top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Falhat-e pizzát apa szülés közben?

Egy apa közösségi oldalon megosztott képe keltett kisebbfajta kommentháborút nemrégiben. A fotó hátterében egy vajúdó nő van, szemmel láthatóan nagy fájdalmak közepette, az előtérben pedig egy pizza, melyet a gyermeke érkezésére készülő kispapa fogyasztott el jó étvággyal.

A kommentelők egy része szerint bizarr egy fotó, mert a szülőszoba nem pont a legalkalmasabb hely a pizzázásra, a szülés pedig nem a legjobb időpont a jóízű falatozásra. Nem mindenki értett egyet velük.

 


A Redditen megosztott fotóhoz mellékelt szöveg szerint: „Egy mellékesen elfogyasztott pizza a vajúdás kellős közepén.” A történet megítélését ugyan kissé nehezíti, hogy szemmel láthatóan nem saját fotót osztott meg az, aki megosztotta, hanem egy máshonnan lementett képernyőfotót, ez azonban nem akadályozta meg a kommentelőket abban, hogy kifejtsék a véleményüket a szituációról. Az eredeti fotó is megtalálható egyébként a Redditen, az egyik amerikai pizzaétterem jelmondatára utaló kísérő szöveggel és két doboz üdítővel együtt.

A fotó megosztotta a kommenelőket. Egyesek szerint nem is valós helyzetet ábrázol a kép, hanem csak egy beállított fotó a poén kedvéért. Egy másik kommentelő azonban nem ért ezzel egyet. Ezt írta:

„Én egy Subway szendvicset nyomtam le, miközben várakoztam a kisfiam megszületésére. Amikor azt hallod, hogy egy baba 12 óra alatt jött a világra, akkor ebből kábé 11 óra színtiszta várakozás.”

Egy másik kommentelő szerint:

„Ez a fotó egy ócska gagyi. De én például három napig vajúdtam, természetes, hogy a férjemnek közben ennie is kellett. Más kérdés, hogy ő nem készített ilyen fotókat róla.”

A harmadik kommentelő rögtön messzemenő következtetéseket is levont a képre pillantva:

„Valószínűleg már a második vagy harmadik gyerek. Az már soha nem akkora szenzáció, mint az első.”

Végül egy empatikus kommentelő:

„Feltételezem, hogy a párod imádta, hogy kajálás közben még le is kaptad, hogy közben ő mennyire szenved.”

Magáról a képről én nem mondanám el a véleményemet, de kíváncsi vagyok a tiédre.


Én inkább összeszedtem a cikkeket, melyeket az apás szülésekről eddig olvashattál az Anyás-Apáson.


Nem minden apa fal pizzát, míg a párja vajúdik. Egy apa inkább hazament a másnapi prezentációjára készülni, „ha úgysem tudok segíteni, minek legyek ott” felkiáltással.


Pedig az apák hatalmas lelki segítséget tudnak nyújtani nekünk, nőknek. Kérdés, hogy a szülés utáni éjszakát is a kórházban kell-e tölteniük, és ha igen, vajon van-e hol álomra hajtani a fejüket.

Az apák kórházi „elszállásolásának” helyzetéről itt olvashattál bővebben.


De persze nem vagyunk egyformák. Vannak férfiak, akiknek a szülőszoba és a szülés látványa messze kívül esik a komfortzónájukon, esetleg olyan szellemben nevelkedtek, mely szerint tabunak számít a szülés látványa. De a nők közül sem mindenki akarja, hogy a szeretett férfi ilyen helyzetben lássa.

Anyák, akik nem akartak apás szülést, bővebben itt.


Megkérdeztelek téged is, ki volt melletted a szülőszobában.

A válaszokból itt olvashatsz válogatást.


Nemcsak az anyákat fenyegeti a szülés utáni depresszió, de az apává válás sem mindig fáklyásmenet.

Au apák szülés utáni depressziójáról ez a cikk szól.


És végül nézegess gyönyörű fotókat apás szülésekről.

A fotókért ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page