Anyás-Apás · 2019.10.29 17:00 · 5 perc

Kínálhatok egy rákszűrést is a tökfőzelék mellé?

A rákszűrési hajlandóság nemcsak nálunk, hanem más országokban is gyalázatosan alacsony. Sokan sokféle ötlettel jöttek már, hogyan lehetne javítani a szervezett rákszűrésen megjelenő nők arányát. Az angolok korábban már kitalálták, hogy otthon saját kezűleg is elvégezhető szűrővizsgálati készleteket kellene postázni azoknak a nőknek, akik azt mondják, nincs idejük nőgyógyászati szűrővizsgálatokra járni.

Most egy újabb ötlettel álltak elő. Ami pofonegyszerű és éppen ezért nagyszerű.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Szervezett szűrővizsgálatok mindenhol működnek, melyeknek mindnek az az alapja, hogy a nők adott korcsoportjának meghatározott szűrési rend szerint meghívókat postáznak nőgyógyászati szűrésre vagy mammográfiára, aztán várják, hogy a nők megjelenjenek a vizsgálaton. És az esetek sajnos igen nagy hányadában csak várnak… és várnak… és várnak… és várnak… mert a behívottaknak csak igen kis hányada megy el.

A távolmaradásnak számos oka lehet, például az, hogy sokan nem ismerik fel, hogy a szűrővizsgálatok fontosak, azok éppen bennünket, nőket és a rák korai felismerését szolgálják. Sokan vannak azonban, akik arra hivatkoznak, hogy egyszerűen nem tudnak ennyi időt szakítani a gyerek, család, munka mellett, amennyit a szűrés igényel. Ezzel persze joggal lehetne vitatkozni, mondván: az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Pláne, ha évente legfeljebb egy-másfél óráról beszélünk. Tudod, hány óra van egy évben? Egészen pontosan 8760 óra, szökőévekben még plusz 24. Ugye senki nem akarja azt állítani, hogy ebből a majdnem 9000 órában egyetlenegyet nem tud saját magára fordítani?

Nincs kedved randizni a nőgyógyászommal?

Az angolok azonban ahelyett, hogy ezen vitatkoznának a szűrésekről távolmaradó nőkkel, újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, miként lehetne még tovább csökkenteni a szűrések időigényét, ezzel is szűrésre csábítva a nőket. Korábban már felmerült – és talán próbaképpen már el is kezdték a kampányt –, hogy otthon is végezhető mintavételi készlettel segítik a nőgyógyászati rákszűrések részvételi arányait. A nőknek ezekkel a készletekkel nincs más dolguk, mint a mintát az utasítások szerint levenni, majd azt postázni a laboratóriumba.

Egyelőre még nincsenek adatok arra, mennyire nyeri el a nők tetszését a DIY rákszűrés, de most itt az újabb ötlet.

Legyen elég az ebédszünet egy mammográfiára!

Az angolok azt fontolgatják, hogy minden nő számára a munkahelye közelében biztosítják a mammográfiás szűrést és a nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Annyira közel, hogy akár egy ebédszünetet feláldozva el lehessen ugrani a vizsgálatot elvégeztetni. Az újabb ötletelésre az angoloknál is a gyalázatosan alacsony szűrővizsgálati részvétel ösztönözte a szakembereket. A brit statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a szervezett szűrővizsgálatokon megjelenő nők aránya, így mára két évtizedes mélypontra zuhant – azaz több mint két évtizede soha nem maradt távol olyan sok nő a rákszűréstől mint ebben az évben. Ez a nőgyógyászati citológiai vizsgálatok esetében 70 százalékos, a mammográfiák esetében 71 százalékos részvételi arányt jelent.

Első látásra azt mondhatnánk, hogy ezekkel az arányokkal nálunk nagyon boldogok lennénk. Ehhez azonban az is hozzá tartozik, hogy nálunk sokan privát ellátás keretében vesznek részt a szűrővizsgálatokon, melyre vonatkozóan a privát egészségügyi szolgáltatóknak tudomásom szerint nincs bejelentési kötelezettségük. Éppen ezért nálunk voltaképpen senki nem tudja biztosan, hogy a nők hány százaléka jár el rendszeresen szűrővizsgálatokra, erre inkább csak becslések léteznek.

#rákszűrés #mammográfia #ebédszünet

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Rákszűréssel kapcsolatos további írásokért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük