top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mindenre allergiás vagyok, de a családom szerint a fejemben van a baj

Egy 20 éves lány kis túlzással ezerféle ételre allergiás, és az életveszélyes allergiás reakció elkerülésére tett erőfeszítései miatt kitaszítottnak érzi magát nemcsak a szűkebb környezetéből, hanem a társadalomból is. Korábban rengeteg bántást és csúfolódást kapott a suliban az ételallergiája miatt, és még a családjában is vannak, akik nem veszik komolyan a problémáját. Szerintük inkább a fejében kéne rendet tennie, és akkor minden megoldódna.


De tényleg nem létezik olyan, hogy valaki többféle ételre is allergiás?

 

Mia több mint 50-féle dologra allergiás, ezért mindenhová magával kell vinnie az úgynevezett epi pent, ami egy súlyos allergiás reakció esetén akár az életét mentheti meg. Életveszélyes allergiái közé tartoznak a diófélék, magvak, tejtermékek, halak, valamint többféle gyümölcs és zöldség, ami azt jelenti, hogy nehezen tud „normális” életet élni annak érdekében, hogy egyáltalán életben maradjon. Már egy falat csokoládé vagy egy korty kávé is életveszélyes reakciót válthat ki nála, és ezek a reakciók gyermekkorában szinte hetente előfordultak.


A 20 éves lány az allergiás reakció elkerülése érdekében tett erőfeszítései miatt korábban kitaszítottnak érezte magát, mivel allergiája miatt nagyon nehéz biztonságos étkezést vagy baráti társaságot találni. Bármikor jelentkezhet nála súlyos allergiás reakció akár egy új ételre is, amivel korábban nem találkozott a szervezete, de szerinte azzal a legnehezebb megbirkóznia, hogy mindig is „kívülállónak” érezte magát, ami tartós szorongást és depressziót váltott ki nála:

„Nagyon küzdöttem az iskolában, és a mentális egészségem is szenvedett. Egészen a középiskoláig sok zaklatással kellett szembenéznem. Most már jobban vagyok, de gyerekkoromban nagyon nehéz volt, hiszen mindig attól kellett félnem, hogy bármi, amit megeszem, az életembe kerülhet. Minden alkalommal, amikor buliba mentem, magamnak kellett vinnem a saját ételemet és a saját kis süteményemet, ami szívás, amikor úgy érzed, hogy nem vehetsz részt semmiben.”

Ráadásul a családja részéről sem tapasztalt empátiát és megértést, sőt vannak, akik szerint az egész csak hiszti, kitaláció:

„A családom nagy része kirekesztett, úgy, hogy nem tudtak róla. Volt olyan családtagom, aki szemtanúja volt ugyan, hogy egy anafilaxiás sokkot követően kórházba kerültem, mégis meg volt győződve arról, hogy amit átéltem, azt csak kitaláltam, beképzeltem magamnak.”

Mia azt is elmeséli, hogy a suliban senki nem akart mellé ülni a menzán, és azzal szórakoztak, mi történne, ha mogyorót csempésznének az ételébe.


Mia nem csupán veszélyes allergiával született, de az évek során még több is kialakult nála. Arról, hogyan derült ki az allergiája, így mesél:

„Már születésemtől fogva nehezen emésztettem meg az olyan dolgokat, mint a tejtermékek, aztán amikor kétéves voltam, apám diós sütikkel állított haza. Miután megkóstoltam, a torkom azonnal elszorult, az egész testem tele volt kiütésekkel, és hánytam. Annyira ijesztő volt! Amikor kórházba kerültünk, elvégeztek néhány vizsgálatot, és kiderült, hogy mindenféle más allergiám is van. Ettől kezdve egyre több és több allergiám lett. Már mindenféle gyógyszert kipróbáltam, és az orvosaim autoimmun betegségre gyanakszanak, de még keresik, hogy pontosan milyen betegségről lehet szó. Az injekciók, amiket adtak, semmit sem értek, az allergiáim maradtak, csak vadonatúj allergiákat szedtem fel.”

Az mondja, ennyi allergiával együtt élni nem könnyű:

„Nehéz olyan ételt találni, amit szívesen ennék, és nem is tiltólistás. Kínai kajákat például egyáltalán nem ehetek, mert szezám van benne, én pedig sok minden más mellett arra is allergiás vagyok.”

Mia azonban segíteni szeretne. Most egy olyan alkalmazást fejleszt, amibe csak be kell írni az allergiákat, és a program megtalálja a biztonságos ételeket:

„Nagyszerű, hogy az allergiatudatosság közszereplője lehetek, és olyan segítséget adhatok a sorstársaimnak, ami nekem sosem adatott meg, amíg felnőttem. Hálás vagyok, hogy megtalálhatom a pozitívumot valamiben, ami életem nagy részében negatívum volt.”

Az ételallergiáról

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt - legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

Az ételallergia hazánkban a felnőttek körülbelül 1 százalékát, a gyermekek 7 százalékát érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.

A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél, a külföldi szakirodalom szerint, a leggyakoribb allergén a tej, a szója, tojás, halfélék és tenger gyümölcsei, és az olajos magvak.


Az ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásre nehezen köthető tüneteket. Olyan tüneteket, melyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel.

Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért.


Az ételallergia lehetséges tünetei:

  • Orr-garat részen megjelenő tünetek: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeödéma.

  • Bőrtünetek: csalákiütés, ekcéma.

  • Gyomor-bélrendszeri tünetek: hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás is jelentkezhet.

  • Egész szervezetet érintő: ilyen tünet például az anafilaxia, az anafilaxiás sokk.

Sokszor azonban a tünetek komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervben is.

Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként változó lehet.


A leggyakoribb tünetek:

  • csalánkiütés

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • hasmenés

  • bőrviszketés

  • nehézlégzés

  • mellkasi fájdalom

  • légutak duzzanata

  • anafilaxia


Az ételallergia okai

Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével – legtöbbször fehérjével – szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal.


Immunválasz az ételallergia okára

Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.


Leggyakoribb ételallergiát okozó ételek:

  • tejfehérje (kazein)

  • tojás

  • mogyoró

  • szója

  • dió

  • kagyló

  • eper

Az ételallergia tünetei igencsak hasonlóak mind a cöliákia, mind a hisztaminintolerancia és akár az ételintoleranciaesetében is, ám ezek nem keverendőek össze. Mindegyik más-más terápiát igényel. (Forrás: Allergiaközpont)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page