top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Még szűz voltam, mégis terhes lettem – a vaginizmusról

Nicole hatalmas meglepetéssel vette tudomásul, hogy várandós. Egy 20 éves nőtől talán meglepő, ha nincs tisztában azzal, hogy a gyereket nem a gólya hozza. Őt azonban azért érte hatalmas sokként a terhesség híre, mert soha nem élt házaséletet párjával, az aktus ugyanis hatalmas fájdalommal és kínnal járt számára.

A nem várt terhesség és baba pozitív hozadéka, hogy kiderült, mi áll a fájdalmas szex mögött, a diagnózis: vaginizmus.

 

Nicole egy brit nagyvárosban, Portsmouthban él, Tilly nevű kislánya most 8 éves. Nemrégiben hozta nyilvánosságra várandósságának és szülésének történetét, mellyel a bulvársajtóban kiérdemelte a „Szűzmária” nevet, ugyanis gyermeke anélkül fogant, hogy Nicole valaha is a szó megszokott értelmében vett házaséletet élt volna a férjével. Az ok: a szex annyira fájdalmas volt számára, a behatolás akkora kínokat okozott neki, hogy soha nem volt képes önfeledten szeretkezni kislánya édesapjával, azaz a terhesség megfoganásakor biológiai értelemben még szűz volt. Mi ez, ha nem szeplőtelen fogantatás?

„Egész tinédzserkorom úgy telt, hogy képtelen voltam egy tampont feltenni magamnak, ezért éreztem, hogy valami nincs rendben. Ám az orvosok megnyugtattak, hogy semmi bajom, de ezzel csak azt érték el, hogy egyre inkább azt hittem, én csinálok valamit rosszul. Tizennyolc voltam, amikor összejöttünk a lányom apjával, ő idősebb és tapasztaltabb volt nálam, így hamarosan szexuális téren is egymásra találtunk. Próbálkoztunk, de nem jött össze. Nem értettem, miért történik mindez velem. Csak úgy tudom leírni az érzést, ami eltöltött. amikor a párom belém hatolt, mintha egy vastag téglafalba ütközött volna. Visszamentem az orvoshoz, de ő most sem talált semmit, hazaküldött azzal, hogy minden rendben van, csak egy kicsit szűk a hüvelyem.”

Így aztán Nicole és párja kénytelenek voltak megelégedni a behatolás nélküli szexszel, ezért is érte őket hatalmas meglepetésként, amikor a rosszullétek magyarázataként a terhességi teszten két csík jelent meg.

„Egyik nap munka közben borzasztó gyomorégés és mellfájdalom tört rám. Az akkori főnököm, aki a barátunk is egyben, és ismerte a helyzetünket, feldobta, hogy szerinte terhes vagyok – meséli Nicole. – Nevetve mondtam neki, hogy arra semmi esély, mert még szűz vagyok, és a párom még soha nem is hatolt belém. Az ebédszünetben azért mégiscsak csináltam gyorsan egy tesztet, ami pozitív lett. Vegyes érzésekkel néztem a két csíkot a teszten, mert a szexuális élet során begyűjtött fájdalmas tapasztalataim birtokában rettegtem a szüléstől.”

A szülés szerencsére rendben lezajlott, és ez volt a „könnyebb” része a dolognak. Nehezebb volt az orvosokat meggyőzni arról, hogy a terhességet soha nem előzte meg klasszikus értelemben vett házasélet.

„Próbáltam elmagyarázni, hogy én még életemben nem szexeltem, de azt mondták, ne tegyem már ennyire nevetségessé magamat, nyilvánvaló, hogy nem mondok igazat.”

De végül hittek neki, így derült ki a nemi aktus közben érzett fájdalom oka: vaginizmus, sőt segítség is van rá. A kezelések hatására a helyzet jelentősen javult, bizonyos dolgokra azonban Nicole máig nem képes, például nem tud tampont használni.


A történet azon aspektusáról most nem írok, hogy ép szűzhártya mellett teherbe lehet-e esni (a válasz egyébként igen), itt olvashatsz róla bővebben.


Amikor kín az, aminek gyönyörnek kellene lennie

Vaginizmusról akkor beszélünk (az elnevezés a hüvely angol megfelelőjéből, a vaginából származik), amikor a hüvely fala bármilyen behatolási kísérletre (pl. közösüléskor, tampon felhelyezéskor, nőgyógyászati vizsgálat során) hirtelen, fájdalmasan megfeszül. Ezt a folyamatot az érintett akaratlagosan nem tudja befolyásolni, megakadályozni, mivel a szervezet automatikus reakciójáról van szó. Azt gondolhatnánk, hogy a vaginizmus minden esetben korábbi kellemetlen tapasztalatok pszichés következménye, ez azonban csak részben igaz, mert sok esetben örömteli, fájdalmatlan nemi aktusok előzik meg megjelenését.


A vaginizmus pontos oka sokszor nem tárható fel, de szerepet játszhatnak benne korábbi rossz szexuális tapasztalatok, korábbi kellemetlen nőgyógyászati vizsgálat, illetve az a hiedelem, miszerint szex bűnös, rossz dolog.


Vaginizmus gyanúját kelthetik az alábbi tünetek:

  • a tampon felhelyezése nehézségekbe ütközik, fájdalmas;

  • nemi aktus közben nehézséget, fájdalmat okoz a hímvessző behatolása;

  • házasélet közben égő vagy húzó, dörzsölő érzés lép fel.

Sok nő gondolja, hogy a vaginizmus tünetei a női élet természetes velejárói, ezért panaszaival nem is fordul orvoshoz, a témát tabunak tekinti. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen a vaginizmus nem szégyen, hanem valós betegség, és a tünetek enyhítésére léteznek hatásos kezelési módszerek.


Ezek a következők lehetnek:

  • pszichoszexuális terápia;

  • relaxációs módszerek;

  • medencetorna;

  • hüvelyi tréning.

A fenti kezelések legtöbbje úgy történik, hogy az érintett szaksegítséggel elsajátítja a módszereket és fogásokat, melyeket aztán otthon önállóan is tud alkalmazni. Az orvos kontrollvizsgálatok során győződik meg a kezelés eredményességéről. Hasznos, ha a kezelésben részt vesz a partner is. Műtétre csak nagyon ritka esetekben van szükség.

Forrás: NHS


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:


bottom of page