top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezért árt a szorongás a terhességed alatt!

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a szorongás befolyásolja az immunrendszer működését. A három amerikai orvosegyetem kutatóinak együttműködésével megvalósult vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy a szorongó terhes nők immunrendszere biológiailag különbözik a szorongás nélküli terhes nőkétől.

terhesség alatti szorongás

A Brain, Behavior and Immunity (Agy, magatartás és immunitás) című szakfolyóiratban szeptember 14-én megjelent tanulmány szerint a szorongó várandósok szervezetében magasabb az úgynevezett citotoxikus T-sejtek szintje; ezek a sejtek a szervezeten belül a fertőzött vagy más módon károsodott sejteket támadják meg.

 

A tanulmányhoz Dr. Osborne és kollégái 107 terhes nőből álló csoportot vizsgáltak, 56 szorongó és 51 szorongás nélküli nőt a második és harmadik trimeszterben, valamint hat héttel a szülés után. A kutatók vérmintákat vizsgáltak az immunaktivitás szempontjából, és pszichológiai értékeléseket végeztek a klinikai szorongás kimutatására.

„Úgy tűnik, hogy a szorongó nők immunrendszere másképp viselkedik, mint az egészséges nőké a terhesség alatt és a szülés után – magyarázza a kutatás vezetője, Dr. Lauren M. Osborne, a Weill Cornell Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének klinikai kutatásért felelős alelnöke. – A terhesség alatt az immunrendszernek egy szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia úgy, hogy a magzatot „idegenként” felismerve ne támadja meg, mégis elég erős legyen ahhoz, hogy távol tartsa a behatoló idegen fenyegetéseket.”

Dr. Osborne, a NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center pszichiátere úgy kommentálja a vizsgálat eredményeit, hogy ezek alapján talán bátrabban nyúlnak az orvosok a szorongás oldására alkalmas gyógyszerekhez várandósok esetében is. Gyakorló orvosként ugyanis azt tapasztalja, hogy a szorongó nők idegenkednek a szorongásoldó gyógyszerek szedésétől, mert attól tartanak, hogy a gyógyszerek ártanak a babának, noha ezek bizonyítottan összeegyeztethetőek a terhességgel.


A kutatók szerint a várandósok több mint 20 százaléka – azaz nagyjából minden ötödik terhes nő – számol be szorongásról, amiről ismert, hogy káros az anyára és a babára nézve: például növelheti a koraszülés és a kis születési súly kockázatát.


Forrás: Science Daily

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page