top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Katalin hercegné szakított a királyi gyermeknevelési szokásokkal

Gyermeket nevelni nem könnyű, ezt mindenki tudja. Azt viszont egy közönséges halandó el sem tudja képzelni, milyen lehet megoldani a szülői mindennapokat úgy, hogy milliónyi árgus szempár figyeli minden lépésünket, sőt nem is rest ez a milliónyi ember azonnal véleményt mondani arról, amit látott-hallott – vagy csak amit feltételez.

Egy gyermeknevelési szakértő szerint Katalin hercegné határozottan szakított a királyi család megszokott nevelési stílusával.

Egy gyermeknevelési szakértő szerint Katalin hercegné határozottan szakított a királyi család megszokott nevelési stílusával.

 

Katalin gyermekei iránti hozzáállása „határozottan ellenkezik a korábbi királyi szabályokkal” – állítja a szakértő, aki kizárólag az egyik brit bulvárlapban beszélt a hercegné nevelési stílusáról. Megfogalmazása szerint Katalin gyermekeivel való kapcsolata „nem hagyományosan királyi”. Katalin walesi hercegné három gyerek – György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg – édesanyja. Sophie Pickles gyermeknevelési szakértő szerint bár nem látunk bele teljesen a hercegi család életébe, amennyit azonban látunk gyermeknevelési stílusukból, az olyasmi, amit egy hétköznapi anyuka is teljesen meg tud érteni és el tud fogadni.

„Kate egy klasszikusan „nyugodt, de kontrolláló” anya, akinek a szülői stílusa átlátható, ezért nem csoda, hogy a világ minden tájáról visszhangra talál a hétköznapi szülők körében. Egyértelműen látszik például, hogy szeretettel és tisztelettel bánik a gyerekeivel, miközben nyíltan elismeri, hogy a mindennapi szülői munka nem mindig leányálom.”

A szakértő hangsúlyozza, hogy Katalin társadalmi szerepe és reflektorfényben élt élete azonban olyan kihívásokat is állít elé, amivel egy hétköznapi anyuka nemigen találkozik. Már önmagában is jelentős teljesítmény lehet például azt biztosítani, hogy három 10 év alatti gyermek jól viselkedjen különböző nyilvános eseményeken, melyek nemegyszer igen hosszúra nyúlnak, de különösen nehezített terep, amikor ezt úgy kell elérnie, hogy közben szinte az egész világ árgus szemekkel figyeli. Ilyen esemény volt többek között a nemrégiben elhunyt Erzsébet platina jubileuma vagy állami temetése, valamint a karácsonyi és húsvéti ünnepségek.

„Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lehet gyereket nevelni, miközben több millió szem figyel, különösen akkor, amikor a gyerekeknek elegük van abból, hogy a jól nevelt herceget vagy hercegnőt játsszák.”

A szakértő szerint Katalin nevelési stílusa sok tekintetben eltér attól, ahogyan más királyi családtagok nevelik a gyerekeiket:

„A hagyományos királyi neveléssel szemben Kate kapcsolata a gyerekeivel üdítő, ő mindig a gyermekei mellett van. Korábban ez a ’kényeztető’ nevelési stílus határozottan szembe ment volna azokkal a szabályokkal, amelyeket a királyi szülőknek be kellett tartaniuk. Nyilvánvaló azonban, hogy Kate tudja, hogy minél több minőségi időt töltenek a gyerekek a szüleikkel, annál önállóbbá válnak. A nyílt kommunikáció a legfontosabb készség, amit egy szülő kialakíthat a gyermeke lelkében, és tudjuk, hogy ez az, amit a hercegi pár is mindennél többre értékel – azzal együtt, hogy melegséget és szeretetet mutatnak a gyermekeiknek még az állami események során is.”

A szakértő szerint Vilmos herceg szintén nagyon bevállalós apa, aki elárulta, hogy gyakran az első sorból nézi végig a „hatalmas veszekedéseket” a gyerekei között, gyakran apró-cseprő dolgokon.


Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page