top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt NE tedd a babakocsival a legnagyobb forróságban sem!

Hamarosan itt a jó idő, az egyre melegebb, majd a forró napok, és ezzel együtt megszaporodnak az utcákon, parkokban és játszótereken a pelenkával, kendővel vagy más textíliával letakart babakocsik, ami a tűző naptól vagy az esőtől lenne hivatott védeni a babakocsiban lévő csecsemőt.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy kánikulában ez nagyon veszélyes gyakorlat lehet.

 

Egy új tanulmány szerint a szülőknek vagy más gondozóknak nem lenne szabad valamilyen textíliával letakarni a babakocsit, mivel e széles körben bevett gyakorlat nyomán veszélyesen megnövekedhet a babakocsi belsejében a hőmérséklet.


A Sydney Egyetem munkatársának, James Smallcombe-nak a tanulmánya szerint a száraz muszlin, flanell vagy más anyag akadályt képez a levegő útjában, melynek következtében a hőség megrekedhet a babakocsi belsejében, akár 4 Celsius-fokkal is megnövelve a hőmérsékletet a külső hőmérséklethez képest. Ugyanakkor azt találta, hogy ha ehelyett nedves textíliát használt a babakocsi letakarására, és elemmel működő ventilátor is segítette a légmozgást, akkor ezzel akár 5 Celsius-fokkal is alacsonyabb hőmérséklet volt elérhető, mint a kinti hőmérséklet.

„Optimális hűtő hatást úgy érhetünk el, ha nedves muszlinkendőt használunk, és a babakocsi vázára elemmel működő kis ventilátort erősítünk, ami a babakocsi belseje felé néz”

– állapította meg a kutatás, ami a világon első ebben a témában.


A vizsgálatokat forró és párás ausztrál éghajlaton végezték.

Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) már korábban is a babakocsik letakarása ellen szólalt fel, de eddig nem volt ismert, hogy ez milyen mértékű veszélyt jelenthet a csecsemők számára. Azt tanácsolják a szülőknek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a csecsemőket, amikor úton vannak.

„Sok szülő nem veszi észre, hogy azzal, hogy a napfény vagy az eső távoltartásával a legjobbat akarják babájuknak, ők maguk növelhetik meg a túlhevülés és a fulladás kockázatát. Alapvető, hogy védjük a piciket a naptól vagy az esőtől, ám ennek nem az a legbiztonságosabb módja, hogy kendővel vagy pláne takaróval letakarjuk a babakocsit, mert ezzel drámaian megemelhetjük a babakocsi belsejének hőmérsékletét”

– írta honlapján a Red Nose nevű gyermek- és családsegítő jótékonysági szervezet, ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a kis csecsemők hőszabályozása még labilis, ezért hőmérsékletük 3–5-ször gyorsabban veszélyes magasságokba emelkedhet, mint egy felnőtté.

„Gondoljunk csak egy parkoló járműre, és arra, hogy a napon ülve milyen melegünk lehet, még akár télen is.”

Végül arra figyelmeztetnek, hogy a babakocsi letakarása akadályozza azt is, hogy lássuk a babát és észleljük, ha esetleg valami baj van vele.


Forrás: Red Nose


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page