top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anyák túl elfoglaltak a rákszűréshez

Egy felmérés szerint az anyák teendőinek listája olyan hosszú, hogy nincs idejük magukra, például képtelenek beiktatni annyi időt, hogy eljussanak az orvoshoz, ha betegek vagy egyszerűen csak rákszűrésre.


Azt hiszem, ez az, amire azt szokták mondani: arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen. És erre bizony muszáj, hogy legyen.


 

A OnePoll.com 2000, 16 év alatti gyermeket nevelő anyát kérdezett meg. Ez alapján egy átlaganya teendőlistája nem kevesebb, mint 20-féle dolgot tartalmaz, és az anyák folyamatosan küzdenek azzal, hogy ezeket a feladatokat el is tudják látni. A kérdőívre adott válaszokból például az derül ki, hogy az anyák döbbenetesen nagy aránya (43 százaléka) még arra sem tud magának időt találni, hogy elmenjen az orvoshoz. Minden négy anya közül egy válaszolta azt, hogy képtelen időpontot kérni nőgyógyászati rákszűrésre. Azt, hogy valós problémáról van szó, mindennél jobban jelzi, hogy például a briteknél azt tervezik, hogy ingyenes HPV-tesztet postásnak azoknak a nőknek, akik nem jelennek meg rákszűrésen. A fogorvosi vizitet az anyák körülbelül egyharmada halogatja amiatt, mert nem tud időt szakítani rá. A megkérdezettek több mint 80 százaléka számolt be Arról, hogy előfordult már vele, hogy rosszul érezte magát, mégis tovább csinálta a szokásos családi rutint, mert úgy érezte, hogy „egyszerűen nincs ideje arra hogy beteg legyen”.

Aztán vannak más, az egészséget kevésbé érintő problémák is. Például minden három-négy anya közül egy ismerte el, hogy körül kellene néznie a szolgáltatók között, hogy a jelenleginél olcsóbb megoldást találjon a rezsiköltségekre vagy a biztosításokra, erre azonban nincs ideje. Az anyák 43 százaléka folyamatosan küzd azzal, hogy nem talál időt magának arra, hogy bejelentkezzen a fodrászához. Az anyák 49 százaléka a válaszolta, hogy időnként még arra sincs ideje, hogy lezuhanyozzon, annyi a dolog a gyerekek körül. A megkérdezettek 23 százaléka azért fizet elő még mindig valamire, mert egyszerűen még nem volt ideje arra, hogy lemondjon egy olyan előfizetést, amire valójában már nincs szüksége.

A felmérés kapcsán egy gyógyszerész hasonló tapasztalatokról számolt be: „Évek óta gyógyszerészként dolgozom, és gyakran hallom a vásárlóktól, hogy mióta gyerekük van, a legegyszerűbb dolgokra is nehezen tudnak időt keríteni maguknak. A felmérés eredményei is azt bizonyítják, hogy egy csomó dolog újra és újra hátrébb szorul, mert az anyák sokkal inkább a gyerekek körüli teendőket végzik el ahelyett, hogy saját problémáikkal foglalkoznának.2


Egy átlaganya napirendje

Egy átlaganya általában 6:35-kor kell, és minden 10 anya közül 8-an ismerték el, hogy halálosan kimerülnek addigra, mire átlagosan 9:43 kor ágyba kerülnek. Minden ötödik anya naponta mindössze 15−30 percet tud magának úgynevezett „én-időnek” szakítani, amikor szabadon az tesz, amihez éppen kedve van.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page