top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem adhatsz babát a fiunknak ajándékba!

Bár mostanában egyre több szülő vallja azt, hogy le a sztereotípiákkal, sehol nincs az megírva, hogy a kisfiúk csak traktorokkal játszhatnak, a kislányok pedig csak babázhatnak, azért nem jött még el a szép új világ, vannak ebből konfliktusok bőven. Egy anya például abban kérte ki a többi kommentelő véleményét a Mumsnet oldalon, mit tegyen, ha...

...a férje kerek perec megtiltotta, hogy „lányos” játékot vegyen a kisfiuknak ajándékba. Te hogyan oldanád meg?

 

Azt írta, hogy nagyon meglepődött, ugyanakkor csalódott is volt, amikor a férje nem engedte meg, hogy egy játékbabát is a kosárba tegyen, amikor játékokat válogattak a kisfiuknak egy webes játékáruházból. Hatalmas vita robbant ki köztük abból, milyen játékokkal kell vagy „illik” játszania egy kisfiúnak vagy egy kislánynak.

„Irtó dühös vagyok. Éppen a kétévesünknek válogattam ajándékot egy webáruházban a közelgő szülinapjára. Már karácsonykor is nagy vitáink voltak, de akkor végül nagy nehezen megvehettem neki a kiszemelt babakonyhát, most szerettem volna egy bababoltot adni „igazi” bevásárlókosárral. A férjem azonban nagyon mérges lett, amikor meglátta, mit készülök megrendelni, szerinte ezek lányoknak való ajándékok, inkább vegyek a gyereknek kisautót vagy focilabdát. Az igaz, hogy a kisfiunk máris nagy autóbolond, de már egy vagonnyi játékautója van, minek neki még egy újabb??? És mi az ördög „lányos” van egy bababoltban???”

– tette fel a kérdést az anya, aki azt is hozzátette, hogy a bölcsiben, ahová a kisfia jár, mindig azt mondják a gondozónők, hogy legszívesebben a babaházzal játszik. Azt is kifejtette, hogy nem érti, hogy a férjét miért piszkálja az, hogy a kisfiuk azzal játszik, amit szeret, majd egészen addig ment, hogy ha előre tudta volna, hogy a férfi ilyen szexista szemmel néz mindent a világban, akkor biztosan soha nem ment volna feleségül hozzá.


Ilyenkor mindig azt szoktam írni, hogy a történet természetesen megosztotta a kommentelőket. Ám most nem tudok ilyet írni, hiszen szinte mindenki egyöntetűen az anya pártjára állt.

„Az én fiam babát és babakocsit kapott tőlünk, amikor még csak totyogós volt, de később is imádta a babakocsiban tologatni a babáját. Biztos vagyok benne, hogy a való életben is sok apa tologatja a gyermekét babakocsiban, mi a különbség? És a férjed még soha nem fogta meg a bevásárlókocsit a szupermarketben?”

– kérdezte például az egyik hozzászóló.


Más ezt írta:

„A játék az játék akár kisfiú akar vele játszani, akár kislány. És mi „lányos” van egy boltos játékban? Később majd a szupermarketbe se fogja beengedni a fiát, mondván, az csak nőknek való? Hogy lehet ennyire hülye valaki?”
„Mondd neki azt, hogy ha tud valami elfogadható, logikus és nem szexista indokot adni, hogy szerinte mi rossz van abban, ha egy kisfiú babaházzal vagy bababolttal játszik, akkor igazat adsz neki. Aztán várj, mit válaszol. A válaszra én is kíváncsi vagyok”

– javasolta egy harmadik kommentelő.


Te hogyan oldanád meg?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek: Te mit sportolsz? És miért?


0 hozzászólás
bottom of page