top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt nem kellett volna megvennem, majdnem megfulladt tőle a kisfiam!

Egy anya egy TikTok videóban gyakorolt önkritikát azért, mert – puszta jó szándékból olyasmit vásárolt két hónapos kisfiának, amitől az majdnem megfulladt. Akkor jött rá, mennyire elővigyázatlan volt, amikor azt látta, hogy a baba levegő után kapkod, hörög és majdnem megfulladt.

A témáról már többször is volt szó az Anyás-Apáson, de nem lehet eleget beszélni róla.

 

Biztosan nagyon sokan egyetértően bólogatnak, ha azt mondom, hogy a fogzás elég nehéz időszak a baba és így az egész család életében is. Nem csoda hát, ha minden lehetőséget megragadunk, minden szalmaszálba belekapaszkodunk, hogy megkönnyítsük számára – és nem utolsósorban saját magunk számára is – ezeket a heteket-hónapokat. Így tett az az anya is, aki egy Facebook-csoportban bukkant arra az ötletre, hogy könnyebb lesz a baba számára a fogzás, ha kifejezetten erre a célra szánt borostyán nyakláncot akasztanak a nyakába. A videóban elmesélte, hogy a csoportban más anyák annyit áradoztak erről a módszerről, hogy bedőlt nekik, rendelt egy borostyán láncot a kisfiának is.

A borostyán nyaklánc fogzási fájdalmat enyhítő hatását a módszer hívei azzal magyarázzák, hogy a gyöngyszemekből állítólag szukcinilsav szabadul fel, miközben a baba azt nyalogatja, rágcsálja, a szukcinilsavnak pedig természetes fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ilyen módon nem érhető el a várt fájdalomcsillapító hatás, tehát a borostyán lán alkalmatlan arra, amire hirdetik – ugyanakkor több szempontból is rettenetesen veszélyes (erről itt és itt és itt írtam korábban).

Az anya kicsit utánanézett a dolognak, de valószínűleg nem sikerült szakmailag megbízható információk alapján tájékozódnia, mivel végül úgy döntött, megrendeli a gyöngysort.

„Felvettem a kapcsolatot a céggel és megadtam nekik a pontos méreteket, hogy biztosan minden passzoljon.”

Bár voltak aggodalmai azzal kapcsolatban, hogy nem veszélyes-e ilyet aggatni a baba nyakába, ám a cég képviselője megnyugtatta, hogy termékeik tökéletesen biztonságosak, hiszen a műanyag zsinór, amire fel vannak fűzve a szemek, könnyen szakad, így biztosan nem szorulhat a baba nyakára. Annyi figyelmeztetést adtak csak, hogy éjszakára semmiképpen ne maradjon a babán a lánc.


A kisfiú hónapokig hordta a gyöngysort szinte minden nap, aztán bekövetkezett az, amit egyetlen szülő sem szeretne átélni.

„Éppen együtt játszottunk a szőnyegen, amikor pár pillanatra telefonomra néztem, aztán csak azt vettem észre, hogy 11 hónapos kisfiam a hasán fekszik és furcsa, ijesztő hangokat ad ki. Először azt hittem, csak játékból csinálja, de aztán megláttam, hogy a lánc fennakadt a bébiajtó zárján, a kisfiam pedig kétségbeesve kapkod levegőért. Az arca elkékült, és biztos voltam benne, hogy mindjárt meghal.”

Bár az anya egy pillanatra szinte eszét vesztette a pániktól, de aztán visszanyerte lélekjelenlétét és a férjéért kiáltott, miközben igyekezett kiszabadítani a fennakadt láncot. Szerencsére a segítség azonnal érkezett, így együttes erővel sikerült elhárítani az életveszélyt.

A veszély elmúltával a házaspár kipróbálta, hogy valóban olyan könnyen szakad-e a zsinór, ahogyan a gyártó ígérte, de ketten együttes erővel sem tudták elszakítani azt.

Bár itt szeretném megjegyezni, hogy ez a borostyán nyaklánc ebből a szempontból a 22-es csapdája: ha megfeszülve nem szakad el, akkor a baba nyakára szorulva fulladásos halált okozhat, ha viszont elszakad, akkor a szerte guruló gyöngyszemek kerülhetnek a baba légutaiba, ugyancsak fulladásos halált okozva.

A szülők a baba nyakát közelebbről szemügyre véve azt is döbbenten konstatálták, hogy azon több régebbi horzsolás és zúzódás is látható, ami azt jelezte, hogy a borostyán nyaklánc nem először szorult rá a baba nyakára. Sőt akkor már az is eszébe jutott az anyának, hogy amikor a nyaklánc megvásárlását fontolgatva olvasgatott az interneten, akkor belebotlott egy olyan baba történetébe, aki a borostyán nyaklánctól fulladt meg.

„Akkor azt gondoltam, ó, ez csak egyetlen eset, biztosan nem figyeltek a szülők eléggé, ez velünk soha nem fordulhat elő. Egészen addig ebben a meggyőződésben éltem, mígnem velünk is előfordult.”

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page