top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mit tegyél, ha fuldoklik a baba?

Minden szülő rémálma, hogy egy 1 évesnél fiatalabb baba félrenyel egy falatot vagy valami olyasmit vesz a szájába, amit nem kellene, és az a légutakba kerülve fulladást okozhat. Van egy nagyon klassz Facebook-oldal (sajnos angol nyelven, de jól érthető ábrákkal és videókkal), ahol szakember ad tanácsot a különböző vészhelyzetek esetén szükséges teendőkre.

Nézd meg a lenti videót, minden fontosat megtudhatsz belőle akkor is, ha nem beszélsz angolul. De hogy megkönnyítsem a dolgokat, íme egy kis ismertető magyarul.

 

Egy brit felmérés szerint minden 10 szülő közül hétnek fogalma sincs, mit tegyen, ha vészhelyzet áll elő a gyereknél, és kellő lélekjelenléttel, gyorsan és nem utolsósorban megfelelő szakértelemmel kell(ene) tennie valamit a veszély elhárítására, ezzel akár gyermeke életét is megmentve.


Ha tesztelni akarod, te hogyan állsz ezekkel az ismeretekkel, itt találsz egy remek kvízt hozzá.


Hasonló arányban voltak a megkérdezettek között azok is, akik nem ismerik azokat a fogásokat, melyekkel egy esetlegesen a légutakban megrekedt falatot vagy más idegentestet „távozásra” lehet bírni, megakadályozva azt, hogy a gyerek egy félrenyelt szőlő- vagy mogyorószem miatt megfulladjon.


A Facebookon egy Kate Ball nevű hölgy a Mini First Aid oldalon szemléletes videókkal és ábrákkal segíti a szülőket abban, hogy gyorsan és jól tudjanak cselekedni vészhelyzetben.

„Végeztünk egy mini felmérést arról, mi a szülők legnagyobb aggodalma gyermekük egészségével kapcsolatosan. A félrenyelés miatti fulladás szinte minden megkérdezett szülőnél a toplistás volt ebben a tekintetben”

– mondja, majd így folytatja:

„Amikor a baba fuldoklik, akkor ez azt jelzi, hogy a légutait valami elzárja, ezért szervezete nem jut elegendő oxigénhez. Ilyenkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a légutakat minél előbb megszabadítsuk az elzáródást okozó ételtől vagy más idegentesttől.”

Majd a videón többször is bemutatja és elmagyarázza, hogy ilyenkor a babát arccal lefelé a tenyerünkre fektetve, tenyerünkkel egyben az állát is megtámasztva másik kezünk nyitott tenyerével erőteljes ütéseket kell mérnünk a baba hátára.

„Az erős ütés hatására a levegő kipréselődik az alsó légutakból, ezzel kimozdítva a beékelődött idegentestet. A manőver ismerete alapvető jelentőségű, melynek haladéktalan alkalmazásával megmenthetjük a baba életét.”

Aztán azt is megmutatja, mit kell tennünk akkor, ha az előbbi módszerrel nem érünk célt. Ilyenkor a babát tenyerünkön a hátára fektetve – a videón bemutatott módon – másik kezünk mutató- és középső ujjával erős és hirtelen nyomást kell gyakorolnunk a mellkas közepére.


Nagyobb gyerekeknél a Heimlich-manőver lehet célravezető és életmentő, erről itt olvashatsz és nézhetsz szemléltető videókat.


Forrás: Mini First Aid

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page