top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Idősebbnek hazudja magát a lányom és a barátnői. Nem veszélyes ez?

Mindannyian tisztában vagyunk az internet veszélyeivel, és ezt szem előtt tartva a szülők gyakran korlátozzák az alkalmazásokat, hogy megvédjék a gyermekeiket a veszélyes tartalmaktól. De amit nem tudnak igazán ellenőrizni az az, ha a gyerek idősebbnek tetteti magát, és ezzel olyan alkalmazásokba is bebocsátást nyer, illetve olyan személyekkel is kapcsolatba kerülhet, ami komolyan veszélyezteti a biztonságát.

Egy apuka levelét olvashatjátok, melyben ez ügyben kér tanácsot, segítséget.

 
„Van egy 11 éves lányom. Igazából nem az édesgyermekem, de már 7 éve vagyok az apukája, és úgy szeretem, mintha a vér szerinti kislányom lenne, ő a mindenem. Már többször is észrevettem, hogy ő és a barátnői igyekeznek idősebbnek mutatkozni a valódi életkoruknál.
Ma este elvittem őt és két barátnőjét valami finomat enni, és olyan dolog jutott a tudomásomra, ami elborzasztott. A lányom és a barátnői elkezdtek rejtjelezve kommunikálni egymással, ehhez kódokat használtak és különféle mimikát, és azt hitték, nem tudom megfejteni, miről van szó. Egy sms-ről beszéltek, amit valamelyikük kapott valahonnan, és aminek az írója azt kérte tőle, hogy küldjön neki meztelen képeket.
Azonnal véget vetettem a vacsorának, hazafuvaroztam a lányokat, mi pedig hazajöttünk a kislányommal, pedig az eredeti terv az volt, hogy a vacsora pizsipartival folytatódik. Nagyon szigorúan elbeszélgettem a lányommal a történtekről, és azt tervezem, hogy minden szülővel beszélek arról, amit megtudtam. Viszont kicsit félek is attól, hogy nagy port verek fel ezzel, aminek talán az lesz az ára, hogy elveszítem a lányom bizalmát. De folyamatosan rettegek attól a gondolattól, milyen veszélynek teszik ki magukat ezek a kislányok azzal, hogy a neten idősebbnek hazudják magukat, mint ahány évesek valójában.
Mit tanácsoltok, meddig merjek elmenni ebben a kérdésben?”

A kérdésre természetesen elsősorban tőletek várjuk a választ, mi elöljáróban egy kicsit utánanéztünk, milyen esetek kerültek eddig nyilvánosságra olyan internetes ragadozókról, amikor az áldozat idősebbnek mondta magát a valóságosnál – azt bizonyítandó, hogy ez a jelenség tényleg veszélyes. Ugyanakkor ez akár ütőkártya is lehet a ragadozó kezében egy esetleges lebukás után, amikor arra hivatkozik ártatlanul pislogva, hogy „de hát honnan kellett volna tudnom azt, hogy ő még csak egy gyerek?”.


Rögtön itt van az Anyás-Apás közelmúltbeli cikke arról, hogy egy 32 éves férfi egy 13 éves kislányt igyekezett elcsábítani. Szexre hívta, rendszeresen itallal kínálta és alsóneműket vásárolt számára. Reményei szerint egy szállodába is elcsalta volna, ahol szexuális kapcsolatot akart létesíteni vele. Szerencsére a lány apja megtudta, hogy a lányt egy idősebb férfival látták a városban, akit így letartóztathattak, így ma már a liverpooli bíróságon kell számot adnia tetteiről. A történet tipikus eleme, hogy a kislány a valóságosnál idősebbnek, 19 évesnek mondta magát, míg a férfi a ténylegesnél fiatalabbnak, 21 évesnek.

Vagy ott volt annak a szintén 13 éves angol kislánynak az esete, aki a neten ismerkedett meg egy felnőtt férfival, szintén idősebbnek mondta magát a valódi koránál. A férfival Londonba szökött, egy ottani hotelszobában ütöttek rajta a férfin a rendőrök, ahol a kislánnyal együtt tartózkodott.


Úgy tűnik, hogy mások is keresik annak a jelenségnek a hátterét, miért hazudják magukat a lányok idősebbnek, mint ahány évesek valójában. Egy vélemény erről:

„Felügyelet nélkül neteznek, így simán ki lehet játszani rengeteg szabályt. Facebookra sem regisztrálhatnak 13 alatt, mégsem gond senkinek, hogy 15-16-nak kamuzza magát a 11-12 éves. Utána pedig csodálkozik mindenki, miért zaklatják a gyerekét, és a gyerek miért nem képes feldolgozni az életkorának nem megfelelő tartalmat. Ezen kívül a mai gyerekek nem igazán tisztelik magukat sem, csak like-ért vagy nézőkért cserébe vetkőznek és eladják az ártatlanságukat. Mert az a menő, aki bevállalós, utána pedig azon megy a verseny, kinek a profilját nézték vagy kedvelték többen, és ők lesznek a népszerűek. Pont a legveszélyesebb oldalakon használják ki őket a leginkább.”

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page