top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Még csak 29 éves leszek, amikor a gyerekem érettségizni fog

Egy brit kislány a napokban gyermeket szült, ezzel hazájában az élre tört a legfiatalabb anyák szomorú „versenyében”. A család állítólag semmit nem vett észre egészen a baba megszületéséig. Hoztam egy listát is a legfiatalabb brit anyákról.

Szexuális felvilágosítás? Fogamzásgátlás? Hát az meg mi?

 

Egy kislányról cikkezik a világsajtó, aki alig volt több 10 évesnél, amikor teherbe esett és nemrégiben világra is hozta a babáját. Sokat nem lehet tudni az eset részleteiről, csak annyit, hogy a szülés a 30. hét után következett be, a gyermek és édesanyja mindketten egészségesek. Vagy helyesebb lenne inkább azt mondai, hogy mindkét gyermek egészséges, hiszen az anya is bőven gyerek még sajnos.


A családhoz közel álló egyik forrás így nyilatkozott:

„Hatalmas sokként érte az egész családot a dolog. Most szakemberek hada segíti a gyermekanyát. De a legfontosabb, hogy mindketten, a baba és az anya is jól vannak.”

Természetesen a szociális szolgálat és az önkormányzat is vizsgálódnak az ügyben, annál is inkább, mert a családtagok azt állítják, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a 11 éves kislány terhes.

„Egyelőre csak kérdések vannak, miért nem vett észre senki semmit. Borzasztó, ami történt.”

Ezzel a sajtóban meg nem nevezett anya valószínűleg a legfiatalabb brit kislány, aki gyermeket szült.


A brit gyermekanyák szomorú életkori rekordját eddig Tressa Middleton tartotta, aki 12 éves volt, amikor 2006-ban gyermeke született.


A legfiatalabb brit szülőpár egy 12 éves kislány és egy 13 éves kisfiú, akiknek gyermeke 2014-ben jött a világra.


A sajtóban 2017-ben felröppent a hír egy 11 évesen anyává vált kislányról is, róla azonban semmi közelebbi nem került nyilvánosságra.


Itt olvashatod egy másik lány történetét, aki kamaszként lett anya.


Miért ilyen fiatalon?

Még akár 100 évvel ezelőtt is bizonyára jóval kevesebb ilyen eset került volna nyilvánosságra, és nem csak azért, mert nem modern média és közösségi oldalak, és a technika nem tette lehetővé, hogy bárki szinte perceken belül értesüljön egy hírről, történjen az a Föld bármely pontján.

Az első menstruáció időpontja (azaz a menarche) az idők folyamán egyre fiatalabb életkorra tolódott. Régebben 15-16 évesen menstruáltak először a lányok, manapság a menarche időpontját valahová 8 és 14 éves kor közé teszik. Egyelőre nem tisztázott pontosan, miért következik be a menarche egyre fiatalabb korban, de szerepet tulajdonítanak benne a jobb táplálkozásnak és hormonális tényezőknek is. Ez utóbbi szempontjából valószínűleg jelentősége van annak is, hogy mára a gyermekkori elhízás már-már népbetegség méreteket öltött, és a helyzet továbbra is csak egyre romlik, a testsúly pedig igazoltan befolyásolja a hormonháztartást. Túlsúly és elhízás mellett a pubertás is fiatalabb életkorban kezdődhet.

A grafikon néhány országra vonatkozóan szemlélteti a menarche egyre fiatalabb életkorra tolódását.


Gyermekkorban szülni veszélyes

Azt különösebben nem kell magyarázni, hogy az anya szempontjából miért veszélyes gyermekként szülni. Hiszen a szervezet még semmilyen szempontból nincs felkészülve a terhesség által rárótt plusz terhelésre – nem is szólva arról, hogy egy gyerek értelmi, érzelmi, anyagi és semmilyen szempontból nem érett egy baba világra hozatalára, pláne felnevelésére.

De a baba szempontjából sem kockázatmentes gyermekanya gyermekeként világra jönni, hiszen – éppen a fentiek miatt – gyakoribbak a terhességi szövődmények, a kis születési súly, a preeklampszia, a koraszülés és a fertőzések is.


Fotó: Adobe Stock (a fotó illusztráció, nem a történet szereplőjét ábrázolja)



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildik

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page