top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Meddőség: gazdálkodj okosan... az idővel!

Frissítve: 2022. okt. 1.

150-200 ezer. Hatalmas szám. körülbelül ennyi azoknak a magyar pároknak a száma, akik évek óta próbálkoznak, mégsem érkezik hozzájuk a várva-várt baba. Bár úgy tűnik, hogy a neten minden információ megtalálható a tájékozódáshoz, a helyzet ennél jóval bonyolultabb, hiszen orvosi kérdésekben járatlanként nehéz eldönteni, kiben és miben bízhatnak a termékenységi zavarral küzdő párok, amikor arra keresik a választ: mikor, kihez, hová? Nekik kíván biztos tájékozódási pontként szolgálni az Intima.hu női egészségportál Útvesztők helyett – Termékenysági programja, melyből minden fontos információt megkapnak az érintett párok ahhoz, hogy a tévutakat elkerülve időt nyerjenek.

Matics Kata, az Intima.hu alapítója, a program megálmodója és motorja annak tudatosítását tartja a legfontosabbnak, hogy a sikeres terhességig vezető úton a legnagyobb ellenség az idő. Az idő, mely – ha nem jól gazdálkodunk vele – akár a szülővé válás esélyét is véglegesen elveheti tőlünk. Az Útvesztők helyett – Termékenységi program legfontosabb célja ezért, hogy a termékenységi zavarral küzdő párok minél hamarább és minél rövidebb úton megkaphassák a szükséges segítséget.

 

Útvesztők helyett a program címe. Miért éppen ezt a címet választottad? És miért éppen a meddőségi kezelések útvesztőjében szeretne a program utat mutatni? Számtalan más téma is kínálkozna, hiszen szinte nincs is olyan területe a női egészségnek, ami nem került volna terítékre az Intima több mint 13 éves eddigi fennállása alatt.


Azért éppen a termékenységi zavarok és a meddőségi kezelések a program témája, mert egy évvel ezelőtt alapvető változások történtek a meddőségi klinikák működésében egy kormányzati döntés nyomán, ami azt eredményezte, hogy átláthatatlanná vált a helyzet, hogy kihez, mikor és mivel lehet fordulni. Az elbizonytalanodás jól látható a hozzánk érkező kérdésekből, de a közösségi oldalakon működő csoportok és a Google-keresések statisztikái is azt tükrözik, hogy az érintettek keresik az útjukat az új rendszerben. Természetesen a korábbi rendszer sem volt tökéletes és hibátlan, de mára ez nagyon megváltozott.


Azt sem szabad elhallgatnunk, hogy nem könnyíti meg termékenységi zavarral küzdők dolgát, hogy a meddőségi klinikák államosításával elvették a választás lehetőségét, így azok a párok és egyedülálló nők is az állami meddőségi centrumokban duzzasztják tovább az egyébként sem rövid várólistákat, akik eddig megengedhették – és feltehetőleg továbbra is megengedhetnék – maguknak a magánklinikai szolgáltatások árait.

Valóban nehéz helyzetet teremtett, hogy a meddőségi centrumok államosításával elveszett a választás lehetősége, ezért ma már azok a párok és egyedülálló nők is az állami intézményekben állnak sorba, akik korábban megengedhették – és feltehetőleg jelenleg is megengedhetnék – maguknak a privát meddőségi centrumok szolgáltatásának árait, ráadásul kényszerítik akaratlanul is még hosszabb sorállásra azokat, akik számára korábban is csak az államilag finanszírozott szolgáltatások voltak elérhetőek. A szakemberek száma ugyanakkor nem követte az érintettek körének bővülését, így most már egyre reménytelenebb feladat az idő szorításában dolgozó egészségügyi szakemberektől információkhoz jutni. Csábító és könnyen elérhető információforrásként kínálkozik ugyan az internet, de mindannyian tudjuk, hogy szakmai szempontból mennyire vegyesek ezek az információk, így aztán könnyen újabb tévutakra tévedhet az, aki vakon elhisz és elfogad mindent, amit ezeken az oldalakon talál.


Térjünk vissza a várólistákhoz, melyek ezek szerint meglehetősen hosszúak. Ami azt is jelenti, hogy a termékenységi zavarral küzdő párok még el sem indultak a kezelésekkel, máris időt veszítettek. Holott többször is hangsúlyozzátok, amikor a termékenységi zavarok kivizsgálása és kezelése szóba kerül, hogy a sikeres terhesség kulcsa az idő. Pontosabban a lehető legtakarékosabb és legátgondoltabb gazdálkodás az idővel.


Ez pontosan így van. De még ennél is nagyobb baj, hogy az időveszteség még csak nem is itt kezdődik, hanem jóval korábban. Nem véletlen, hogy a külföldi lehetőségekről szóló videónkban megszólaló Dr. Bagócsi Tamás, a brnói Reprofit Klinika medddőségi specialistája is azt hangsúlyozza, hogy 35 éves kor körül, de még inkább valamivel korábban mindenki gondolja át családalapítási terveit, függetlenül attól, hogy a pillanat éppen aktuális-e a gyermekvállalás szempontjából. Ezután szakember segítségével mérje fel reprodukciós állapotát, így már a helyzet ismeretében, felkészülten, időveszteség nélkül találhatja meg a számára optimális lehetőséget, amikor elérkezik a családalapítás ideje.

Azzal is újabb értékes évek veszhetnek el örökre, ha a pár – az idő múlásával nem törődve – hosszú ideig makacsul újra és újra és újra próbálkozik anélkül, hogy szakember segítségét kérné a termékenységi zavar okának feltárásához és a kezelési terv felállításához. Szakemberek egyöntetűen a harmincöt éves korhatárt jelölik meg, aminél fiatalabb korban egyéves eredménytelen próbálkozást követően javasolnak a szakemberek kivizsgálást, ám ez a „türelmi” idő 35 felett fél évre csökken. Ennek egyszerűen biológiai okai vannak, amiket sok esetben nem szeretünk figyelembe venni.


Valóban pótolhatatlanok lehetnek a szakember bevonása nélkül eredménytelen próbálkozásokkal elfecsérelt évek, de az érintettek közül sokan azzal érvelnek, hogy ezt az időt sem hiábavalóan töltik, hiszen közben az interneten folyamatosan tájékozódnak, a közösségi oldalakon működő számtalan csoportban sorstársaktól gyűjtenek információkat, és nem utolsósorban számtalan vitamin és étrend-kiegészítő szedésével igyekeznek optimális állapotba hozni testüket a fogantatáshoz.


Igen, általános tapasztalat, hogy az érintettek minden lehetséges információt igyekeznek begyűjteni, emellett gyakorlatilag mindent és bármit kipróbálnak, melyről egy rokon, barát vagy a neten összeszedett ismeretlen „ismerős” azt állítja, hogy hatásos lehet. Az információgyűjtéssel alapvetően egyet is kell értenem, hiszen úgy látom, hogy az érintetteknek egy kicsit „szakértővé” kell képezniük magukat a témában ahhoz, hogy minél előbb megtalálják a számukra optimális megoldást. Mindannyian tudjuk azonban, hogy az interneten mindenféle forrásból származó információ fellelhető, köztük nem szakember által írt, gyakran téves adatokat vagy féligazságokat tartalmazó cikkek vagy videók. Ember legyen a talpán, aki ezekből egészségügyi kérdésekben járatlan laikusként ki tudja választani a valóban megbízhatóakat. Ebben is segít az Útvesztők helyett program, melynek videói és írásos anyagai több mint 30, a maga területén kiváló szakember bevonásával készültek.


Az idő közben telik, csakúgy, mint a várakozással, hogy az itt-ott ajánlott vitaminok, étrend-kiegészítők, sőt „csodaszerek” vajon hatásosnak bizonyulnak-e. Ezzel kapcsolatban a program egyik videójában Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, gyógynövénykutató többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokszor nem igaz, hogy a több egyben jobb és hatásosabb is, illetve hogy hamis biztonságérzetbe ringatja magát az, aki abban a hitben szed ezerféle vitamint és táplálékkiegészítőt, hogy legrosszabb, ami történhet, hogy ezek nem használnak. Mert bizony ezekkel akár ártani is lehet.


Tételezzük fel, hogy a babára addig hiába vágyakozó pár vagy egyedülálló nő végül eljut egy meddőségi klinikára. Itt már nem veszít több időt, igaz?


Sajnos nem így van. Az államosított rendszerben ugyanis az egyik legnagyobb félreértést az okozza az érintettek részéről, hogy inszeminációt és lombikkezelést valóban csak az állami meddőségi centrumok végezhetnek, a kivizsgálás azonban megtörténhet bárhol, és ezeket a leleteket a meddőségi centrumok általában el is fogadják. Ehhez azonban az szükséges, hogy a vizsgálatok erre felkészült intézményekben történjenek, szakorvos koordinálásával, aki lehet akár a meddőség témájában felkészült saját nőgyógyász vagy endokrinológus szakorvos is. Ráadásul állhat olyan ok is a termékenységi zavar hátterében, amelynek kezeléséhez egyáltalán nem szükséges meddőségi centrumba menni.


Időveszteséghez vezethet az a szemlélet is, mely szerint először a pár női tagjának alapos kivizsgálása történik meg, és csak akkor terelődik a figyelem a férfinál fennálló esetleges okokra, ha a nő minden lelete negatívnak bizonyul. A férfiak kivizsgálásával foglalkozó videónkban Dr. Kopa Zsolt andrológus szakember éppen ezért nem győzi hangsúlyozni, hogy egy időben kell, hogy megkezdődjön a pár mindkét tagjának vizsgálata. Nem kell hosszadalmas kivizsgálásra gondolni, a férfiak esetében ez rövidebb, de optimális esetben nőknél is csupán 1-2 hónapot vesz igénybe.


Képzeljük magunkat annak a párnak vagy egyedülálló nőnek a helyébe, aki itthon már végigjárta a rendelkezésre álló utakat, esetleg már az út kezdetén elriasztják az állami meddőségi centrumokról szóló – megalapozott vagy alaptalan – információk és híresztelések. Vannak-e más lehetőségeik?


Erről szól az Útvesztők helyett – Termékenységi program nyolcadik és egyben utolsó videója. Ebből a külföldön – nevezetesen a nem is olyan távoli Csehországban és Szlovákiában – kínálkozó lehetőségeket ismerhetik meg az érintettek. Dr. Bagócsi Tamás, a brnói Reprofit Klinika meddőségi specialistája olyan vonatkozásban említi az életkor szerepét, hogy az életkor előrehaladtával a petesejtek is öregszenek, és sajnos elérkezik az az idő, ami a meddőségi kezelések már nem képesek teljes egészében kompenzálni az életkorral összefüggő esélycsökkenést.


Jól gondolom-e, hogy arra a kérdésre, mit tartasz az Útvesztők helyet – Termékenységi program legfontosabb üzenetének, akkor az idővel való tudatos gazdálkodást, valamint a szakmailag megbízható információkra alapozott döntéshozatalt fogod kiemelni?


Egykori érintettként, ma már egy kisfiú édesanyjaként ma már biztosan másként csinálnám, ha visszafordíthatnám az időt kerekét. Annak idején például nem tudtam, mennyire fontos az időtényező. Ha akkor rendelkezésemre álltak volna mindazok az információk, melyeket a programunk most több mint 30 szakember részvételével, 7 hónapos előkészítő munka eredményeként nyújt, akkor talán hamarább célba érhettünk volna, és még az is lehet, hogy kistestvére is lenne a kisfiamnak. A termékenységi zavarok érzelmi vonatkozásait is fontosnak tartom, olyannyira, hogy a program egyik videója éppen ezzel foglalkozik Soltész Krisztina szakpszichológus részvételével. És bár elfogadom, hogy hiszünk bizonyos dolgokban, a termékenységi zavarok esetében szerintem leginkább azt kell eldöntenünk, hogy akarunk-e gyermeket.


Millió tanácsot és információt kapunk az úton, de ha valóban akarjuk azt a gyermeket, onnantól a mi saját felelősségünk, hogy kitől milyen tanácsot és információt fogadunk el. Lehet inkább megbízni ismeretlenek egyéni tapasztalataiban, mint azoknak az orvosoknak és egyéb szakembereknek a véleményében, akik ezt tanulták és gyakorolják hosszú évek-évtizedek óta, és lehet azt hinni, hogy biztosan rosszat akarnak nekünk, amikor egy bizonyos eljárást javasolnak vagy éppen igyekeznek lebeszélni valamilyen szerről, tornáról, kezelésről vagy egyéb eljárásról. Bármit lehet, de közben tisztában kell lennünk azzal, hogy eközben megy az idő és visszahozhatatlanul elvesztegetjük az esélyeinket.


Nincsenek univerzális megoldások, melyek mindenkinél egyformán működnének, ehelyett az egyedi körülmények alapján egyénre szabott döntések vihetnek közelebb a végső célhoz, a szülővé váláshoz. Erről lesz szó többek között az október 1-én megrendezésre kerülő Termékenységi napon, mely mindenki számára ingyenesen elérhető. Ezen a napon szakemberektől lehet kérdéseket is feltenni, de persze mindenre itt sem lesz idő, így azoknak, akik tényleg mindent megtennének azért, hogy kisbabájuk foganjon és tudatosan szeretnének az úton haladni céljuk fel a Termékenységi programot ajánlanánk, ahol olyan valódi szakértők tanácsait hallhatják – és fogadhatják meg, akik több ezer párt segítettek már a szülővé válás folyamatában.


Röviden azt tanácsolhatjuk tehát, hogy ne higgyünk tehát azoknak a hangoknak, melyek türelemre és tétlen várakozásra intenek a sikertelen próbálkozások közepette, babára vágyva. Ha csak egyetlen ember számára sikerült átadnia ezt az üzenetet az Útvesztők helyett – Termékenységi programnak, már megérte. Köszönöm a beszélgetést!


Fotók: Intima


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:





bottom of page