top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mikor jön már a baba? – iránytű a meddőségi kezelések útvesztőjében

A meddőséget ma már teljes joggal nevezhetjük akár „népbetegségnek”, hiszen 15–17 százalékra teszik azon párok számát, akik rövidebb-hosszabb ideje hiába próbálkoznak gyermekvállalással. A meddőség kezelésére számos módszer áll rendelkezésre, ám nem könnyű eligazodni az információk tengerében.

Az Intima.hu női egészségportál nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy iránytűt adjon a meddőséggel érintett párok és nők kezébe, hogy útvesztők helyett megtalálják a sikeres terhességgel kecsegtető szakemberhez, illetve módszerhez vezető legrövidebb utat.

 

Ha egy fiatal pár egybekel, számíthat rá, hogy rövid időn belül érkezik a tipikus kérdés rokonoktól, barátoktól, közeli és távolabbi ismerősöktől: mikor jön már a baba? Az akár jó szándékkal érdeklődők sokszor bele sem gondolnak, milyen sebeket téphetnek fel ezek a kérdések, hiszen sorsok, okok, problémák húzódhatnak meg amögött, ha egy családba hosszú időn sem érkezik meg a nagyon várt baba. A hazai statisztikák azt mutatják, hogy jelenleg 100 szülőképes korú pár közül 18 családban a rendszeres intim együttlétek ellenére sem fogan meg a terhesség. Ma Magyarországon 150-200 ezerre (bátrabb becslések akár 300 ezerre) teszik azon párok számát, akik minden hónapban csalódottan veszik tudomásul, hogy megint nem jelent meg a vágyott két csík a terhességi teszten. De a világban máshol sem jobb a helyzet: 2010-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legóvatosabb becslése szerint is legalább 48 millió párnál jelentett problémát a meddőség. És ami még ennél is riasztóbb adat, hogy a trend koránt sem kedvező irányú, hiszen két évtizeddel korábban ez a szám „csak” 42 millió volt. Ráadásul a WHO szerint a probléma többek között a közép-kelet-európai országokat sújtja a leginkább.


A termékenységi zavarok „járványszerű” terjedése mögött számos tényező húzódhat meg, egyebek mellett az a tény, hogy – különféle okok miatt – egyre későbbre tolódik ki az az életkor, amikor a nők az első terhességre vállalkoznak, de sokféle betegség (pl. endometriózis, policisztás ovárium szindróma) is nehezítheti a teherbe esést. A meddőség okainak elemzése bizonyára kimerítő és részletes orvosi és szociológiai fejtegetéseket érdemelne, az Intima.hu női egészségportál azonban ehelyett inkább a probléma gyakorlati megoldására összpontosít, amikor Útvesztők helyett – Termékenységi program címmel átfogó ismereteket kíván nyújtani az érintettek számára a kérdés szinte minden aspektusáról.


Miért van erre szükség?

Ma már számtalan bizonyított hatású módszer („lombikkezelés”) áll a meddő párok rendelkezésére annak érdekében, hogy ők is megismerhessék a szülővé válás csodálatos érzését. Elég csak felkeresni a megfelelő intézmény, és már félig meg is oldódott a probléma – gondolhatná bárki, aki egyáltalán nem vagy csak felületesen ásta bele magát a termékenységi zavarok, a meddőség kezelésének kérdéskörébe. Magyarországon az is nehezíti a tájékozódást, hogy 2021 szeptemberében változott az egészségügyi szabályozás a meddőségi kezelések terén. Ennek értelmében 2021. szeptember 30-a után kizárólag állami meddőségi centrumokban lehet asszisztált reprodukciós (inszemináció, lombik) eljárást igénybe venni, és ezen belül is több ponton módosult az ellátás rendje.


A változások nyomán még nehezebben igazodnak el az érintettek a rendszerben és az információk tengerében, holott a meddőség kezelésében talán még az átlagosnál is nagyobb az időfaktor szerepe, így alapvetően fontos a megbízható információk minél gyorsabb begyűjtése: mikor, hová, kihez, hogyan?

„A törvényi háttér módosítása nyomán nagyon sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hová fordulhatnak, milyen lehetőségeik vannak az állami vagy akár a privát ellátás ellátás keretében”

– mondja Matics Kata, az Intima.hu női egészségportál alapítója, aki azt is hangsúlyozza, hogy a termékenységi zavarral küzdő párok mellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyedülállóként gyermeket vállalni szándékozó nőkre is. Azokra a nőkre, akiknél bár egészségi probléma többnyire nem áll a gyermekvállalás útjában, de pillanatnyilag pár nélkül élve felismerték, hogy párt később is találhatnak, a terhesség szempontjából azonban könnyen „kicsúszhatnak az időből”.


Mit nyújt az Útvesztők helyett – Termékenységi program?

· Merre induljak?

· Ki tudna nekem segíteni?

· Jó helyen vagyok, vagyunk?

· Erre a szakemberre van most szükségem, szükségünk?

· Mi fog velem, velünk történni?

· Vajon mindenre rákérdeztem? Nem megyek el valami fontos információ mellett?

· Kellenek vitaminok, étrend-kiegészítők? Mit szedjek? Mivel nem ártok esetleg...?


– sorolja az egészségportál azokat a kérdéseket, melyek az érintettekben is felmerülnek nap mint nap, és Útvesztők helyett című termékenységi programjában igyekszik is sorra mindegyikre szakmailag hiteles és megbízható válaszokat kínálni. Mindezt szakértőkkel készült videók, online beszélgetés és átfogó tudásanyag segítségével, melyek minden kérdésre választ adnak a termékenységi zavarok kivizsgálásával és kezelésével kapcsolatban, ezen túlmenően nagy hangsúlyt kap az érintettek lelki támogatása is.


„Az Útvesztők helyett – Termékenységi program segítségével biztos iránytűvel a kezedben vághatsz, vághattok neki az előttetek álló kihívásoknak, labirintusnak. A feladat így sem lesz egyszerű, de ismerni fogod a nehézségeket, a fordulópontokat és biztos leszel benne, hogy jó irányba haladsz. A programban csak olyan módszerekkel, eljárásokkal találkozhatsz, melyet tudományos tények alapján, szakmai irányelvek alapján ajánlanak meddőségi specialistáink, szakorvosaink, egészségügyi szakembereink – ígéri a program beharangozója. – Hogy ne késs el, hogy ne járj tévúton, hogy a lehető leggyorsabban a megfelelő támogatást találd meg.”

Azért, hogy megfoganjon egy új élet!


Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni pedig itt lehet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró

Forrás: Intima.hu

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:Comments


bottom of page