top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Ne vegyél kék fürdőruhát a gyereknek!

Frissítve: 2023. máj. 5.

Hamarosan itt a strandszezon, így sokunk máris ellenőrzi a szekrényeket, kell-e új fürdőruhát, úszónadrágot venni a gyereknek a tavalyi kinőtt darab helyett. Bár a fürdőholmik színe között valószínűleg csak tetszés alapján válogatunk, egy szakképzett úszásoktató arra figyelmeztet, hogy kétszer is gondolja meg minden szülő, hogy kék holmiban engedi-e be a gyereket a medencébe.


Az ok: a gyerek biztonsága.

 

A TikTokon egy működési engedéllyel rendelkező úszásoktató oszt meg néhány olyan tanácsot a szülőkkel, melyek adott esetben akár életmentőek is lehetnek – és ez videón is szemlélteti. Azt mondja, hogy bár az idei szezon fürdőruhái között számtalan szuper aranyos és mulatságos modellt is találnia veszély a részletekben rejlik: a gyermekednek választott fürdőruha színe növelheti a fulladás kockázatát. A problémát nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hiszen például az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) adatai szerint 4 éves kor alatt a fulladás a vezető halálokok között szerepel.

„Ez tehát nem az a fürdőruha, amelyet a lányom rendszeresen visel. Ezt kifejezetten demonstrálás céljából vettem egy kiárusításon, hogy megmutassam azoknak a szülőknek, akik tanulni szeretnének”

– mondja a videón a Nikki Scarnati nevű úszásoktató, aki a TikTok-on @springhill.isr néven ismert.


Miközben a kamerába beszél vírusként terjedő videójában, amelyet már több mint 6 milliószor néztek meg, és több mint 541 ezer lájkot kapott, Scarnati a mögötte lévő medencére közelít a kamerájával, ahol halványkék fürdőruhába öltözött kislánya úszkál.

„Ezért ne adjuk a gyerekeinkre kék fürdőruhát. Nézd meg, milyen nehéz őt meglátni a víz alatt.”

A közelében pancsoló lánya valóban nagyon beleolvad a kék vízbe, így szinte láthatatlannak tűnik.

„És ez nyugodt körülmények között van, nem egy csomó más gyerekkel körülvéve, akik játszanak, csobbannak és jól érzik magukat. Nézd meg napfényben is! Nézd meg, milyen nehéz őt abban a fürdőruhában meglátni, mert ugyanolyan színű, mint a víz, amiben van. Szóval, ne vegyetek kék fürdőruhát, kedves szülők. Ne vegyetek kék fürdőruhát!”

Az alábbi fotó a CPR Kids oldalról származik, és talán mondanom sem kell, hogy ott, ahol a piros körben semmi nem látszik, valójában egy gyerek van. Egy kék fürdőruhát viselő gyerek.


Milyen színű fürdőruha a legbiztonságosabb?

Fontos pont, amivel minden szülőnek tisztában kell lennie: gyermeke fürdőruhájának színe jelentősen befolyásolhatja biztonságát a vízben. Scarnati szerint a szülőknek érdemes az élénk, harsány színeket és mintákat előnyben részesíteniük, hogy gyermekeiket könnyen észrevegyék a vízben. A neonszínű fürdőruhák a legjobban láthatóak a vízben, de ha ezek nem jöhetnek szóba, akkor azt tanácsolja, hogy válasszunk piros, narancssárga, fukszia vagy sárga színűt.


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page