top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne ordíts, Maugli, különben betörünk!

Pár hete zaklatta fel az a hír a közvéleményt, hogy egy óbudai óvodában megengedhetetlen stílusban kommunikáltak egy 5 éves autista kisfiúval. Bár a gyerek az édesanyja szerint ép értelmű, de nem beszél, az óvodai dolgozók Mauglinak nevezték és kiabáltak vele, sőt az édesanyja szerint be is zárhatták valahová. A történtek az édesanya által titokban készült hangfelvételekből derültek ki.



Bár valószínűleg nem a mi dolgunk, hogy egy speciális igényű kisgyerek óvodai felvételét támogató óvoda dolgozóit edukáljuk a autizmus mibenlétéről, a ikk végén linkgyűjteményt hoztunk az autizmus témájában megjelen korábbi cikkeinkből. És nem ellesleg nem is biztos, hogy ami történt, az csak az ő hibájuk – mondja cikkünk végén egy érintett anyuka.


 

Áden 5 éves, autista, és az ép gyerekkel együtt egy óbudai óvodába jár. Vagyis pontosabban csak járt. Az édesanyja ugyanis úgy döntött, hogy másik óvodába viszi át, miután az általa titokban készütl hangfelvételekből világossá vált, hogy elfogadhatatlan és megengedhetetlen módon bánnak a kisfiával az óvoda egyes dolgozói. Az RTL Klub hírműsorában elmondta, hogy azért készített titokban hangfelvétel, mert bár érezte, hogy valami nincs rendben az ovival, volt, hogy 2 órát hiába várt az óvoda vezetőjének szobája előtt, hogy beszéljenek a problémáról. Az igazgatónő csak akkor hívta vissza, amikor kiderült, hogy hangfelvételt készített arról, hogy kegyetlenül bánnak a fiával az óvónők.


Ilyenek hangoznak el a felvételeken:

„Hagyd már abba! Ezzel mit csinálnak a fejlesztésen, ott nem kell ülni? Ott nem kell 25 percig ülni a szájbab.szott logopédián?”

Meg ilyenek:

„Na gyere Áden, keresd meg a jeledet az ordítás helyett, a lufit anyád választotta.”

És még ilyenek is:

Gyere Maugli. Ott a Maugli! Betörjük a Mauglit.”

Az anyukát megdöbbentette, hogy a kisfiához a felvétel ideje alatt egyetlenegyszer sem szóltak kedvesen. Azt is valószínűnek tartja, hogy fiát bezárták valahova: „egy helyen ordít nagyon hangosan, azt is kiabálja, hogy ne.”


Az intézményt fenntartó Észak-Budapesti Tankerületi Központ azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, ami már le is zárult.  A hangfelvételen szereplő két alkalmazott esetében „foglalkoztatási jogviszonyuk azonnali hatályú megszüntetése mellett döntöttek” – hangzik el a Híradóban.


Pár nappal később azonban az a hír látott napvilágot, hogy mégsem rúgták ki az ügyben érintett óvónőket és más óvodai dolgozókat. A média megkeresésére a tankerület azt válaszolta, hogy a vizsgálat végén az ügy minden szabálytalanságot elkövető résztvevőjével szemben arányos intézkedéseket tettek, a harmadik óvónőt pedig figyelmeztették, ugyanakkor a vizsgálat részletei nem nyilvánosak.


A történet végére szeretném idézni egy autista gyermeket nevelő anyuka véleményét az ügyről (ő nem a történetben szereplő kisfiú anyukája):

AZ ÓBUDAI ÜGY
Napok óta próbálom magamban tartani a véleményemet, eddig sikerült. (Engem ismerve már ez is nagy teljesítmény... )
Ami az óbudai oviban történt, az szörnyű gyermekbántalmazás, nem kérdés, a felelősöknek "fizetni" kell ezért.
De biztosan csak az óvónők hibája? Azt a haragot, amit irántuk érzünk (jogosan), ne állítsuk meg náluk. Hibáztak, de nem csak ők. Hibás a rendszer, amiért nem adja meg az autista gyerekeknek azt a támogatást, ami nekik törvény szerint jár. Heti öt óra fejlesztés, akadálymentes környezet, az autizmushoz legalább valamennyire értő szakemberek, gyógypedagógiai asszisztens, megfelelő személyi és tárgyi feltételek... Ki tehet róla, hogy ezek nincsenek meg? Nem hiszem, hogy a pedagógusok...
Az autista gyerekek jelentős része többségi iskolába, óvodába jár, ami így van jól, ott a helyük. De ha semmi támogatást nem kapnak, az mindenkinek rossz.
1993 óta van törvényi lehetőség integrált oktatásra. Több, mint 30 éve!!! Mikor lesz végre változás? Mikor lesz ez is annyira fontos, hogy erre is jusson pénz???
Az óbudai eset kiderült, de nehogy azt higgyük, hogy egyedi. Nagyon nem. A megoldás egy jól működő oktatási rendszer lenne.



Fotó: Shutterstock (nem a történet szereplőit ábrázolja)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page