top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Férfi fogamzásgátlás – a vazektómián túl

A Contraline nevű, virginiai székhelyű biotechnológiai cég a közelmúltban bejelentette, hús-vér férfiakon is kipróbálták férfiaknak szánt fogamzásgátló injekciójukat, melynek hatása azon alapszik, hogy megakadályozza a hímivarsejtek átáramlását az ondóvezetéken, és idővel lebomlik a szervezetben.

Ebben különbözik az ondóvezeték lekötésével (a vazektómiával), mely tartós fogamzásgátló megoldás, vagy az óvszerrel, amely egyszer használatos fogamzásgátló. Ez potenciális áttörést jelenthet a fogamzásgátlási lehetőségek terén.

 

Az ADAM nevű hidrogél az egyik első, embereken tesztelt, minimálisan invazív, ideiglenes megoldás, amelyet a férfiak a nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmazhatnak. Eddig az volt a helyzet, hogy csaknem teljes egészében a nők viselték a fogamzásgátlás terhét (és nem utolsósorban költségeit is), beleértve a hormonális fogamzásgátlás okozta vérrögképződést, a hormonegyensúly felborulását, a stroke és a szívroham fokozott kockázatát. Az ADAM ehelyett a spermiumok „forrására”, azaz a férfiakra összpontosítana.


Dr. Joshua Bodie, urológus sebész, a Minnesotai Egyetem orvosi karának docense rámutat, hogy jelenleg nagyon kevés lehetőség van a férfi fogamzásgátlásra:

„Jelenleg a vazektómia az egyetlen tartós hatású születésszabályozási módszer, mely a pár férfi tagja felől közelíti meg a problémát. Ez a [hidro]gél új lehetőséget kínál a férfi oldaláról, az óvszeren kívül.”

Az új fogamzásgátló szer alapvető változást hozhat a születésszabályozással kapcsolatos gondolkodásmódunkat és kultúránkban azáltal, a fogamzásgátlást a párok közös felelősségévé teszi.


Nem ez az első próbálkozás férfi fogamzásgátló módszer kifejlesztésére, köztük vannak eléggé meghökkentőek is. Kínában például cianoakrilátot (lényegében „pillanatragasztót”) használnak az ondóvezetékbe fecskendezve, hogy megakadályozzák a spermiumok áramlását a herékből. Ezt a módszert NEM alkalmazzák máshol, mert nem engedélyezett – és valószínűleg soha nem is lesz az.


A szakemberek optimisták az ADAM-mal kapcsolatban, mondván, hogy a férfiak a nem műtéti lehetőségeket részesítik előnyben. De számos kérdés és aggodalom van még, ami válaszra és megoldásra vár. A kérdések közé tartozik, hogy maradnak-e hegek az injekció beadása helyén; a hidrogél eléggé sokáig megmarad-e az ondóvezetékben ahhoz, hogy tartós fogamzásgátlást biztosítson; a fogamzásgátló hatás visszafordítható-e, ha a férfi mégis a gyermeknemzés mellett döntene; illetve az elhalt spermiumok felhalmozódása nem okoz-e egészségi problémát – hogy csak néhányat említsünk.


Mindazonáltal az ADAM alapötlete érdekes és izgalmas.

„Ha van egy kevésbé fájdalmas vagy kevésbé invazív módszer, mint a vazektómia, akkor szerintem valószínűleg nagyon népszerű lenne. Elsősorban száz százalékosan megbízhatónak és tartósnak kell lennie. Ahhoz, hogy különösen vonzó legyen a férfiak számára, nem elég, hogy legalább olyan jó, hanem annál jobbnak kell lennie”

– vélik a kutatók.


A hormonális fogamzásgátlás bevezetése ellenére világszerte a terhességek 44 százaléka nem szándékos; ugyanakkor egy felmérés szerint a férfiak 78 százaléka azt vallja, hogy a pár mindkét tagjának azonos felelőssége van a nem kívánt terhességek elkerülésében. Ez utóbbi feltűnően magas szám, és talán nem is általános, hogy ennyire jó lenne a helyzet. Azt csak remélhetjük, hogy egy hatásos és biztonságos férfi fogamzásgátló módszer az ezzel kapcsolatos szemlélet terén is javulást hoz.


Forrás: Contraline

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page