top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hogy ne a rendőrökkel kelljen tápszert hozatni...

Egy anya a vészhelyzetek esetére fenntartott segélyvonalat hívta, amikor az éjszaka kellős közepén észrevette, hogy elfogyott otthon a lefagyasztott anyatej, és tápszer sincs. A rendőrök jófejek voltak, mert hamarosan beállították egy doboz tápszerrel, hogy addig se haljon éhen a gyerek, amíg kinyitnak a boltok.


Az anya nemcsak tápszert kapott, hanem hideget-meleget is, amikor a történetet nyilvánosságra hozta a közösségi oldalán. De van a történetnek egy merőben más értelmezését szempontja is.

 


Shannon Bird egy népszerű amerikai anyablogger és influencer, akinek Instagram-oldalát több mint 100 ezren követik. Rendszeresen ad stílustanácsokat és oszt meg dolgokat családja ügyes-bajos dolgairól. Az idei év azonban valószínűleg nem erről marad emlékezetes számára.


Néhány hete történt, hogy az éjszaka közepén amiatt hívta fel a vészhelyzetek esetére fenntartott segélyvonalat, a 911-et, mert éjszaka döbbent rá arra, hogy nem tud enni adni az éhes babájának, ezért megkérte a rendőröket, hogy hozzanak neki egy doboz tápszert. Hogy a történet végére ugorjak, a kommentelők jól kiosztották, amikor erről beszámolt közösségi oldalán, mindenféle lúzernek elmondták és kioktatták arról, hogy a 911 nem arra való, vagy feledékeny anyák ugráltassák a rend őreit. A történetnek azonban van egy más olvasata is, de erről majd a végén.


Ugorjunk vissza oda, hogy mi történt. Az immár ötgyerekes anya január 28-án egyedül volt otthon a gyerekekkel, és éppen a szülésből lábadozott. A szülés során nem ment minden simán, ezért gyógyszereket is kellett szednie, emiatt nehézségei voltak a szoptatással, de a lefejt anyatejet mindig lefagyasztotta szűkösebb napokra. Úgy emlékezett, hogy van még anyatej a fagyasztóban, de amikor benyúlt a következő adagért, megdöbbenve vette észre, hogy bizony már egyetlen csomaggal sem talál. Sajnos éppen tápszer sem volt otthon, ezért –ahogy írja – totálisan pánikba esett attól, hogy nem tud enni adni 6 hetes babájának. Ezért hívta fel éjjel kettőkor a segélyvonalat, ahol igazán jófejek voltak, és azonnal riasztották egy járőrt, hogy oldja meg a problémát. Volt ugyan némi fennakadás, mert amikor a két rendőr először becsengetett, egy doboz közönséges tejet tartottak a kezükben, de amikor az anya elmagyarázta, hogy mire van szüksége, hamar térültek-fordultak, és nemsokára meghozták a megfelelő tápszert.

„Öt gyermekem nekem van, de ilyen még soha az életben nem fordult elő velem” – mesélte később.

Mi van, ha nincs, aki segítsen?

Amikor a történet nyilvánosságra került, a közösségi média egy része hősként ünnepelte a két rendőrt – és ebben valószínűleg osztoztak a történetet közzé tevő mamabloggerrel. Mások azonban csak a negatív dolgokat látták benne. Nagy többségben voltak azok, akik jól kiosztották az anyát, felhívva figyelmét arra, hogy a segélyvonalat nem éjszakai vészbevásárlásokra találták ki feledékeny és trehány anyák számára. És nem is lenne Amerika, ha páran nem kevertek volna bele némi faji kérdést is azt feszegetve, hogy a rendőrök akkor is ilyen készségesen ugrottak volna-e, ha történetesen egy színes bőrű anya kér segítséget.


No de ugorjunk vissza a történet közepébe.

„Rettenetesen megrémültem, amikor észrevettem, hogy az anyatejből és a tápszerből is kifogytam, a baba meg csak sírt, mert éhes volt. Felhívtam azt a pár ismerősömet, aki szóba jöhetett, hogy talán segít, de egyikük sem vette fel a telefont. A férjem dolgozott, az pedig volt opció, hogy én magam ugorjak el a szupermarketbe, hiszen ott volt velem a négy másik gyerek is, én pedig egyedül voltam otthon. Egyszerűen nem tudtam kihez fordulni, teljesen pánikban estem, ezért jutott eszembe, hogy a segélyvonalat hívjam” – mondta el utóbb az anya.

És ezzel kapcsolatban is ő is és a történetet kellő empátiával olvasók is arra hívták fel a figyelmet, mekkora óriási probléma, hogy a kisgyerekes anyák teljesen magukra maradhatnak a problémáikkal úgy, hogy ez senkinek nem tűnik fel a környezetükből. Nincs körülöttük egy biztonságos háló olyan barátokból, szomszédokból és ismerősökből, akikhez akár az éjszaka kellős közepén is fordulhatnak, és biztosak lehetnek benne, hogy ezek az emberek felveszik a telefont és segítenek is nekik.


Odáig már el sem megyek, hogy akár időnként minden apropó nélkül is felhívhatnánk a közelünkben élő kismamákat, idős vagy beteg embereket, mindenkit, akiről tudjuk, hogy helyzete folytán valamiképpen elszigetelt, és talán akkor sem szól, ha segítségre van szüksége, de ha mégis megteszi, nem biztos, hogy segítséget kap.

Babatápszert az éjszaka közepén vagy bármi mást.


Ha most elgondolkodsz, hogy ezt a történetet miért éppen most jutott eszembe elmesélni, akkor a válaszom az, hogy igen, nyertél, pontosan arról.

Hívd fel, kérdezd meg, segíts neki!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page