top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hogyan védjem meg a feleségemet a szülei nyelvétől?

„Te hogyan oldanád meg?” – ez az Anyás-Apás mottója májusban. A mai történet egy férjről szól, aki már nem bírja hallgatni, hogy felesége szülei hogyan ócsárolják saját lányukat, hogyan rombolják önbizalmát és önbecsülését. A férfi azt kérdezte egy közösségi oldalon, jó taktika-e, ha teljesen megszakítják a kapcsolatot a nagyszülőkkel.

Te mit szólnál, ha hasonló szituációba kerülnél? Te hogyan oldanád meg?

 

Úgy hozta az élet, hogy ma megint egy olyan történetet mesélek el, ahol a fiataloknak a nagyszülőkkel támadt konfliktusa. Nem gondolom persze, hogy ez ennyire általános probléma lenne, most mindenesetre így jött ki a lépés. Bár az is kétségtelen, hogy nem ritka a nézeteltérés a szülők és a nagyszülők között, elsősorban a gyermeknevelés témájában. Ezúttal azonban egészen másról van szó. A dolog további pikantériája, hogy nem tipikus anyós-meny háborúskodásról van szó, ha a nagyszülők saját lányukat ekézik folyamatosan.


Egy fiatal férj egy közösségi oldalon kért tanácsot, mit tegyen: ő már ott tart a nagyszülők minden látogatása után, hogy anyósát és apósát kitiltja a házból, de egyáltalán nem biztos benne, hogy ez lenne a legjobb megoldás.


A helyzet jobb megértéséhez azzal kezdi, hogy a felesége szülei mindig kivételeztek fiúgyermekeikkel, bár egyetlen lányuk ezen szemmel láthatóan mostanra már túltette magát. A dolgok azonban mostanában megint kezdtek rosszabbra fordulni, ugyanis amikor a nagyszülők náluk járnak, egyetlen alkalmat sem szalasztanak el arra, hogy beszóljanak a saját lányuknak. A múltkor például az asztalnál ezt mondták:

„Most, hogy a baba már megszületett, semmi kifogásod nem lehet arra, hogy miért vagy ennyire kövér.

A férfi azt is megjegyzi, hogy a felesége egyáltalán nem kövér, de az ilyen megjegyzések után mindig meg van győződve arról, hogy fogyóznia kellene, pedig erről szó sincs.

Vagy ott volt a másik alkalom, amikor az anyós látva, hogy a lánya fáradt, ezt bírta mondani:

„Ahhh, úgy látszik, egy gyerekkel sem boldogulsz. Ha esetleg tennél némi erőfeszítést arra, hogy jobb anyává válj, nem kellene folyton a szüleidet segítségül hívnod.”

Ezzel kapcsolatban a fiatal apa azt jegyezte meg, hogy akkor és máskor sem kérték soha a nagy szülőket, hogy jöjjenek át segíteni, egyszerűen csak beállítottak.


A "Te hogyan oldanád meg" sorozat korábbi története:


Aztán itt van a harmadik történet. A szülők nemrégiben úgy döntöttek, hogy a feleség egy darabig maradjon otthon, hogy minőségi időt tudjon tölteni a gyermekükkel, és vásároltak egy biztonságos autót, hogy könnyebb legyen az élete. Amikor az anyós meglátta a lánya új autóját, epésen megjegyezte:

„Igazán szép a férjedtől, hogy úgy bánik veled, mintha főnyeremény lennél számára, pedig egyáltalán nem vagy az.”

Kiegészítésként a férfi még azt is leírta, hogy ezek a bántó megjegyzések soha nem az ő jelenlétében hangzanak el, de többször is fültanúja volt már a bébiőrön keresztül vagy amikor szomszéd helyiségben tett-vett éppen, máskor a felesége mesélte el neki.


Ebben kért tanácsot, hiszen már azon a ponton van, hogy kitiltja az otthonukból az anyósát és az apósát, mert bírja már hallgatni a beszólásokat, és a felesége is mindig nagyon szomorú egy-egy ilyen látogatás után.


Az Anyás-Apás nagyszülőséggel kapcsolatos cikkeiért ide kattints!


Azt írta egy kommentelő neki, hogy amit az anyósa és az apósa csinál, az nem más, mint lelki terror, ráadásul úgy tűnik, hogy saját lányuk fél tőlük. Más arra hívta fel a figyelmet, hogy jó lenne minél előbb megoldást találni és lépni, mert ha nagyszülők így bánnak a saját lányukkal, akkor rövid idő múlva talán ugyanígy fognak bánni az unokájukkal is.


A kérdés a szokásos: te hogyan oldanád meg?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page