top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Most szültem és máris folyton félek, szorongok

A szülés utáni vagy más szóval posztpartum depresszióról szerencsére ma már egyre több szó esik, ami örvendetes dolog, hiszen ezt a betegséget sokáig kőkemény hallgatás övezte, de tabutémának számít még napjainkban is. Pedig a világháló és az általa biztosított anonimitás sok negatívuma mellett azzal a pozitívummal is jár, hogy akár arc és név nélkül szóba kerülhet a téma, beszélgethetnek egymással a sorstársak, és dőlhetnek a tabuk.

Ezzel szemben viszonylag kevesebb figyelem fordul a szülés utáni szorongás felé, pedig ez is létező dolog, amiről beszélni kell, kellene. Ebben a cikkben a legfontosabb infókat szedtem össze a szülés utáni vagyis posztpartum szorongással kapcsolatban.

 

Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a gyermek születése utáni nyomottság, rossz hangulat nem egyszerűen azt jelenti, hogy az anyukának van néhány rosszabb, „depis” (hú, de utálom ezt a szót!) napja, hanem a szülés utáni depresszió egy jól körülhatárolható, létező mentális betegség. Ehhez képest kevesebb szó esik a szülés utáni szorongásról, és nemcsak a laikusok tudnak kevesebbet róla, hanem a szakemberek és kevesebb figyelmet fordítanak rá, mint a posztpartum depresszióra. Pedig fontos lenne, hogy tisztában legyünk tüneteivel, és leginkább azzal, hogy milyen tünetek észlelése esetén fontos azonnal orvoshoz fordulni.


Szorongásról általánosságban akkor beszélünk, ha feszült hangulat, aggasztó gondolatok uralják el az életünket, és ezek nem múló jellegűek, nem konkrét okhoz, eseményhez, élethelyzethez köthetők, hanem hosszabb ideig fennállnak. A szülés utáni vagy posztpartum szorongás lényegében ugyanez, azzal a megkötéssel, hogy a tünetek a szülés után jelentkeznek. A mentális tünetekhez gyakran testi tünetek, például vérnyomás-emelkedés is társulhat. A szorongás mértéke változó lehet, esetenként csak enyhe, máskor olyan súlyos, hogy a mindennapi életet és tevékenységeket is megnehezíti vagy lehetetlenné teszi. Szorongás betegségről akkor beszélünk, ha ez a felfokozott szorongással járó állapot hat hónapnál hosszabb ideig fennáll.


A szakemberek is relatíve kevesebbet tudnak a szülés utáni szorongásról, mint a szülés utáni depresszióról, pedig egy friss amerikai felmérés szerint az anyák 11–21 százalékánál alakulhat ki szülés utáni szorongás. Ilyen betegségek esetében azonban nagyon nehéz felmérni a tényleges előfordulást, hiszen sokan nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz, illetve nem kevesen vannak azok is, akik a szülés után fellépő tüneteiket nem is tulajdonítják betegségnek, azokról azt gondolják, hogy a szülés utáni időszak „természetes” velejárói, amivel nincs mást tenni, mint „csak” elszenvedni, túlélni. Pedig ez nagyon nem így van. Annál is inkább, mert vannak olyan felmérések, melyek szerint a szülés utáni szorongásban szenvedő anyák akár negyedénél-felénél is szülés utáni depresszió alakulhat ki a gyermek megszületése utáni két hónapon belül.


Milyen tünetei vannak a szülés utáni szorongásnak?

Először is le kell szögezni, hogy nem lehet egy általános sablont adni a tünetek terén, ami mindenkire igaz lenne. Másként fogalmazva: mindenki különbözőképpen éli meg a betegséget.

Ám ha megkérdezzük az érintetteket, hogy milyen gondolatok uralják el lelküket, leggyakrabban az alábbi jelzőket említik:

  • nem kontrollálható

  • kimerítő

  • visszatérő

  • irracionális

  • letaglózó

  • nyomasztó

  • megsemmisítő erejű

  • rémisztő


Ezek például ilyenfajta konkrét gondolatokban ölthetnek testet a mindennapokban:

  • állandóan aggódsz babád vagy saját magad egészsége miatt

  • rettegsz attól, hogy párod megbetegszik vagy meghal

  • állandóan rossz előérzeted van, hogy valami nagyon rossz fog történni a közeljövőben

  • irracionális félelem vagy kényszeres gondolatok uralják el az életedet


A szülés utáni szorongást testi tünetek is kísérhetik, mint például a következők:

  • megmagyarázhatatlan okú állandó kimerültség, letaglózó fáradtság

  • alvászavarok, álmatlanság

  • fokozott ingerlékenység

  • a figyelem összpontosítás zavara

  • izomgörcsök

  • nyugtalanság

  • szapora szívverés

  • indokolatlan pánikérzés


A szülés utáni szorongás nemcsak az anya életét nehezíti meg, hanem akadályozza az anya és újszülöttje közötti kötődés kialakulását is. Nem kezelt, súlyos esetekben a szorongásnak komoly negatív következményei is lehetnek, például a baba elhanyagolása, ami extrém esetben egészségi problémákhoz, sőt a baba halálához is vezethet.


Van megoldás a szülés utáni szorongásra?

A posztpartum szorongás kezelése sem különbözik lényegesen a szorongás egyéb formáiban alkalmazott terápiáktól, ám bármifajta eredményes kezeléshez mindenekelőtt az szükséges, hogy az érintett vagy környezete felismerje, hogy segítségre van szükség, és ezt a segítséget meg is kapják.


A kezelésben jelentős szerepet kap az úgynevezett kognitív viselkedésterápia, mely időről időre viszonylag rövid terápiás üléseket jelent, ahol a páciens megtanulja befolyásolni, kezelni, elkerülni azokat a gondolati köröket, melyek a szorongást kiváltják. Emellett stresszcsökkentő módszerek is alkalmazhatók, ilyen többek között a relaxáció, a jóga vagy a meditáció. Súlyosabb esetekben az orvos gyógyszert írhat fel. Ez utóbbival kapcsolatban nagyon nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy bármilyen tünetre gyógyszert szedni csak orvosi konzultáció alapján, az orvosi utasításoknak megfelelően szabad, semmi esetre sem olyan alapon, hogy ami a barátnődnek vagy a szomszédasszonynak bevált, az bizonyára neked is használ majd.


Van mód, hogy elkerüljem a szülés utáni szorongást?

A betegségnek vannak olyan úgynevezett kockázati tényezői, melyek felett nincs hatalmunk, ám sok olyan körülmény is van, melyeket befolyásolni tudunk. Ehhez azonban mindenekelőtt ismernünk kell, melyek azok a tipikus helyzetek, életkörülmények, melyek posztpartum szorongás kialakulására hajlamosíthatnak.


Ezek közül néhány, természetesen a teljesség igénye nélkül:

  • terhesség alatti stressz

  • korábban nem kívánt terhesség/abortusz

  • szüléstől való fokozott félelem

  • a szülés alatti kiszolgáltatottságtól való félelem

  • önbizalomhiány azzal kapcsolatban, hogy képes leszel-e megbirkózni az anyai feladatokkal

  • álmatlanság, alváshiány

  • az élethelyzet jelentős megváltozása (párkapcsolati krízis, szakítás, munkahelyváltás, állásvesztés, családban bekövetkezett haláleset stb.)


Ilyen és hasonló esetekben fokozott odafigyelés szükséges a szülés utáni szorongás korai jeleinek felismerésére.


Fontos tudni, hogy bizonyos fajta szorongás óhatatlanul fellép, hiszen a gyermek születése egy merőben új helyzetet hoz létre az anya életében és a családi kapcsolatokban is. Ha azonban ez túlzott méreteket ölt és/vagy hosszabb ideig fennáll, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni. Orvosi segítséget igényel, ha úgy érzed, hogy szorongásos tüneteid miatt nem tudod ellátni mindennapi feladataidat, ha a tünetek súlyosbodnak, illetve olyan gondolataid támadnak, hogy kárt teszel magadban vagy babádban.


Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page