top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne mogyoróvajas szendviccsel fogd be a gyerek száját!

Egy anya felháborodottan mesélte a neten, hogy egy vadidegen nő mindenki füle hallatára kioktatta a mogyoróallergia veszélyeiről. Pedig csak annyi történt, hogy az anya egy mogyoróvajjal és dzsemmel megkent szendvicset nyomott a gyereke kezébe addig is, amíg a szupermarketben összeszedi a bevásárlókocsijába a szükséges dolgokat.


Sok kommentelő egyetértett azzal, hogy valóban veszélyes dolgot művel, aki egy üzletben mogyoróvajas kenyeret ad a gyerekének. Beszéljünk hát a földimogyoró-allergiáról!


 

Elmondása szerint az anyát teljesen sokkolta az a történet, amit aztán megosztott egy mamaoldalon, és több száz hozzászólás érkezett rá – pro és kontra egyaránt. Az történt, hogy a heti nagybevásárlás alkalmával – amiről tudjuk, hogy kisgyerekkel súlyosbítva nem könnyű mutatvány – egy anya úgy döntött, hogy egy mogyoróvajas szendviccsel köti le a kislánya figyelmét. Ez nem túlságosan különleges megoldás, mivel az eset az USA-ban történt. Mígnem egy nő odalépett hozzá és kiselőadást tartott neki a mogyoróallergia veszélyeiről. „Manapság már nem tartozik az elfogadott kategóriába, hogy egy gyerek nyilvános helyen mogyoróvajat eszik? A kislányom ugyanis ma ezt tette egy üzletben, de megállított egy nő és kioktatott a mogyoróallergiáról” – írta az anya.


A neten is megkapta a magáét az anya a mogyoróvajért

Nagyon sokan elmondták véleményüket a sztoriról, értelemszerűen részben az anya pártján, részben ellene foglaltak állást. Sokan voltak, akik nem is értették, mi volt a probléma a történetben. Sokan azonban nagyon is pontosan tudták. „Tényleg felelőtlen vagy. Nagyon sok gyerek szenved életveszélyes földimogyoró-allergiában. Ha egy gyerek az üzletben mogyoróvajat eszik, akkor GARANTÁLT, hogy a bevásárlókocsi fogójára is kenődik belőle egy kicsi, és hasonló. Valóban veszélyes, amit csináltál. Ne is haragudj, de képzeld magad a másik helyébe, mi lenne, ha a te gyereked lenne súlyosan allergiás a földimogyoróra?” – írták többen is.

Mások védelmükbe vették az anyát. Érdekes módon azonban sokan voltaképpen nem a földimogyoró-allergia veszélyeit vitatták, inkább azon polemizáltak, joga van-e bárkinek odamenni egy vadidegen emberhez és kioktatni bármiről: „Szerintem le sem kellett volna állnod, hogy meghallgasd annak a nőnek a mondókáját a szupermarketben. Egyesek feljogosítva érzik magukat, hogy odamenjenek egy vadidegenhez és tanácsokat osztogassanak neki. Az ilyen embereknek nincs jobb dolguk ennél?”


A földimogyoró valóban veszélyes allergén

Ez utóbbi kérdésben nem szeretnék állást foglalni, maradjunk inkább a földimogyorónál és az ételallergiáknál. A földimogyoró valóban az egyik legerősebb allergizáló étel, súlyos allergiában szenvedőknél akár már az is súlyos allergiás rohamot provokálhat, ha egy légtérben vannak valakivel, aki éppen földimogyorót rágcsál. Éppen ezért biztosan nem csak én voltam már fültanúja, amikor a repülőgép felszállása előtt a személyzet figyelmezteti az utasokat, hogy földimogyoró-allergiás személy is ül a gépen, ezért legyenek szívesek a földimogyorós zacskókat elő se venni a repülés teljes ideje alatt. A repülőgép ebből a szempontból kétszeresen is veszélyes hely egy allergiás beteg számára, hiszen egy zárt tér adott levegőmennyiséggel, másrészt szakavatott orvosi segítség úgy 10-12 ezer mélységben található legközelebb.

De emlékezetes a brit ITV csatornán futó The Morning egykori producerének, Amy May Sheadnek az esete is, akiről tavaly került nyilvánosságra, hogy három évvel korábban éppen egy budapesti étteremben kapott súlyos allergiás rohamot, noha jó előre jelezte a pincéreknek, hogy súlyos mogyoróallergiában szenved. Az elvileg mogyorómentes étel első falatjának elfogyasztása után fellépett súlyos anafilaxiás (allergiás túlérzékenységi) reakció következtében olyan súlyos oxigénhiányos agykárosodást szenvedett a fiatal nő, hogy azóta is beszéd- és mozgásképtelen.


Meglepő, hogy mi minden „tartalmazhat nyomokban földimogyorót”

A Stanford Gyermekkórház oldala egy egészen jó listát szedett össze arról, mi mindenre kell figyelni, ha a gyerek allergiás a földimogyoróra.

Általános alapelvként hangsúlyozzák, hogy a megoldás kulcsa, hogy az étrendből teles mértékben igyekezzünk kiiktatni a földimogyorót. A földimogyoró-allergia a szervezet kóros válasza a földimogyoróban található fehérjékre. Az allergiás tüneteket okozó élelmiszerek elkerülése érdekében az összetevők gondos áttanulmányozását javasolják. Nemcsak a földimogyoró rágcsálása tiltólistás, hanem többek között az alábbiak fogyasztása is (a lista nem teljes, a teljes felsorolás az iménti linken megtalálható angol nyelven):

  • darált földimogyoró

  • mogyoróféléket (is) tartalmazó nassolnivalók

  • mogyoróvaj

  • mogyoróliszt

És hogy milyen ételekben lehet számítani földimogyoró előfordulására? A sor szinte végtelen:

  • afrika, kínai, tájföldi, mexikói és más egzotikus fogások

  • előresütött termékek

  • édességek

  • gabonafélék

  • csiliszósz, spagettiszósz

  • kekszek

  • csokoládék

  • ízesítőszerek (természetes és mesterséges egyaránt)

  • hidrolizált növényi fehérjék

  • fagylaltok, jégkrémek, fagyasztott joghurtok

  • marcipánnugát stb.

Azt mutatják egyébként a tudományos vizsgálatok, hogy ha a gyerek étrendjébe már nagyon korán és rendszeresen bekerülnek ezek a táplálékallergiát gyakran okozó anyagok, például a tojás vagy a földimogyoró, akkor ritkábban alakul ki később allergia velük szemben.

Az egészséges csecsemőknél a főtt földimogyoróból készült egynemű krém kis mennyiségű bevezetése preventív hatású. A földimogyoró allergiára magas kockázatú csecsemők kockázatát szakorvos mérje fel, és ha komoly, szisztémás allergiás reakció várható, akkor nem szabad a bevezetést elkezdeni. A többiek esetében 4-11 hónapos kor között szükséges a bevezetése - mondta el dr. Pálfi Erzsébet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos bizottságának tagja a life.hu-n.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page