top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Nincs időm magamra. Nincs időm kettőnkre. Mert fáradt vagyok...

A múltkor elém került egy rövidke kis írás a Facebookon H. Habarics Kitty írónő tollából. Értem én persze, hogy mit akar írni a kisgyerekes lét kimerítő első időszakáról, arról, hogy amikor a baba jólléte az első, akkor minden várhat. Várhat a mosatlan. Várhat a kimosott ruhák szekrénybe hajtogatása. A fogmosásnál és a hajmosásnál már picit felhúztam a szemöldökömet. De hogy nincs időm rád? Nincs időm a párkapcsolatra.

Az egész arról jutott eszembe, hogy olvastam egy kutatást arról, hogy a férfiak hogyan élik meg azt, hogy gyermekük születik, ők pedig szépen a jóval hátrébb sorolódnak hirtelen a feleség fontossági listáján.

 

"Azért, mert fáradt vagyok...

Nem mostam.

Nem mosogattam.

Nem... Nem főztem.

Nem ettem. Nem ittam.

Nem tűrtem össze a ruhát.

Nem foglalkoztam veled.

Nem foglalkoztam mással,

csak egész nap VELE.

Nem mostam hajat.

Nem mostam fogat.

Nem aludtam éjjel.

Nappal sem aludtam.

Nincs időm rád.

Nincs időm magamra.

Nincs időm kettőnkre.

Mert fáradt vagyok...

Elmúlik. Hamar. Tudod?

De most még...

Fáradt vagyok.

Szeretlek..."


Ezt olvasva tulajdonképpen nem is annyira meglepő annak a kutatásnak az eredménye, melyet nemrégiben hoztak nyilvánosságra, és mely szerint a legtöbb apa a baba megszületése után azzal kénytelen szembenézni, hogy jóval kevésbé elégedett párkapcsolatával, mint a baba érkezése előtt. A párkapcsolati elégedettség csökkenése a baba születése után akár évekig is eltarthat, derül ki a kutatásból.

„Pedig a szülők mentális egészsége, a szülői szerepvállalás és kötődés, valamint a gyermek fejlődése szempontjából alapvetően fontos, hogy a jó párkapcsolat a szülővé válás során is megőrződjön. Az elmúlt években a kutatások nemigen foglalkoztak az apákkal, pedig ő ugyanolyan fontos szerepet játszanak a családi rendszerben, mint az anyák. Ezért kulcsfontosságú, hogy az ő tapasztalataikra, érzéseikre is kíváncsiak, nyitottak legyünk”

– mondja a közlemény vezető szerzője, Judith Mack, a németországi Drezdai Egyetem munkatársa.


A PLoS ONE című orvosi szaklapban augusztus 30-án közzétett tanulmányhoz az európai kutatók a német szülők 2017-ben indult felmérésére adott válaszokat tekintették át. A felmérésben 500 elsőgyermekes apa mellett 106 olyan apa vett részt, akik második gyermeküket várták. A szülés előtt két hónappal, majd a szülés után 8 héttel, 14 hónappal és 2 évvel a párkapcsolati elégedettségről kérdezték őket.


Függetlenül attól, hogy a gyermek az apák első vagy második gyermeke volt-e, az apák a szülés után kevésbé voltak elégedettek a kapcsolatukkal – derült ki a tanulmányból. Az első gyermek előtt az apák elégedettebbek voltak párkapcsolatukkal, mint a második gyermek előtt, és 8 héttel a baba születése után az elsőgyermekes apák még mindig nagyobb elégedettségről számoltak be, mint a második gyermekes apák, ám a következő időben az ő párkapcsolati elégedettségük is meredeken csökkent.


Az olyan tényezők, mint az életkor és az iskolai végzettség nem mutattak szoros összefüggést a párkapcsolati elégedettség mértékével, ám a párkapcsolat időtartama igen. Azok, akik a gyermekvállalás előtt hosszabb ideig voltak együtt, a gyermekvállalás után általában a párkapcsolati elégedettség kezdeti csökkenéséről számoltak be.


És hogy mi ennek az oka? Sheehan Fisher (Northwestern Feinberg School of Medicine) pszichológus szerint:

„Részben a nemek közötti megosztottság és sztereotípiák... amelyek ellen küzdünk ugyan, de még mindig léteznek. Emiatt az apákat még manapság is váratlanul éri, mennyire megváltozik az életük a baba megszületése után, és sincsenek felkészülve, hogyan tudnák megőrizni a párkapcsolatukban rejlő értékeket. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a gyermekvállalás nemcsak a nő, hanem a férfi életében is sorsfordító esemény. Ráadásul az apák számára plusz szorongást jelentenek az anyagi kérdések és az az érzés, hogy most már egy egész családot kell eltartaniuk – legalábbis átmenetileg.”

És végül a tanulmány talán legfontosabb üzenete:

„A párkapcsolatot ápolni kell, és nem szabad természetesnek venni. Az idő egy részét muszáj a párkapcsolatba fektetni, még ha a baba mellett az önmagunkra fordítható idő sokszor meglehetősen szűkre szabott. A konstruktív kommunikáció és a külső (családi, baráti) segítség elfogadása létfontosságú lehet a párkapcsolat minőségének megőrzése céljából is.”

"Nincs időm rád.

Nincs időm magamra.

Nincs időm kettőnkre.

Mert fáradt vagyok..."


Forrás: PLoS ONE, B. Habarics Kitty

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page