top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt eszik a gyerekek a világban – iskolai menzák innen-onnan (sok fotóval)

Pár napja cikksorozatot indított az egyik hazai internetes portál, melyben feltárják a truttyfőzelék, a mosogatólé-leves, a pompás csokis piskóta, a mócsingos husikák és az ízletes(?) májkrémes kenyerek világát, azaz az általános iskolai menzák terepét.

Ezt olvasva arra gondoltam, hogy nézzünk körül a világban: mit esznek (vagy éppen hagynak érintetlenül a tányéron) a gyerekek máshol a világban.

 

A Telex cikksorozatot indított annak feltérképezésére, milyenek is az itthoni iskolai menzák, miért nem eszik meg a gyerekek, amit a konyhás nénik eléjük tesznek, miért megy annyi étel veszendőbe. Azt kérték az olvasóktól, írják meg ezzel kapcsolatos tapasztalataikat. Mindenekelőtt szemezgessünk ezekből!


Az első, lakonikus rövidségű vélemény:

„A nagyobbik fiam rendszeresen éhesen jön haza, szerintük moslékot tálalnak ebéd gyanánt.”

A következő szülő elárulja, mi is az a truttyfőzelék (valószínűleg):

„Az egyik legdurvább az alapleves, ami a beszámolók szerint felolvasztott mirelit zöldségkeverék vízzel felöntve, a másik meg a truttyfőzelék (ha jól értem, ez a lencsét és társait takarja). A valamiért melegen adott gyümölcsleves és a tejbegríz komparatív előnye, hogy állítólag a többihez képest ehető, a leves alternatívájaként ugyanakkor újabban rendszeresen választható ivólé viszont hiteles beszámolók szerint sajnos ihatatlan.”

A harmadik szülő inkább jól telepakolja az uzsidobozt, mert tudja, hogy az ebédtől ugyan nem lakik jól a gyerek:

„Nem jó érzés, ha a gyerekem éhezik, éhesen jön haza. Mindennap csomagolok egy csomó tízórait, háromszori étkezésre be van fizetve, és így is előfordul, hogy hazaérve azonnal éhes, azt mondja, nem ebédelt, annyira undorító volt a suliban a kaja.”

De nézzük, mit esznek a gyerekek a világban az iskolai menzákon?


Finnország:


Finnország vegán változatban:


Dél-Korea:



Svédország:



Japán:


Egyesült Államok:



Franciaország:


Németország:


Egyesült Királyság (ami már erősen határeset, de valószínűleg sok hazai suliban ezt is örömmel elfogyasztanák a gyerekek):


És végül az alábbi képgalériában néhány példa arra, hogy nem mindenhol van kolbászból a kerítés máshol sem. Ezek az iskolai menzai kaják bármelyik magyar suliban is versenyben lennének a legsilányabb fogások versenyében:


Neked mi a tapasztalatod a sulimenzákkal?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page