top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Mondhat egy edző olyat egy kislánynak, hogy ne zabálj már annyit?

A sport, a testmozgás nagyon fontos. De legalább ennyire fontos a lelki egészség is. Ez a kettő a versenysportban sajnos nem mindig jön össze, és szerintem a szülők elsődleges feladata, hogy éberen figyeljék a „red flag”-eket, a figyelmeztető jeleket. Nem Magyarországon élünk, de az én kislányom is sportol, ezért is kapom fel mindig a fejemet, amikor az élsport testi és lelki veszélyeiről olvasok valahol.

Itt nálunk például mostanában az borzolja a kedélyeket – az enyémet legalábbis biztosan –, hogy egy anyuka kitálalt arról, milyen veszélyek leselkednek a fiatal lányokra a tornaterem falai között.

 

Egy londoni anyuka arról beszél a médiában, milyen „mérgező” kultúrának vannak kitéve a fiatal tornászok, miután 15 éves lányát „megfélemlítették”, és evészavarral küszködött, miközben a sportágban versenyzett.


A 40 éves Anna eleinte nagyon bátorította lánya, Olivia elkötelezettségét a torna iránt, amikor nyolcévesen beiratkozott a helyi szabadidőközpont egyik órájára.

„Erősítette az önbizalmát, hogy talált valamit, amiben igazán jó, ez remek testmozgás, társas tevékenység. Én pedig örültem, hogy megtanulja, hogy ha elkötelezett és szorgalmas vagy valamiben, akkor jó lehetsz benne.”

A versenysport sötét oldala azonban arra kényszerítette a kislányt, hogy 15 évesen teljesen felhagyjon a tornával. Oliviánál anorexiát diagnosztizáltak, és „korábbi énjének árnyékává” vált – ahogyan az édesanyja fogalmaz.


A bajok akkor kezdődtek, amikor egy jóhírűnek tartott fiatal edzőhöz vitték át a kislányt.

„Mindig is tehetséges volt a tornához, ezért pár éve edzőt váltottunk, és az egyik legjobbnak tartott fiatal edző vette át a felkészítését.”

Az édesanya minden bajért a zsarnoki edzőt és a fiatal sportolókra hatalmas nyomást tevő „toxikus” sportkultúrát okolja.

„Azzal kezdődött, hogy Olivia egyre gyakrabban sírva jött haza, mondván, az edzője üvöltözött és kiabált vele, és szorongás alakult ki benne az ételek miatt. Tudtam, hogy heti rendszerességgel mérlegelnek, ami miatt egyébként is kényelmetlenül éreztem magam, de aztán kiderült, hogy az edző gyakran hetente kétszer is ellenőrzi a lányok súlyát. Nem sokkal később észrevettem, hogy Olivia elkezdte kihagyni az étkezéseket. Bátorítottam, hogy egyen velünk, ő pedig kiakadt, hogy ne nyaggassuk már mindig az evéssel. Két év alatt 9 kilót fogyott, pedig már eleve nagyon, nagyon vékony volt”

– meséli az édesanya.

„Megszűnt a menstruációja, ami az edzője szerint direkt jó dolog. Amint ezt meghallottam, rögtön az hasított belém, hogy ez nagyon-nagyon-nagyon nincs endben így. Olivia elmondta, hogy egy másik lány elesett és csúnyán megsérült egy gyakorlat közben, amit az edző azzal intézett el, hogy ne kényeskedjen, hanem azonnal menjen vissza a szerre.”

Az édesanya azt is elmondta, hogy azt fontolgatta, hogy bejelentést tesz az edző módszerei miatt, de nem teszi, mert fél, hogy ezzel még jobban felzaklatja a kislányát. Bűntudat gyötri, amiért arra bátorította Oliviát, hogy tartson ki az edzések mellett.

„Tudtam, hogy ennek az edzőnek az a híre, hogy nagy nyomást tesz a versenyzőire. De Olivia profi tornász akart lenni, és tisztában voltam vele, hogy ahhoz, hogy elérje ezt a szintet, fegyelemre van szüksége. Később kiderült, hogy nagyon durva dolgok is történtek az edzéseken. Az edző például egyszer, amikor Oliviának nem sikerült elsőre tökéletesen egy új elem, azt ordította mindenki füle hallatára, hogy talán nem kellett volna annyit zabálnia. El tudom képzelni, milyen félelmetes lehet gyereklányként, amikor egy felnőtt férfi üvöltözik veled. De sajnos még így is eltartott egy ideig, amíg megvilágosodtam, hogy ami történik, az bántalmazás, ami rombolja a lányom lelkét.”

A brit tornasportban 2022-ben robbant a bomba, amikor egy jelentés a fizikai és érzelmi bántalmazás rendszerszintű kultúráját tárta fel, miután számos áldozat megszólalt és elmondta, mi történt vele a sportban töltött évek alatt. Az Anne Whyte által vezetett kétéves vizsgálat megállapította például, hogy a sportolókat edzőik arra kényszerítették, hogy törött csontokkal is eddzenek, büntetést kaptak, ha vécére kellett menniük, és túlzott testsúlyszabályozásnak vetették alá őket. A lányok agymosáson estek át, hogy azt higgyék, az éheztetés és a verbális bántalmazás az, amin keresztül kell menniük ahhoz, hogy jók legyenek. Akkor az illetékesek hivatalosan is ígéretet tettek arra, hogy felszámolják a bántalmazás jelenségét.


Réka


Fotó: Freepik (illusztráció, nem a történet szereplőjét és nem is a cikk írójának kislányát ábrázolja)


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page