top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Mi elválunk, a babát pedig nem szoptathatod!

A válás köztudottan egy nehéz szakasz egy család életében, és tovább bonyolítja a dolgot, h gyermekfelügyeleti jogviták is színesítik a képet. és hogy még véletlenül se legyen egyszerű az élet, könnyen előfordulhat, hogy a válással járó hercehurca arra az időre esik, amikor a közös baba még szopik, így az egyik váló fél – az anya – a kizárólagos „táplálékforrása”. Egy ilyen vita fajult el egy amerikai bíróságon egészen addig, hogy a bíróság arra kötelezte az anyát, hogy a kizárólagos a szoptatásról váltson cumisüvegre.

Mindezt azért, hogy elháruljon minden akadály az apa láthatási joga elől. Még akkor is, ha ez az akadály a szoptatás.

 

Arleta Ramirez és férje, Mike Ridgway nem sokkal azután váltak el, hogy megszületett a most 5 hónapos kislányuk. A gyermekfelügyeleti megállapodás szerint az apának 4 napon át lesz láthatási joga. Maga a megállapodás önmagában nem annyira szokatlan, mint a bírósági ítéletben megfogalmazott egyik feltétel, mely szerint:

„Az anyának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a babánál fix etetési rendet alakítson ki, és szoptatás helyett álljon át a cumisüvegre.”

Aki szoptatott már életében babát vagy látod közelebbről szoptatott csecsemőt, az tudhatja, hogy egy addig kizárólagosan szoptatott baba esetében kemény dió lehet a menetrend és a cumisüveg bevezetése is. Hiszen mindenki tudja, hogy a szoptatás gyakran igény szerint történik, és a cumisüveget gyakran elutasítják az anyamellhez szokott babák.


Ráadásul a sikeres szoptatás nem mindig egyenlő a sikeres fejéssel, ahogyan ez a házaspár nagyobb gyermekével is történt. Az anya elmondta, hogy nem tudott eleget, és a baba eleinte eleve nem is volt túl lelkes azért, hogy cumisüvegből kapja az anyatejet. Amennyiben nem sikerül teljesen kiüríteni a mellet, az az anya számára fájdalommal, sőt mellgyulladással (masztitisz) járhat. Így bár adott esetben az anyját nem kötelezték a szoptatás abbahagyására, az etetési menetrendhez és a cumisüveghez ragaszkodó bírósági végzés végső soron ugyanezzel az eredménnyel járhat. Az anya azt is elárulta a sajtónak a, hogy még az ügyvédje is a szoptatás abbahagyását javasolta neki.

„Miért kényszerítenek arra, hogy abbahagyjam a szoptatást? Hát ehhez nincs joga a babámnak? Nem ez az ő érdeke?”

Az apa azt nyilatkozta, hogy megfelelő körülményeket teremt mind a szoptatáshoz, mind az anyatej lefejéséhez, hogy a kislányt cumisüvegből etethesse, amikor vele van. Továbbra is támogatni fogja az anyatejes teljes táplálást a baba 6 hónapos kora után is, amennyire csak lehetséges, és csak akkor egészíti ki tápszerrel, ha az feltétlenül szükséges.


Bizonyára vannak, akiknek a kombinált táplálás – anyatej és tápszer biztosítása – bevált. A szoptatás természetéből adódóan azonban – amelyben a gyermek szoptatási ütemterve határozza meg a tejelválasztást – ez a szoptatási törekvéseket is hátráltathatja, nem is beszélve a fent említett fertőzésveszélyről és egyéb kellemetlenségekről. A férfi ügyvédje – aki egyébként nő – úgy tűnik, hogy elveti ezeket a gyakorlati aggályokat és úgy érzi, hogy az anya a szoptatást fegyverként használja a véget ért kapcsolat megmentésére és a láthatás akadályozására.


A közösségi médiában vegyes volt a reakció az ügyre. Néhányan elborzadtak a bíró azon utasításától, hogy az anya változtasson azon, hogyan táplálja a gyermekét, és a szoptatásról térjen át a cumisüvegre.

„ Tessék? Nem arról kellene dönteni, hogy mi a legjobb a babának? De nem, az egész arról szól, hogy a nőket úgy akarják irányítani, hogy a testüket fegyverként használják ellenük”

– írta valaki.

„Annyi férfi kommenteli itt be, hogy mi sem könnyebb fejni, illetve mellről cumisüvegre váltani oda-vissza. Kérlek, tanítsatok bennünket, hogyan kell ezt jól csinálni!”

– írta egy másik hozzászóló.


Mások viszont a szoptatásnál fontosabbnak ítélték a kislány és az apja kapcsolatát:

„Sajnálom, de az ő döntése volt, hogy ennek a férfinek szül gyereket. Az apának pontosan annyi joga van, hogy a kislányával legyen, mint az anyának. Semmi okot nem látok arra, miért ne etetné a babát cumisüvegből.”

Voltak azonban olyanok is, akik felismerték, hogy ezt nem is egy egyszerű helyzet:

„Szimpatizálok azzal, ha valaki a lehető leghosszabb ideig akar szoptatni. De nem ugyanilyen fontos- e, hogy az apa is megfelelő időt tölthessen a gyermekével? Én nem hiszem, hogy az anya ezzel trükközni akarna, de muszáj kompromisszumot kötnie.”

Jogi értelemben nincs általános érvényű szabály, amely arról szól, hogy a bírák hogyan mérlegelik a szoptatást a gyermekelhelyezési tárgyalásokon - ez nagyban függ az adott államtól és bírótól. A La Leche League, a szoptatást támogató nemzetközi nonprofit szervezet elismeri, hogy a felügyeleti jog kérdései végső soron problémát okozhatnak a gyermek kizárólagos szoptatásában:

„A gyermek szükségleteinek kell az első helyen állniuk, és szükség esetén mindkét szülőnek kompromisszumot kell kötnie ahhoz, hogy ezek az érdekek és szükségletek teljesüljenek. a szoptatás minél további fenntartása létfontosságú, ugyanakkor figyelembe kell venni a gyermek kapcsolatát is a szülővel”

– fejti ki álláspontját a nonprofit szervezet a honlapján.


Fotó: Freepik


Az Anyás-Apás korábbi cikkeit keresed szoptatás témában? Ide kattints!


bottom of page