top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jennifer Aniston: Miért nem hagynak békén azzal, mikor jön a baba?

Biztosan ti is többször megkaptátok vagy jelenleg is kapjátok a kérdést: na, és a baba mikor érkezik már? Szögezzük le már rögtön az elején, hogy ez az indiszkrét és tolakodó kérdés a másik ember személyes szférájában való udvariatlan vájkálásnak minősül akkor is, ha az adott pár történetesen nem küzd rövidebb-hosszabb idő óta azzal, hogy bár nagyon szeretnének és mindent meg is tesznek érte, mégsem érkezik a várva-várt baba.

A világhírű színésznő, Jennifer Aniston mostanra unta meg a lépten-nyomon az arcába nyomott kérdést személyes ismerősöktől és újságíróktól, és az Allure magazinnak adott interjújában beszélt először a termékenységi zavar elleni küzdelméről.

 

Azt mondja, hogy ezzel a „coming-out”-tal egyben nyomatékos figyelmeztetést is meg akart fogalmazni, hogy legyünk tapintatosak és ne kérdezgessük a párokat – de leginkább a nőket – arról, akarnak-e gyereket és ha igen, mikor már, illetve hogy mire várnak még a teherbe eséssel. Hiszen senki nem tudhatja, mi áll a háttérben: tudatos döntés arról, hogy egyelőre még (vagy akár egyáltalán ne) érkezzen a baba vagy hosszús és sokszor reménytelen küzdelem a gyermekvállalásért, vizsgálatok és kezelések végeérhetetlen sora.


Az Allure-nak adott interjújában Aniston nyíltan beszélt arról, hogy hiába próbálkozik a gyermekvállalással. Így fogalmazott:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Annyi éven át védtem a történetemet a meddőségről és a lombikkezelésekről. Azért óvakodtam attól, hogy részleteket hozzak nyilvánosságra a helyzetemről, mert úgy érzem, olyan kevés van, amit megtarthatok magamnak.”

A színésznő színvallása annál is inkább szívszorító volt, mert a bulvármédia újságírói hosszú idő óta szinte sportot űznek a babavállalásával kapcsolatos spekulációkból. Mindannyian ismerjük azokat a bulvárfotókat, amikor celebek – akár egy-egy kiadósabb ebédet követően vagy előnytelen pózban készült – fotóinak kinagyított részletei alapján az újságírók tudni vélik, hogy valamelyik ismert hölgy biztosan terhes. A fotó aztán rengeteg találgatást és további cikkeket szül, hogy aztán hosszasan lehessen cikkezni arról is, miután kiderül, hogy a hír álhírnek bizonyult.


Ugyanakkor nyilvánvalóan senki nem tud mutatni egyetlen olyan fotót sem a bulvármagazinokból, melyeken valamelyik férfi híresség ágyéka lenne kinagyítva és kérdőjelekkel körbevéve, mondjuk ezzel a szöveggel: „Termékeny sperma?”


Ám ezzel a nem könnyű helyzettel nemcsak a hírességeknek kell megküzdeniük, ha nem érkezik csettintésre a baba, hanem bizony a teljesen hétköznapi nőknek is. Ha elmúltál már huszonöt, és nem vagy egyedülálló, akkor nem tudsz szabadulni a termékenységedet firtató kérdezősködéstől. Hirtelen mindenki úgy kezd viselkedni a családodban, mintha bulvárújságíró lenne, közügyként kezelve, megvitatva és véleményezve babavállalási terveidet. Felejtsd el, hogy valaha is másról érdeklődnek, amikor találkoztok, például az időjárásról! Ehelyett egyenesen neked szegezik a tolakodó és tapintatlan kérdéseiket: Szóval, mikor lesz gyereked? Akarsz gyereket? Megvizsgáltattad már a termékenységedet? Lefagyasztatnád a petesejtjeidet? Elég jövedelmetek van ahhoz, hogy gyereketed legyen?



nőként? Legfeljebb udvariasan mosolyogsz és előre megfogalmazott sablonválaszokat pufogtatsz arról, hogy „majd”, „egyelőre még nem tervezzük”, „előbb élünk egy kicsit és utazunk” és hasonlókat. Vannak ennél karakánabb válaszok is, melyek jó eséllyel visszahőkölésre késztetik a kíváncsiskodókat, no de valljuk be, hányan vagyunk annyira bátrak, hogy tapló válasz segítségével szembesítsük a kérdezőt saját taplóságával?


Jennifer Aniston – többé-kevésbé kikényszerített – „beismerése” valószínűleg nem sokat lendít a jelenlegi helyzeten, és egy ideális világban ez nem is lenne probléma, hiszen egyetlen nő sem érezné kényelmetlennek vagy szégyellni valónak, hogy az átlagosnál nehezebben, sőt akár orvosi segítséggel sikerül csak babát vállalnia.


De addig is, amíg ez az ideális világ egyszer talán elérkezik, ha fel akarod tenni a babakérdést, próbálj meg gondolkodni, mielőtt megszólalsz, mert lehet, hogy a könnyed csevegési témának szánt kérdéseddel nagyon mélyen nyúlsz egy sebbe. Kérlek, ne kérdezz és ne találgass a nők termékenységéről. Semmi közöd hozzá. Jennifer Aniston megérdemli a magánéletet, ahogyan a barátnőd, a testvéred, a nagynénéd, a lány a szomszédból és a gyereked óvónője is.


Forrás: Allure

Fotó: Dreamstime


Ha termékenységi zavarral küzdesz, egy szuper programot ajánlok neked, amire itt tudsz regisztrálni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page