Anyás-Apás · 2020.05.23 14:16 · 5 perc

Mese a tanító néniről, aki nem tud 15 nevet megjegyezni

„Te hogyan oldanád meg?” – ez az Anyás-Apás mottója májusban. A mai történet egy apáról szól, akit raportra rendelt az iskola, miután a szülő szóvá merte tenni, hogy a lánya tanító nénije szeptember óta sem volt képes megjegyezni a kislány nevét.

Az iskola vezetése szerint az apa rombolta a pedagógus tekintélyét.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A koronavírus okozta korlátozások sok mindent alapjaiban változtattak meg. Az otthoni tanulást lehet szeretni vagy nem szeretni, az viszont biztos, hogy általa egy kicsit beleshettek a szülők abba, hogyan zajlik egy óra, mit tanulnak a gyerekek, illetve hogyan kommunikál diák pedagógussal, illetve a diákok egymás közt.

Egy apa a Redditen számolt be arról, hogy egy ilyen online óra kapcsán szembesült azzal, hogy 7 éves kislánya tanító nénije következetesen rosszul ejti a kislány nevét. Amikor rákérdezett a gyereknél, az elmondta, hogy bár többször kérte a pedagógust, hogy a nevén szólítsa, szeptember óta nem változott semmi.

„A múltkor fél füllel belehallgattam 7 éves kislányom online órájába. Megütötte a fülemet, hogy a tanító néni többször is valami Kellyt emlegetett, amit azért furcsállottam, mert én ugyan csak egy „mezei” apa vagyok, de tudom mind a 15 gyerek nevét az osztályban, ám egyiküket sem Kellynek hívják. Mígnem észrevettem, hogy a tanerő az én kislányomat szólítja Kellynek, holott az ő neve nem Kelly (amit KELLInek kell ejteni), hanem Keeley (amit viszont KÍLInek kell mondani). A tanítás végén szóba hoztam a gyereknek, akitől megtudtam, hogy hiába szólt már ő is, hogy a tanító néni rosszul ejti a nevét, kezdettől fogva így szólítja és nem is hajlandó másként”

– írta az apa.

Az apa ezt követően küldött egy emailt a tanító néninek, amiben elmagyarázta neki, miért nem ugyanaz a Kelly, mint a Keeley, de választ nem kapott rá.

„Így nem volt más hátra, mint hogy megkérjem a lányomat, hogy másnap kicsit hamarább jelentkezzen be a digitális tanórára, és udvariasan rávilágítottam a tanító néninek, hogy rosszul ejti lányom nevét, ő nem Kelly, hanem Keeley – folytatta a történetet az apa, aki később csalódottan vette tudomásul, hogy semmi foganatja nem volt a beszélgetésüknek, a tanító néni csak ragaszkodik a Kellyhez. – Akkor odaálltam a kamera elé és ezt mondtam: ’Helló, itt Keeley apja beszél. Ő nem Kelly, hanem Keeley. Kíííí-li, nem kelll-li. Elnézést a zavarásért, már itt sem vagyok.”

Pár órával később a szülők emailt kaptak a suliból, amiben felszólították őket, hogy lépjenek kapcsolatba az iskola egyik vezetőjével.

„A megbeszélés lényege röviden annyi volt, hogy valóban tudhatná a pedagógus az osztályába járó gyerekek neveit, mindenesetre a tekintélye megkérdőjelezéseként értékelte azt, hogy a gyerekek előtt tettem szóvá a hibáját. Különben is a két név ’eléggé hasonló’ ahhoz, hogy ez nem indokol ilyen ’drasztikus fellépést’. Nagyon megdöbbentem. Szerintem erre a megbeszélésre semmi szükség nem volt azon kívül, hogy engem hibáztassanak a pedagógus mulasztásáért.”

Az apa azt kérdezte, jogosan dühös-e azért, ahogyan a pedagógus és az iskola kezelte a helyzetet.

Valaki ezt írta:

„A tekintély kikövetelése fontosabb, mint hogy képes legyen megjegyezni és helyesen ejteni az osztályába járó diákok neveit?”

Míg egy másik kommentelő szerint:

„A tévesen értelmezett tekintély semmit nem ér. És ha attól csorbul egy pedagógus tekintélye, hogy udvariasan kijavítják a hibáját, akkor azzal a pedagógussal még ez a legkisebb gond.”

Egy anya pedig arról számolt be, hogy szóról-szóra ugyanez a történet esett meg a lányával, és ő is hiába szólt. Csak akkor javult a helyzet, amikor az anya is következetesen más néven kezdte szólítani a tanárnőt.

A történet végén a kérdés a szokásos: te hogyan oldanád meg?

(A fotó illusztráció, nem a történet szereplőit ábrázolja.)

#iskola #pedagogus #tehogyanoldanadmeg

Az Anyás-Apás iskolával kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

A „Te hogyan oldanád meg?” rovat korábbi cikkei:

Hogyan védjem meg a feleségemet a szülei nyelvétől?

Az anyósom nem hajlandó nevén nevezni a gyerekemet

A férjem eldugta a tápszert, muszáj szoptatnom

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük