top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Még mindig zaklatnak, ha nyilvánosan szoptatok

Bár úgy tűnik, hogy a nyilvános szoptatás egyre inkább elfogadottá válik, egy most közzétett felmérés szerint a számok egyáltalán nem ezt mutatják. Személyes véleményem, hogy az elfogadást a kellő diszkrécióval történő nyilvános szoptatás segítené, mert a sokkterápia – azaz minden apró részlet közszemlére tétele – ritkán vezet eredményre, sőt inkább ellenérzést és elutasítást szül.

És nem, nem ellenérv a szoptatókendővel szemben, hogy te sem kendőt a fejedre borítva eszel, még ha – az átvitt és szó szerinti értelemben is vett – kendőzetlen nyilvános szoptatás harcos aktivistái pár éve egy egész kampányt építettek erre a gondolatra. Élni és élni hagyni, nyilvánosan szoptatni, de tekintettel lenni mások érzékenységére is – ez az én receptem a nyilvános szoptatás mielőbbi elfogadtatására.

 

A nyilvános szoptatásról örvendetesen egyre többször beszélünk, és egyre több anya „merészkedik ki” nyilvános helyre szoptatási időben is. Én valószínűleg nem szoptatnék nyilvánosan akkor sem, ha ennek most lenne itt az ideje az életemben, mert szerintem a babának is kijár a nyugodt, megszokott, intim környezet a babatáplálás eme bensőséges formájához, de nincs bajom azzal sem, ha valaki így tesz, sőt kifejezetten kedves látványnak tartom, már ha ezt kellő diszkrécióval teszi. Engem különösebben az sem zavar, ha valaki se szó, se beszéd, kicsapja a mellét a blúzán kívülre, de a diszkrét szoptatás, a szoptatóskendő használata számomra azt üzeni, hogy ez az édesanya nemcsak a babája igényeit szeretné kielégíteni, de tekintettel van mások érzékenységére is, arra, hogy van, akit zavar egy ismeretlen nő fedetlen mellének látványa – vagy egyszerűen csak zavarba hozza a szituáció.


Szóval a nyilvános szoptatás ma már nem tabu, és nem fehér holló az az anya, aki például egy park padján ülve szoptatja meg a babáját. Ezért számomra meglepőek annak a felmérésnek az eredményei, melyek szerint egy ilyen helyzet megítélése nemhogy javulna, de még romlik is.


A felmérésben megkérdezett nők több mint fele (52 százalék) válaszolta, hogy előfordult már, hogy idegenek megbámulták szoptatás közben – ez 30 százalékos emelkedést jelent egy korábbi hasonló felmérés tapasztalataihoz képest. A nyilvánosan szoptató anyák 24 százalékát kérték már meg, hogy szoptatás közben takarja el a mellét valamivel, míg kb. minden ötödik nő vette már észre, hogy szoptatás közben egy idegen lefotózza és/vagy negatív megjegyzést tesz a látottakra – ez sokszor gyakrabban fordul elő manapság, mint a korábbi felmérés idején.


A női egészségtermékeket forgalmazó Elvie nevű cég felkérésére elvégzett felmérés kérdései kitértek arra is, hogy a pandémia hozott-e változást a nyilvános szoptatás terén. Erre a kérdésre az anyák 36 százaléka válaszolta, hogy a pandémia fokozta a nyilvános szoptatással kapcsolatos szorongásaikat; 37 százalékuk inkább az otthoni szoptatást választotta, 53 százalékuk pedig inkább beült az autójába, hogy nyugodtan, kellemetlen beszólások nélkül szoptathasson. A szoptatáshoz legkevésbé megfelelő helyszínként 43 százalék a tömegközlekedést, ugyancsak 43 százalék a személyes találkozókat, 40 százalék pedig az edzőtermet jelölte meg.


Egy anya például nyaralási élményeit osztotta meg a nyilvános szoptatásra vonatkozóan:

„Egy tengerparti nyaralás során éppen ebédeltünk valahol, amikor megszoptattam a kisfiamat. Egy férfi odaszólt nekem, hogy miért nem takarom el magam valamivel, mert itt mások jóízűen enni szeretnének. Annyira ideges lettem ú, hogy nem volt bátorságom bármit is válaszolni neki, szertefoszlott a magabiztosságom.”

De azért nem ennyire sötét a kép. A megkérdezett anyák több mint egyharmada (35 százalék) tapasztalt már pozitív visszajelzést idegenektől, például hogy járókelők rájuk mosolyogtak vagy hüvelykujjukat felfelé tartva jelezték, hogy tetszik nekik, amit látnak. Ugyanennyien vannak azok is, aki segítőkészséggel találkoztak az üzletek, éttermek és kávézók személyzete részéről – ez javulást jelent a korábbi helyzethez képest, amikor ez az arány csak 18 százalék volt.

„Minél inkább támogatjuk az anyákat a nyilvános szoptatásban, annál inkább normává válik a nyilvános szoptatás mások szemében is”

– kommentálta a felmérés eredményeit az Elvie alapító vezérigazgatója, Tania Boler.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page