top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tolnád Londontól Barcelonáig a babakocsit?

Egy most megjelent felmérés szerint egy átlagos szülő évente körülbelül 1000-1200 kilométert gyalogol babakocsit tolva. Ez annyi, mintha Londonból Barcelonába tolná a gyereket.


Az adat a Channel Mum nevű website felméréséből származik, melyben 1000 anyát és apát kérdeztek meg arról, milyen gyakran használják a babakocsit és mekkora távokat tesznek meg így.


 


A válaszok alapján úgy tűnik, hogy egy átlagos brit szülő hetente nyolc alkalommal ülteti babakocsiba a gyerekét és egy-egy alkalommal körülbelül 2,5-3 kilométert gyalogol. Az is kiderült, hogy különbség van az anyák és az apák között: az anyák gyakrabban mennek sétálni a gyerekkel, míg az apák ritkábban, de akkor hosszabb sétákat tesznek.

A felmérés vezetője elismeri, hogy a babakocsis séta főleg kezdetben különösen megterhelő, sok izgalommal járó esemény az újdonsült szülők számára. A sétának és levegőzésnek azonban számtalan előnye is van, például megnyugtatja a babát, segít a társas kapcsolatok kialakításában és fenntartásában, illetve a szülők számára a fizikai aktivitás egy mindennapos formája lehet.

A babakocsi a kisgyerekes szülők életének fontos része, melynek kiválasztásában sokszor nagyobb gonddal járnak el, mint a családi autó megvásárlásakor, és a mostani vizsgálat azt is igazolta, hogy sok családban a babakocsi kerekeibe is csaknem annyi kilométer kerül, mint a családi autóéba.

Arra a kérdésre, hogy miért a babakocsi sétát választják a gyaloglós séta helyett, A leggyakoribb válasz az volt, hogy segít elaltatni a babát. Ezt a választ a megkérdezettek több mint egyharmada adta. Nem sokkal voltak kevesebben azok a szülők, akik a babakocsira minta a személyi edzés egyik formájára tekintenek, mely segít magukat formába hozni a szülés után. Meglepően nagy, 15 százalék volt azok aránya is, akik szerint a babakocsi kiválóan helyettesíti a bevásárlókocsit.

Ugyancsak érdekes adata volt a felmérésnek, hogy a szülők nagyobb része még akkor is babakocsiban tologatja gyereket, amikor az már biztonsággal tud járni. A szülők ezt azzal indokolták, hogy igyekeznek „könnyíteni az életükön”.

És a végére még egy adat: a szülők válaszai alapján úgy tűnik, hogy a szülők a gyerek átlagosan 2 éves és 9 hónapos korában, tehát csak a harmadik születésnap felé közeledve hagynak fel végleg a babakocsizással.

Te hány kilométert teszel évente a babakocsiba?

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page