top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Két méhem van: az egyik a férjemé, a másikkal pénzt keresek

Egy nagyon furcsa házasság története került elém a minap a neten. Persze kérdés, hogy kinek mi a furcsa. Egy házaspár az OnlyFans oldalra készít tartalmakat, melyekben a feleség, Evelyn például olyan intimitásokba is beavatja a követőit, hogy a szokásossal ellentétben neki nem egy, hanem két méhe van. Az egyiket jobban szereti, ezt tartja meg a férjének, a másikat „egyedi értékesítési pontként” emlegeti.

Maga a történet is érdekes, és az OnlyFans-jelenségről is lehetne beszélgeti ennek kapcsán. De – az Anyás-Apás profiljához illően – beszéljünk inkább csak arról, hogy valóban létezik-e olyan, hogy egy nőnek két méhe van.

 

Az ausztráliai Brisbane-ből származó pár szinte semmit sem rejt véka alá szokatlan házasságukról, ami elég nagy vihart kavart az interneten. A feleségnél, Evelynnél egy elég ritka állapot áll fenn, amit az orvosok uterus didelphysnek (ejtsd: uterusz didelfisz) neveznek. Ez azt jelenti, hogy két teljesen független reproduktív rendszerrel rendelkezik: két hüvellyel, két méhnyakkal, két méhhel és egy-egy petefészekkel a kettős méh mindkét oldalán.


Evelyn férjével, Tommal együtt készít tartalmakat az OnlyFans nevű erotikus/pornográf közösségi platformra. A tartalomgyártás során azonban szigorú szabályokhoz tartják magukat: Evelyn elárulta, hogy a jobb oldali vaginája a „kedvence”, és mint ilyet, ezt kizárólagosan a férje, Tom számára tartja fenn. A bal oldalát a munkához használja és „egyedi értékesítési pontként” emlegeti a felnőtt tartalmakat kínáló platformon.


Evelyn 20 éves volt, amikor megkapta a diagnózist. Bár eleinte szorongott, később úgy döntött, hogy az emberek furcsaságok iránti kíváncsiságát kihasználva pénzt csinál belőle.

Evelyn és Tim, aki villanyszerelői munkáját otthagyva csatlakozott feleségéhez az OnlyFans-en, nagyon nyíltan beszélnek a „szakmájukról”. Egy YouTube-videóban azonban azt is elárulták, hogy gyakran kerülnek a trollok célkeresztjébe az interneten – gyakran azért, mert két kisgyermek szülei is egyben. Pedig Evelynnek eredetileg azt mondták az orvosok, hogy nem valószínű, hogy lesz gyereke, mivel a reproduktív rendszere két teljesen külön működő szervre oszlik. Az orvosok jóslatára rácáfolva azonban 2021 júniusában egészséges kisfiuk született a 37. héten született császármetszéssel. Evelyn az első gyermeke születése után három hónappal ismét terhes lett, szintén a jobb oldali méhében. Kislánya, Amy, a 36. héten szintén császármetszéssel született 2022 júniusában.


A pár 2018 óta van együtt. Kapcsolatukat a család eleinte nem nézte jó szemmel, különösen Tom oldaláról, akik eleinte idegenkedtek attól, mivel keresi Evelyn a kenyerét. De a pár elmondta, hogy ahogy telt az idő, úgy látták, hogy a kapcsolatuk szilárd, így a rokonok is kezdtek megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ők így egy pár.


Evelyn a szokatlan életmódjukkal kapcsolatos vegyes reakciókról szólva kijelentette:

„Csak azért, mert másképp éljük az életünket, még nem rossz, ahogy csináljuk. Az ítélkezés még mindig felzaklat, de biztosan csak azért kommentálják ennyien az életemet negatívan, mert ők maguk boldogtalanok, és irigyek ránk.”

Hogyan fejlődik a méh?

Annak megértéséhez, hogyan alakul ki a kettős méh, előbb fel kell kicsit elevenítenünk ismereteinket a középiskolai biológia órákról a méh fejlődéséről.

Erről röviden azt kell tudni, hogy a női nemi szervek egy kétoldali csőszerű képletből, Müller-csövekből alakulnak ki. Végső kifejlődött állapotban a petevezetékekből és a petefészkekből mindkét oldalon 1-1 van, míg a méh úgy jön létre, hogy a Müller-csövek megfelelő szakasza a középvonalban összeolvadt. Esetenként azonban ez az összeolvadás részben vagy teljesen elmarad, ilyenkor a méh ürege különböző mértékben osztott marad. Erről hoztam egy ábrát is.


Legsúlyosabb formája, amikor ez az osztottság olyan mértékű, hogy valójában két önálló méh van jelen, melyek általában a normálisnál kisebbek. Ez utóbbi ténynek pedig jelentősége van a komplikációk szempontjából lesz, ahogyan azt a későbbiekben látni fogjuk.


Az uterus didelphys az esetek egy részében meddőséget, teherbe esési nehézségeket okozhat. Ám a kettős méh nem akadályozza meg a teherbe esést, sőt viszonylag gyakori, hogy ezek a nők sikeresen teherbe esnek. Az állapot azonban nagyobb valószínűséggel vezet vetéléshez vagy a koraszüléshez.


Tünetek

Az uterus didelphys gyakran nem okoz tüneteket. Az állapotot egy rendszeres kismedencei vizsgálat során fedezhetik fel, vagy az ismételt vetélések okának kiderítésére végzett képalkotó vizsgálatok során derülhet ki.

Az is előfordul, hogy a beteg amiatt fordul orvoshoz, hogy hiába helyezett fel tampont, mégis folyamatosan tapasztalja a menstruációs vérzés szivárgását. Ez akkor következhet be, ha a kettős méhhez a hüvely megkettőződése is társul, ilyenkor az egyik hüvelybe helyezett tampon ellenére a másik hüvelyből zavartalan a menstruációs vérzés ürülése.


Forrás: Mayo Clinic


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page