top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyermekkori gyógyszermérgezések – MINDIG te vagy a hibás!

Amikor egy gyerek megkaparintja az óvatlanul elöl hagyott gyógyszeres fiolákat, és gyógyszermérgezés a figyelmetlenség vége, szinte mindig elhangzik az ominózus mondat a szülők vagy ha gyermek felügyeletéért éppen felelős felnőttek részéről: csak egy pillanatra néztem félre, nem is gondoltam volna, hogy eléri a gyógyszeres szekrényt stb. Pedig a gyermekkori gyógyszermérgezésekért mindig egy felnőtt oda nem figyelése a felelős.

De hogyan csökkenthetjük a veszélyeket? Mit tehetünk a gyógyszermérgezések megelőzéséért.

 

Elöljáróban néhány megszívlelendő mondat a Bethesda Gyermekkórház honlapjáról:

A balesetek oka csak részben a kisgyermek veszélyt nem ismerő magatartása, és minden akadályt leküzdeni törekvő csillapíthatatlan kíváncsisága. Lehetőségét és létrejöttét végső soron többnyire a felnőtt felügyelet hiánya, illetve elégtelensége teremti meg.”

Ma már számtalan gyógyszer, vegyszer és egyéb veszélyes vegyi anyag kapható úgynevezett gyermekbiztos csomagolásban, ami azt jelenti, hogy a doboz vagy flakont egy gyermek nehezen vagy egyáltalán nem tudja kinyitni: vagy testi okok miatt (pl. túl kicsi a keze hozzá), vagy valamilyen „trükk” ismerete szükséges a nyitáshoz. Sok szülő sajnos túlságosan bízik ezekben a gyermekbiztos zárásokban, figyelmen kívül hagyva és alábecsülve a gyerekek megfigyelő képességét, találékonyságát és ügyességét. És hát persze csak akkor van valami gyermekbiztosan lezárva, ha egyáltalán vissza van zárva a doboz vagy a gyógyszer kupakja, és akkor még mindig ott vannak a hagyományos záródású csomagolások.


A gyermekbiztos csomagolás tehát önmagában nem elég. Sajnos gyakran maguk a gyártók hibáznak, amikor nem figyelnek erre, erre bizonyíték a számos termékvisszahívás, de ennek előzménye nagyon sokszor az, hogy egy családban már bekövetkezett a baj. Ahogyan említettem is, az is előfordulhat, hogy véletlenül nem zárják le teljesen a dobozt, tégelyt vagy palackot, ami lehetővé teszi, hogy a gyermekek könnyen kinyissák azokat. Néhány gyerek találékonysága pedig nem ismer határt, ha valami tiltott dologhoz való hozzájutásról van szó.

Mit tehetünk mégis? Összeszedtem néhány óvintézkedést, melyek első olvasásra talán triviálisnak vagy kézenfekvőnek tűnhetnek, ezeket együtt alkalmazva azonban jelentősen csökkenthető a véletlen gyermekkori gyógyszermérgezések kockázata.


A gyógyszerek biztonságos tárolása

A statisztikák szerint a sürgősségi osztályok gyakorlatában meglepően nagy azoknak az eseteknek a száma, amikor a véletlen gyógyszer-túladagolás oka, hogy a gyerek a felnőtt felügyelő éberségét ki játszva jutott a gyógyszerhez. Sőt sokszor különös ügyességre ehhez nincs is szüksége, hiszen az aktuális felnőtt felügyelet alapvető kívánnivalókat hagy maga után. A legfontosabb tehát arról gondoskodni, hogy a kicsik eleve ne juthassanak hozzá a gyógyszerekhez.


A gyógyszereket biztonságosan kell tárolni a lakásban, a gyermekek számára mindig elérhetetlen helyen. A többszintű védelem kialakítása a legjobb módja annak, hogy a kicsik ne tudjanak hozzáférni a gyógyszerekhez.

Íme néhány módszer arra, hogy a gyógyszeres üvegek ne kerüljenek véletlenül a gyerekek kezébe.


Tárold a gyógyszereket látótávolságon és elérhetőségen kívül!

Válassz egy kellően magas szekrényt, melyet a gyerek semmiképpen sem tud elérni, ez a szekrény is legyen mindig zárva, és legjobb, ha a lehető legtöbb gyógyszer gyermekbiztos csomagolásban érkezik az otthonodba (ez egy példa az imént említett több- ez esetben háromszintű védelemre). Jó módszer az is, hogy a gyógyszerek lehetőség szerint egyáltalán ne legyenek szem előtt, így egészen biztos, hogy nem keltek fel a gyerekek kíváncsiságát.

Sokan nem gondolnak rá, hogy nem elég a házipatikát biztonságos helyen tárolni, hanem a gyerekek számára elérhetetlenné kell tenni azokat a kabátzsebeket, pénztárcákat, táskákat stb. is, ahol rábukkanhatnak az aktuálisan szedett adagokra. Fontos, hogy erre ne csak a magunk esetében figyeljünk, hanem a hozzánk érkező vendégek, családtagok esetében is.


Minden alkalommal tedd el a gyógyszereket, miután összekészítetted vagy bevetted a napi adagot!

Időspórolásnak tűnhet, ha este kikészíted a konyhapultra vagy az éjjeliszekrényre a másnap reggeli gyógyszereidet, illetve az aktuálisan szedett gyógyszereidet az éjjeliszekrény(b)en tartod, de ezt soha ne tedd, ha gyermek is van a háznál! Még a naponta vagy naponta többször szedett gyógyszerek üvegét is mindig tartsd a gyermekek számára elérhetetlen helyen, és ugyanez vonatkozik a gyermek saját gyógyszereire is: az aktuális adag beadása után azonnal zárd el biztonságosan a gyógyszereket!


Mindig zárd vissza a gyógyszerek dobozát!

Az imént már érintőlegesen szó esett róla, hogy hiába gyermekbiztos például egy doboztető vagy kupak, ha azt nem zárjuk vissza minden alkalommal. Külön figyelni kell arra, hogy a gyermekbiztonsági mechanizmus nem feltétlenül fog működni akkor, ha a tetőt vagy kupakot véletlenül kicsit ferdén csavarod vissza a helyére. A gyermekbiztos csomagolások esetében legtöbbször egy kattanás jelzi, hogy a tető biztonsággal visszakerült a helyére. De ha egészen biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor visszazárás után teszel egy próbát, hogy egy mozdulattal ki tudod-e ismét nyitni a gyógyszer csomagolását.


Fontold meg, hogy a gyógyszereket zárt dobozban tartod!

További elővigyázatosságból érdemes a gyógyszereket egy zárt dobozban tartani. A zárható doboz használatát a védelem egy plusz rétegeként kell kezelni, nem pedig az üvegek elérhetetlen helyen történő tárolásának helyettesítőjeként. Magát a záródobozt mindig biztonságos helyen kell tárolni. A szakemberek különösen akkor tartják megfontolandónak a házipatika zárt dobozban való tárolását, ha tizenévesek is vannak otthon. Mert gyógyszermérgezés áldozataként automatikusan kisgyerekeket képzelünk magunk elé, pedig vényköteles gyógyszerekkel való visszaélésről beszámoló tizenévesek kétharmada barátoktól, családtagoktól és ismerősöktől kapja a gyógyszert, vagy otthonról emeli el egy óvatlan pillanatban.


Utazás gyógyszerekkel és gyerekekkel

Ugyanilyen fontos, hogy a gyógyszereket elérhetetlen helyen tartsd, amikor gyermekeiddel utazol. A szállodai szobában keress egy magasan fekvő helyet az üvegek tárolására. Fontold meg, hogy saját zárható dobozt viszel magaddal vagy használd a szobaszéfet.


Hogyan beszélj gyermekeddel a gyógyszerekről?

A gyógyszerbiztonságra tanítást már nagyon kicsi korban el kell kezdeni. Már nagyon korán mondd el nekik, hogy a vitaminokat és a gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedjék, és csak akkor, ha a szülő vagy más gondozó adja be nekik. Ez nem egy egyszeri beszélgetés, hanem folyamatos, az életkornak megfelelő beszélgetések arról, miért fontos a gyógyszerbiztonság. A gyógyszerek biztonságáról való beszélgetést már az óvodáskorú gyermekekkel el lehet kezdeni. Világossá kell tenni, hogy a gyógyszer nem édesség, még akkor sem, ha néha úgy néz ki, és soha ne nevezd a gyermek gyógyszerét édességnek!


Hogyan szabaduljunk meg a gyógyszerektől?

Ha egy gyógyszer lejárt, vagy ha már nincs rá szükség, a lehető leghamarabb meg kell szabadulnia tőle. De hogyan és hová? Semmi esetre sem a háztartási szemétbe, hanem vidd vissza a patikába a lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket!


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page