top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ekler Luca: „A paralimpiai mozgalom segített nekem elfogadni azt, aki vagyok” – a gyermekkori stroke

Tegnap hazaérkezett Tokióból a paralimpiai válogatott, hét arany, öt ezüst és négy bronzéremmel. Olimpiai bajnokként tért haza a XVI. paralimpiáról a 21 éves Ekler Luca, aki világcsúccsal lett első távolugrásban, miután 100 méteres síkfutásban negyedik lett. A nagyszerű eredményeket a végén még egy 400 méteren szerzett ötödik hellyel is megkoronázta. Luca története nem mindennapi (mint ahogyan egyik paralimpiai sportolóé sem), hiszen 10 éves korában stroke következtében lebénult a bal oldala, és innen jutott el a sportsikerekig.

Stroke gyermekkorban? Hát a stroke nem csak a felnőttek, leginkább az idősek betegsége? Nem bizony, amiről azért fontos tudni, mert érkezzen a stroke akár gyermek- vagy felnőttkorban, az eredményes kezelés, a funkciók minél teljesebb helyreállítása érdekében elengedhetetlen a tünetek korai felismerése és a gyors cselekvés.

 

Paraolimpia, paralimpia, parasport – ízlelgetem ezeket a kifejezéseket, és megmondom őszintén, nem tetszenek. A para- előtag úgy egyébként valami olyasmit jelent, hogy az adott dologhoz nagyon hasonló (de mégsem ugyanaz) vagy az említett dolgon túli. A paralimpia és a parasport pedig nagyon is az, ami: tehetséges, elszánt és szorgalmas emberek sportja, versenye. Nem para-, hanem egyszerűen „csak” sport, olimpia.


Mindez arról jutott eszembe, hogy tegnap hazaérkezett Tokióból a magyar paralimpiai csapat (az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a kifejezésnél), összesen 16 érmet és még több helyezést begyűjtve. Ekler Lucának ebből egy arany és két helyezés jutott.


Luca 10 éves korában stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala.

„A tizennegyedik születésnapomat kerekesszékben ünnepeltem. Az orvosom azt mondta, nem sportolhatók többe, de én tudtam, hogy nem tudok anélkül élni. Amikor futok úgy érzem szabad vagyok, amikor pedig távolt ugrok, repülök. Ezt senki nem veheti el tőlem.”

Végül egyéves kihagyás után kezdett ismét sportolni, miután újra megtanult járni és futni. Két évvel később már részt vett első nemzetközi versenyén az épek között távolugrásban és váltó futásban. Négy éve a magyar paraatlétikai tagja, és hamarosan a válogatottba is meghívták.

„Hihetetlen érzés volt. Sírtam, amikor felfogtam, hogy nyertem.”
„Az atlétika megtanított, hogyan lehetek önmagam, higgyek az álmaimba, és a jó dolgok történnek velem, ha keményen dolgozom.”

A gyermekkori stroke-ról (hétköznapi nevén „szélütésről”, „gutaütésről”)

Gyermekkori stroke? Hát az meg micsoda? Gyermekkorban is előfordulhat stroke? A szélütés nem csak az időskor betegsége? Megannyi kérdés, melyeket igyekszem sorban megválaszolni. Annál is inkább, mert az eredményes kezelés és a tartós funkciókárosodás megelőzése szempontjából a legfontosabb a korai felismerés. Ehhez pedig mindenekelőtt az szükséges, hogy egyáltalán tudjunk arról, hogy a stroke gyermekkorban is támadhat, illetve felismerjük a korai jeleket, melyek észlelésekor egy percet sem szabad késlekedni, nem szabad arra várni, hogy „hátha magától elmúlik”, hanem azonnal mentőt kell hívni.


Stroke (ejtsd: sztrók) akkor alakul ki, ha az agy egy területének vérellátása átmenetileg vagy véglegesen károsodik, leggyakrabban vérrög okozta elzáródás vagy az ér sérülése miatt. Ilyen esetekben – a vér- és következményesen az oxigénellátás károsodása következtében – a sejtek működése először mélyrehatóan károsodik, illetve a vérellátási zavar tartós fennállása esetén a sejtek elhalnak. Ez utóbbi visszafordíthatatlan folyamat.


Gyermekkorban stroke szerencsére viszonylag ritkán fordul elő: minden 100 000 újszülött közül kb. 25-öt, minden 100 000 gyermek (18 éves kor előtt) közül kb. 12-t érint. Kevesen tudják, hogy a stroke a hatodik leggyakoribb halálok gyermekkorban.


Vannak gyermekek, akik valamilyen körülmény folytán különösen veszélyeztetettek stroke kialakulására. Ilyen körülmény lehet:

  • újszülöttkor

  • nagyobb gyermekek közül azok, akiknél bizonyos kórállapotok állnak fenn (pl. sarlósejtes anémia, veleszületett szívhiba, immunbetegség, véralvadási zavar)

Gyermekkori stroke-ban ugyanolyan fontos az állapot korai felismerése, mint felnőtteknél, azonban sajnálatos tény, hogy gyermekkorban későn vagy egyáltalán nem derül ki, hogy a tüneteket valójában stroke okozta. Ennek oka a stroke ritka gyermekkori előfordulásán túl, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában még azzal sem, hogy stroke gyermekkorban is jelentkezhet. A gyermekkori stroke tünetei gyakran kísértetiesen emlékeztetnek más, gyakori betegségekéhez, ezért gyakran tévesen migrénként, epilepsziaként vagy vírus okozta valamilyen megbetegedésként diagnosztizálják azt.


A hosszú távú kimenetelek szempontjából engedhetetlenül fontos a korai felismerés és kezelés, sokszor órák is nagyon sokat számítanak.


A stroke tünetei gyermek- és kamaszkorban

A leggyakoribb az alábbiak közül egy vagy több tünet hirtelen, átmenet nélküli fellépése:

  • az arc vagy valamelyik végtag(ok) gyengesége, zsibbadása, érzéskiesése, általában féloldali megjelenéssel

  • járászavar (a végtagok gyengesége vagy a mozgáskoordináció zavara következtében)

  • a beszéd vagy a beszédértés zavara (elkent beszéd, nyelvi kifejezés zavara, teljes beszédképtelenség, egyszerű utasítások megértésének képtelensége)

  • heves fejfájás (különösen akkor, ha hányással és aluszékonysággal is társul)

  • újonnan fellépő görcsrohamok (különösen akkor, ha csak az egyik testfelet érintik, és a görcsaktivitásnak megfelelő oldalon mozgászavar vagy bénul marad vissza a görcsroham oldódását követően)

  • egyre súlyosbodó és állandósuló fejfájás, ködös tudatállapot, ismétlődő hányás (akár napokig is tarthat, javulással jellemezhető periódusok nélkül)

  • hirtelen fellépő, megsemmisítő erejű fejfájás


A stroke tünetei újszülött- és csecsemőkorban

Beszélni még nem tudok és gyermekeknél az is nehezíti a stroke egyébként sem könnyű felismerését, hogy a gyermek nem tud beszámolni tüneteiről, ezért csak az általunk is észlelhető jelekre támaszkodhatunk. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • görcsrohamok

  • extrém aluszékonyság, ébreszthetetlenség

  • a baba csak az egyik testfelét használja arra, hogy testhelyzetet változtasson vagy tárgyak után nyúljon

Újszülötteknél akár hónapokig is késhet az állapot felismerése, ekkora tűnik fel ugyanis, hogy a baba mozgása nem úgy fejlődik, ahogyan kellene, illetve hogy az egyik oldalán nem vagy alig használja.


A gyermekkori stroke kezelési lehetőségei

A gyermekkori stroke kezelését az szabja meg, hogy pontosan milyen elváltozás (érelzáródás vagy agyvérzés) áll a tünetek hátterében.

Az alábbi terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • a vérrög oldását segítő gyógyszerek adása

  • az elzáródott érszakasz áthidalását, ezáltal a vérellátás rendeződését biztosító műtét

  • a vérrög eltávolítása katéteres beavatkozással

  • a véralvadék vagy vérgyülem eltávolítását, ezáltal az agyra ható nyomás enyhítését célzó műtét

  • a funkció helyreállását segítő kezelési formák (beszédterápia, fizioterápia, viselkedésterápia stb.)


És a végén még egyszer szeretném hangsúlyozni, amit nem lehet elégszer: az időfaktor a legfontosabb, ne várj, ne tétovázz, hívj mentőt!

„Sportolóként tehetünk azért, hogy az emberek elfogadjanak minket, valamint egyenlő bánásmódban részesítsenek, mert mi ugyan olyanok vagyunk. Mi emberek vagyunk. Magyarországon az emberek segíteni akarnak, de sokan félnek az ismeretlentől, nem tudják, hogyan kezdjenek bele. A mi feladatunk az, hogy megmutassuk magunkat, az életünket. Küldetésem az érzékenyítés, hogy az emberek elfogadjanak bennünket, parasportolókat. Remélem, az eredményeim motiválnak sok mindenkit. Ez több erőt ad nekem, mint bármi más. Örökké hálás leszek azért, ahogyan alakult az életem.”

Fotó: Facebook (Ekler Luca engedélyével)


A gyermekkori stroke-ról itt írtam korábban.

A fiatalkori stroke-ról itt olvashatsz.

Ezen a linken egy remek infografikát találsz a stroke korai jeleinek felismeréséhez.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



bottom of page