top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ikrek, az egyik lombikbaba, a másik természetes úton fogant. Lehetséges?

A természet néha furcsa dolgokra képes. Itt van például ez az ikerpár, amelyiknek az egyik tagja természetes úton fogant, míg a másik lombikbaba. Hogyan lehetséges ez? A kérdésre a választ – természetesen a vak véletlenen kívül – egy fejlődési rendellenesség adja.

uterus didelphys

Ez esetben ugyanis mindkét babának egy-egy méh „jutott”, egy fejlődési rendellenesség következtében ugyanis egy helyett kettő van az anyukának. Uterus didelphysnek írják, és uterusz didelfisznek ejtik ezt a születési rendellenességek. A cikk végén majd írok röviden erről is.

 

Az élet már sokszor hozott példát arra, hogy egy lombikkezeléssel nehezen összejött terhesség után rövid idővel természetes úton is születik a párnak babája. Hogy mi az oka a jelenségnek, csak találgatni lehet, talán a hormonok, talán az, hogy az első sikeres terhesség akkora stresszoldó hatással jár, hogy aztán már könnyebben összejön természetes úton is következő baba. Arra azonban ritkán van példa, hogy a lombikos és a természetes terhesség létrejötte olyan gyors egymás utánban követi egymást, hogy a két baba egyszerre jön a világra. Vagyis voltaképpen ikrek, de mégse ikrek...


Ez történt most a 24 éves Madeline Kaklikosszal, aki férjével, a 27 éves Jonnal 10 lombikkezelésen ment át, mire meglepődve és örömmel vették tudomásul, hogy ikreket várnak, akik ráadásul két különböző méhben növekszenek. Hogy még furcsább és ritkább legyen a történek, az is kiderült, hogy az „ikerpár” egyik tagja lombikkezeléssel (IVF-fel), míg a másik természetes úton fogant.


Cole és Nate február 20-án született, és az orvosok úgy jellemezték a csodaikreket, hogy „egy az 50 millióból”. Ekkora ugyanis az esélye egy ilyen terhességnek.


A fiatal pár 10 ciklus lombikkezelésem esett át, és már kezdtek attól félni, hogy soha nem lesz gyerekük. Madeline-nál korábban, 18 éves korában PCOS-t diagnosztizáltak, így már tudta, hogy nehezebb lehet a fogamzás.


Madeline utólag így nyilatkozott:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! 10 ciklus lombik és több évnyi teherbe esési próbálkozás után eszünkbe sem jutott, hogy pont lombikkezelés közben természetes úton esem teherbe.”

Aztán elmesélte, hogy 3 éve kezdtek próbálkozni a babával, de egy idő után, amikor nem sikerült, úgy döntöttek, hogy kivizsgáltatják magukat, nincs-e valamilyen probléma náluk.

„Már 2017-ben, 18 évesen PCOS-t diagnosztizáltak nálam, és tudtam, hogy nehéz lesz teherbe esni. A kivizsgálás keretében elvégzett ultrahangvizsgálat során azonban kiderült, hogy valójában két méhem van, uterus didelphyst diagnosztizáltak nálam.”

Az orvosok kezdetben öt petesejtet ültettek be Madeline jobb oldali méhébe, amelyet könnyebben hozzáférhetőnek ítéltek, de sajnos ebből az első körből egyetlen embrió sem tapadt meg.

„Folytattuk a próbálkozásokat, de mire a nyolcadik körnél tartottunk, már rettegtem, hogy soha nem lesz gyerekünk. Sötét időszak volt, és nagyon küzdöttem azért, hogy reményt találjak.”

Végül a 10. ciklus sikeres volt:

„Jonnal, a szüleimmel és a testvéremmel voltam a híváskor, és mindannyian sikoltozásban törtünk ki, és könnyek folytak végig az arcunkon, miközben megöleltük egymást.”

A meglepetések sorozata azonban nem ért véget, mert 10 héttel később, amikor a pár egy vizsgálatra ment, azt a hihetetlen hírt kapták, hogy Madeline valóban ikreket hordoz, egyet-egyet mindkét méhben.

„A terhességem veszélyeztetettnek minősült, és az orvosunk azt mondta, hogy egy második baba mindent kockára tehet. Megrémültünk, de mindketten egyetértettünk abban, hogy mindkét ikernek meg kell születnie, így egyik terhességet sem szakíttattuk meg. A dolgok viszonylag simán mentek, és nagy biztonságban éreztem magam, mert folyamatos megfigyelés alatt álltam.”

Madeline február 20-án császármetszéssel hozta világra az ikreket.

„Amikor először tarthattam a kisbabáimat a kezemben, úgy éreztem, hogy a szívem majd szétrobban, ennyi boldogság, szeretet és öröm egyszerűen nem fér bele.”

Az uterus didelphysről

A kettős méh (uterus didelphys, ejtsd: uterusz didelfisz) egy ritka állapot, amely már a megszületéskor jelen van az érintett nőknél. Kialakulásáról röviden azt kell tudni, hogy a női nemi szervek egy kétoldali csőszerű képletből, Müller-csövekből alakulnak ki. Végső kifejlődött állapotban a petevezetékekből és a petefészkekből mindkét oldalon 1-1 van, míg a méh úgy jön létre, hogy a Müller-csövek megfelelő szakasza a középvonalban összeolvadt. Esetenként azonban ez az összeolvadás részben vagy teljesen elmarad, ilyenkor a méh ürege különböző mértékben osztott marad. Erről hoztam egy ábrát is.

Legsúlyosabb formája, amikor ez az osztottság olyan mértékű, hogy valójában két önálló méh van jelen, melyek általában a normálisnál kisebbek. Ez utóbbi ténynek pedig jelentősége van a komplikációk szempontjából lesz, ahogyan azt a későbbiekben látni fogjuk.


Az uterus didelphys az esetek egy részében meddőséget, teherbe esési nehézségeket okozhat. Ám a kettős méh nem akadályozza meg a teherbe esést, sőt viszonylag gyakori, hogy ezek a nők sikeresen teherbe esnek. Az állapot azonban nagyobb valószínűséggel vezet vetéléshez vagy a koraszüléshez.


Tünetek

Az uterus didelphys gyakran nem okoz tüneteket. Az állapotot egy rendszeres kismedencei vizsgálat során fedezhetik fel, vagy az ismételt vetélések okának kiderítésére végzett képalkotó vizsgálatok során derülhet ki.

Az is előfordul, hogy a beteg amiatt fordul orvoshoz, hogy hiába helyezett fel tampont, mégis folyamatosan tapasztalja a menstruációs vérzés szivárgását. Ez akkor következhet be, ha a kettős méhhez a hüvely megkettőződése is társul, ilyenkor az egyik hüvelybe helyezett tampon ellenére a másik hüvelyből zavartalan a menstruációs vérzés ürülése.


Forrás: Mayo Clinic


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!bottom of page