatát:

„Hosszú évekig szedtem a fogamzásgátlót, mert az orvos azt mondta, hogy ezt szednem kell, és egyelőre még úgysem akarok teherbe esni. Amikor elkezdtük tervezni a babát, abbahagytam a gyógyszerszedés, meg is lettek a következményei: nem jött meg a menstruációm, tele voltam pattanásokkal, és szőrösödött az arcom – ezek mind a PCOS tünetei. Szedtem termékenységi gyógyszereket, de nem használtak.”

Ami szerinte segített neki, az az inozitol nevű táplálékkiegészítő volt. Az inozitol tulajdonképpen egy cukormolekula, mely számos élelmiszerben is megtalálható. (Meg kell azonban jegyezni, hogy egyelőre nem bizonyított tudományosan, hogy az inozitolnak megbízható hatása lenne a termékenységi zavarokra – a szerk.)


Tánya végül azt mondja, hogy magát a PCOS-t nem szüntette meg sem az inozitollal, sem más étrendkiegészítőkkel, mindenesetre megtanult együtt élni vele.


Ami viszont biztos: 14 évvel a PCOS diagnózis után Tánya a második gyermekét várja. És ennél nem is kívánhatna boldogabb végkifejletet magának.


Mi a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan állapot, amelyben a petefészkek kórosan nagy mennyiségű férfi nemi hormont (androgéneket) termelnek, melyek normális körülmények között csak kis mennyiségben vannak jelen a nők szervezetében. A policisztás petefészek szindróma elnevezés a petefészkekben kialakuló számos kis cisztára (folyadékkal teli „zsákra”) utal.


Melyek A PCOS tünetei?

  • Rendszertelen menstruáció, a menstruáció elmaradása (amenorrea)

  • Rendellenes szőrnövekedés

  • Pattanások

  • Elhízás

  • A bőr sötét elszíneződése

  • Ciszták megjelenése

  • A haj elvékonyodása

  • Meddőség

(Forrás: John Hopkins Medicine és Cleveland Clinic)


Mik azok az inozitolok?

Az inozitolok egyfajta cukrok, amelyek segíthetenek javítani ezt az inzulinrezisztenciát. Az inozitolok megtalálhatók az egészséges élelmiszerekben, például a diófélékben, a gabonafélékben és a hüvelyesekben. Az inozitolok kilenc formája közül a mioinozitol (MI) és a D-kiro-inozitolok (DCI) gyakorolják a legnagyobb hatást a PCOS-re. Több tanulmány is felvetette, hogy az MI és a DCI kombinációja a legjobb az inzulinrezisztencia csökkentésére és a peteérés újraindítására. Bizonyos klinikai vizsgálatok azt jelzik, hogy inozitol és folsav napi szedése segíthet a vér trigliceridszintjének csökkentésében, az inzulinérzékenység és a menstruációs ciklus javításában, valamint a peteérés elősegítésében.

(Forrás: verywell health)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page