top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mitől fájnak a bordáim a várandósság alatt?

Bár a várandósság kétségkívül a legszebb időszak egy nő életében, az sem tagadható, hogy a kilenc hónap alatt számtalan kellemetlen panasz is jelentkezhet. Az egyik leggyakoribb panasz a bordatáji fájdalom, mely mögött többféle ok húzódhat meg attól függően, hogy a várandósság éppen melyik trimeszterben tart.


A mai posztban összeszedtem a bordatáji fájdalom leggyakoribb okait. Már az elején fontos leszögezni, hogy a fájdalom az esetek legnagyobb részében ártalmatlan, és a terhesség előrehaladtával szűnik. Ha mégsem, tartósan fennáll vagy erősödik, vagy bizonytalan vagy, irány az orvos!

 

A bordatáji fájdalmat legtöbbször a növekvő baba okozza különböző mechanizmusok révén, ahogyan belülről nyomást gyakorol a bordákra. Ritkábban orvosi okok is állhatnak a panasz mögött, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges okokkal és nem szűnő panasz esetén gondoljunk arra, hogy kikérjük az orvos véleményét.


A növekvő baba okozta nyomás

A második trimeszter végétől és a szülésig az anyaméhben növekedő baba már akkora, hogy nyomja a bordákat. Ezen kívül az egyre nagyobb baba húzó hatást gyakorolhat a hasizmokra, melynek következtében fokozott terhelés hárul a borda körüli izmokra, ami fájdalmat okoz. Ez a fájdalom rendszerint enyhe vagy közepes fokú. Amennyiben erős vagy tartósan fennáll, kérdezzük meg orvosunkat.


A baba helyzete

Nemcsak a magzat nagysága, hanem elhelyezkedése is befolyásolja a borda környéki fájdalom előfordulását. A második trimeszter vége felé a baba úgy fordul, hogy feje a medencébe kerül, arccal lefelé néz, míg lábai felfelé kalimpálnak. Ebben az új pozíciójában a baba ugyancsak képes nyomást gyakorolni a bordákra az apró kezek és lábak mozgása nyomán.


Szalagok feszülése

Az úgynevezett kerek méhszalag egy páros, rostos szalagszerű képlet, mely a méh elülső részét köti össze a lágyéktájjal. A terhesség növekedésével együtt egyre nagyobb terhelés hárul ezekre a szalagokra is, és ezek feszülése éles fájdalmat provokálhat. Ez a fájdalom a második trimesztertől kezdve bármikor felléphet.

E

pekövesség

A várandósság idején nagyobb annak a kockázata, hogy az epehólyagban kövek alakulnak ki. Ennek oka az ösztrogénszint megemelkedésén túl az, hogy a növekvő méh és magzat akadályozza, hogy az epe kiürüljön az epehólyagból. A különböző tanulmányok 12 százalék körüli értékben adják meg az epekövesség várandósság alatti előfordulását, ami elég jelentős arány (100-ból 12 várandósnál előfordul).

Az epekövek az esetek egy részében tünetmentesek, máskor fájdalmat okozhatnak. Utóbbi esetben a fájdalom általában a felhas oldalán jelentkezik. Epekövek a várandósság Ideje alatt bármikor kialakulhatnak, és esetenként olyan súlyos tüneteket okozhatnak, hogy epeműtétre lehet szükség.


Húgyúti fertőzések

A várandósság alatt ugyancsak fokozott a húgyúti fertőzések kockázata is, különösen a harmadik trimeszterben. Ennek oka, hogy a várandósság alatt megváltozik a húgyutakban normálisan is jelen lévő baktériumok összetétele. Ezen túlmenően a várandósság alatt a vizeletürítés akadályozott lehet, ha a baba nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Mindkét említett tényező húgyúti fertőzésekre hajlamosíthat. Kezelés nélkül a húgyúti fertőzések vesetájon okoznak fájdalmat, melyet a nők egy része bordatáji fájdalomként él meg.

Ki kell kérni az orvos véleményét, ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, mivel ilyen esetekben felmerül húgyúti fertőzés gyanúja:

- vizeletürítés közben fellépő égő érzés

- gyakori vizelési inger

- gyenge vizeletsugár

- láz vagy hidegrázás

- fájdalom hólyag vagy a vesék tájékán


Gyomorégés

A várandósság alatt úgynevezett relaxin nevű hormon termelődik, mely felkészíti az anya testét a szülésre. A relaxin a test különböző pontjain okozhat fájdalmat, például a medencetájon vagy a bordák környékén. A relaxin hatására gyomorégés és létrejöhet, melynek oka, hogy ez a hormon a nyelőcső alsó záróizmát is elernyeszti, így a savas gyomortartalom a gyomorból vissza kerülhet a nyelőcső alsó részére, ahol a nyálkahártyát irritálva égő érzést, gyulladást vált ki. A gyomorégés akár már az első trimeszterben megkezdődhet és a várandósság egész ideje alatt fennállhat.


Székrekedés

A székürítés nehezítettsége is okozhat hasi fájdalmat. A székrekedéshez néha felhasi fájdalom is társulhat, melyet a várandós ugyancsak bordatáji fájdalomként élhet meg.


Preeklampszia

A preeklampszia veszélyes állapot, melynek egyik figyelmeztető jele ugyancsak bordatáji fájdalom lehet. A preeklampszia valójában a máj tájékán okoz fájdalmat, melyet egyesek a vállba sugárzó fájdalomként, a melltartóvonalat követő fájdalomként vagy bordatáji fájdalomként érzékelnek.

A preeklampszia, valamit súlyosabb formája, az úgynevezett HELLP szindróma is a második trimeszter végétől kezdve, illetve a harmadik trimeszterben alakulhat ki.

A preeklampszia tünetei:

- fehérje jelenik meg a vizeletben

- magas vérnyomás jelentkezik

- fejfájás lép fel, mely a szokásos fájdalomcsillapítókra nem enyhül

- a várandós általános rossz közérzetről, visszatérő hányingerről, gyomorégésről és vizeletürítési nehézségekről számol be

- a kezek és az arc megduzzad, vizenyőssé válik

- a testsúly hirtelen megnövekszik

- látászavarok jelentkeznek, például úszó pontok jelennek meg a szem előtt

- fájdalom jelentkezik a has jobb felső negyedében

A preeklampszia és a HELLP szindróma veszélyes terhességi szövődmény, mely akár az anya és a baba életét is veszélyezteti, ezért azonnali orvosi segítségre van szükség.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page