top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nincs szükség újabb downos gyerekekre!

A fenti mondat egy orosz tévéshowban hangzott el, és nem is maradt megtorlás nélkül. A téma az volt, hány éves korig lehet és szabad gyereket vállalni. Az ominózus véleményt a közönség soraiban ülő fiatal nő fogalmazta meg, a pofont pedig a meghívottként jelen lévő színésznőtől kapta, aki az ötvenhez közeledve éppen most várja harmadik gyermekét.


Down-szindróma a statisztikák és az anyai életkor fényében.


 

Az orosz tévében nagy népszerűségnek örvend Andrej Malakov műsora, melynek egyik legutóbbi adásában az idősebb korban vállalt anyaságról beszélgettek, és az adás vendége volt Evelina Blendans is, aki 49 évesen várandós harmadik gyermekével, aki mesterséges megtermékenyítés eredményeként fogant, és Blendans úgy érzi, hogy ezúttal kislánya születik majd. A színésznő egyik fia Down-szindrómás, és ezt nem volt rest szóvá tenni a közönség soraiban ülő egyik fiatal nő, aki szemmel láthatólag nem osztozik az ötvenhez közel vállalt terhesség feletti örömben. Amikor Elena Lebedeva megkapta a szót, ezt mondta: „Azt mondják, már 35 és 40 között is veszélyes gyermeket vállalni, akkor mit gondoljunk a 49-ről? Mi a véleménye erről? Majd szül egy újabb downos gyereket? Senkinek nincs szüksége az ilyen gyerekekre, sem a társadalomnak, sem önöknek.”

Evelina Blendans többször is finoman félbe akarta szakítani a nőt, sikertelenül. Eztán felpattant és a nőhöz sietett, miközben az egyik vendég úgy próbálta oldani a feszültséget, hogy megkérte a felszólalót, hogy hagyja el a stúdiót.

„Te nyomorult dög, megtéplek! Ez az én gyerekem, világos? Rólam bármit mondhatsz, de a gyerekeimet hagyd békén!” – kiabálta a színésznő, és eztán csattant el az a bizonyos pofon.

Az ominózus kijelentés egyébként Evelina Blendans Alexander Szemin tévéproducerrel közös fiára. Szemjonra vonatkozott, aki Down-szindrómával született. Blendans és Szemin egy éve elváltak. A pár nagyobbik gyereke, a 24 éves Nyikolaj Izraelben él.


Idősebb korban tényleg gyakoribb a Down-szindróma

Bár a műsorban elhangzott kijelentés megengedhetetlen és védhetetlen, a puszta számok nyelvére lefordítva érhető, hogy mit akart mondani a bekiabáló nő.

Korábban már többször foglalkoztam itt az idősebb korban vállalt anyaság kérdésével, legutóbb például annak kapcsán, hogy egy másik színésznő, Brigitte Nielsen is ötven felett lett ismét anya. Akkor egy grafikont is mutattam, mely szerint úgy 40 éves kor körül valóban meredeken emelkedik a Down-szindrómás magzatok száma, melynek oka a genetikailag hibás örökítő anyag, melynek esélye az életkor előrehaladtával emelkedik. Míg 33 éves korban kb. minden 625 terhességből születik egy Down-kóros magzat, ez az arány 35 éves korban 1/500, 29 éves korban 1/140, 41 éves korban 1/85, 44 éves korban 1/45, míg 45 éves kor felett már 1/25. Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy minden 25. terhességből downos gyermek születik, ami nagyon magas arány.

Ma már szerencsére mód van terhesség alatti szűrésre, és ha kiderül, hogy a magzat Down-szindrómás, a szülők dönthetnek, hogy így is vállalják-e a baba felnevelését.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page