Anyás-Apás · 2020.05.14 10:42 · 4 perc

Az anyósom nem hajlandó nevén nevezni a gyerekemet

„Te hogyan oldanád meg?” – ez az Anyás-Apás mottója májusban. A mai történet egy nagymamáról szól, aki nem ért egyet a névválasztással még meg sem született unokája számára. Ezért máris kizárólag az általa megfelelőnek tartott néven hajlandó emlegetni leendő unokáját.

Te mit szólnál, ha hasonló szituációba kerülnél? Te hogyan oldanád meg?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A szülők által látogatott fórumokat, blogokat olvasgatva számomra megdöbbentő felismerés volt, mekkora kardinális kérdést jelent egyes családokban a névválasztás. Vannak olyan sztorik, amikor a szülők már óvodáskorú gyermekeik nevét akarják megváltoztatni pusztán azért, mert közben változott az ízlésük. De az is előfordul, hogy a gyerek születésekor ritkának, különlegesnek tartott név néhány év alatt gyakorivá, elcsépeltté válik, ezért a szülők inkább valami egyedibb névre váltanának. (Aztán persze könnyen lehet, hogy néhány év múlva már ez a név is trendivé válik, akkor mi lesz?)

Egy kismama éppen egy ilyen, gyerekesek körében népszerű oldalon, a Mumsneten panaszkodott arról, hogy férje anyukája nem tartja megfelelőnek júliusban születendő unokája tervezett nevét, ezért már sem hajlandó a szülők által választott néven emlegetni még sem született unokáját.

Ezt írta a kismama:

„Júliusra várjuk első gyermekünk születését, aki több éves küzdelem után lombikprogram segítségével fogant, ő a mi kis sikersztorink. Először azt hittük, hogy kislányunk lesz, és az Emily nevet szántuk neki. Aztán kiderült, hogy mégis kisfiút hordok a szívem alatt, ezért úgy döntöttünk a férjemmel, hogy Harry legyen a neve. Ez a név mindkettőnknek tetszik, második keresztnévnek pedig a férjem dédnagyapja után a James nevet választottuk. Azt hittük, hogy ezzel el is döntetett a kérdés, de ekkor közbeszólt az anyósom. Róla azt kell tudni, hogy a világ legkontrollmániásabb nője, aki kerek perec kijelentette, hogy nem fogja Harrynek nevezni az unokáját. Ezért – kompromisszumként, hátha közben jobb belátásra tér – eddig csak Haribóként emlegettük a picit, utalva arra, hogy ő a mi kis gumimacink. Mostanában azonban az anyósom egy valódi nevet talált ki a picinek és csak Beau-ként emlegeti akár írásban, akár szóban. Azt mondja, hogy nem akarja, hogy a neve miatt csúfolják később a gyereket. Ettől a helyzettől ideges és csalódott vagyok, mert olyan régóta vártunk már erre a gyerekre, és álmomban sem gondoltam volna, hogy az anyósom még abba is bele akar szólni, hogy mi legyen a neve. Mit tegyek? Válasszunk inkább másik nevet?”

Több százan válaszoltak a feltett kérdésre. Nem meglepő módon a legtöbben azt javasolták, hogy azt a nevet adják a gyereknek, amit szeretnének, és ne érdekelje őket, mit akar az anyós. Volt, aki azzal is kiegészítette a fentieket, hogy a legjobb, ha egyszerűen ignorálják, amikor az anyós az általa önkényesen választott néven szólítja a gyereket, így egyszer csak majd megunja és abbahagyja. Vagy ilyenkor nézzenek rá értetlenkedve, mint aki nem tudja, hogy kiről beszél, hiszen a kisfiú neve nem Beau, hanem Harry.

Te hogyan oldanád meg a helyzetet?

Fotó: Shutterstock

#nevvalasztas #mi_legyen_a_gyerek_neve

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük