top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyedül hagyta 16 hónapos babáját, majd nyaralni ment

Egy anyát gyermekgyilkosság gyanújával letartóztattak az Egyesült Államokban. Azzal vádolják, hogy 10 napra egyedül hagyta 16 hónapos kislányát, majd nyaralni ment. A kislány meghalt. Ha gyermekeket ért abúzusról hallunk, általában mindenkinek egy suhanó szülői ököl jelenik meg a lelki szemei előtt. Kétségtelen, hogy bár ez az eset egy szélsőséges példa, de a gyermek elhanyagolása, szükségleteinek figyelmen kívül hagyása is a gyermekbántalmazás egyik kategóriája – még ha többnyire szerencsére nem halálos kimenetelű.

A történet végén írunk a gyermekbántalmazás formáiról, illetve igyekszünk eloszlatni néhány tévhitet is a gyermekbántalmazással kapcsolatban.

 

Egy kisgyermek meghalt az Egyesült Államokban, miután állítólag 10 napra egyedül hagyták otthon, miközben anyja elutazott anélkül, hogy intézkedett volna a 16 hónapos gyermek gondozásáról. A 31 éves Kristel Candelariót június 17-én letartóztatták és gyilkossággal vádolták meg, miután kislányát, Jailynt egy nappal korábban az ohiói Clevelandben lévő otthonukban találták meg, holtan. A rendőrség szerint „nem voltak traumára utaló jelek”. Nem bántották, „csak” végzetesen elhanyagolták.

„A gyermek körülbelül 10 napig egyedül és felügyelet nélkül maradt, majd ezt követően meghalt.”

Eközben az anya Puerto Ricóba és Detroitba utazott – közölték a nyomozók.

A szomszédok elmondták, hogy az anya korábban már többször megkérte őket, hogy vigyázzanak a kislányra, és nem értették, ezúttal miért nem kérte a segítségüket.


Mi is a gyermekbántalmazás?

Nem csak a fizikai bántalmazás, ami sokszor elég nyilvánvaló a külsérelmi nyomok miatt. Kevésbé látható például a gyermek szükségleteinek figyelmen kívül hagyása, felügyelet nélkül hagyása, veszélyes helyzeteknek való kitettsége, szexualitással kapcsolatos szituációknak, ingereknek, információknak való kitettség, lelki megalázás.

Számos formája van a gyermekbántalmazásnak és elhanyagolásnak, amelyek komoly testi, lelki károkat okozhatnak a gyermeknél.

Abban az esetben, ha felmerül a bántalmazás, vagy elhanyagolás, nagyon fontos a korai felismerés, ami által mind a gyermek, mind a bántalmazó fél segítséget kaphat annak érdekében, hogy megoldódjon a probléma.


Tévhitek

Fenti problémával kapcsolatban sajnos még nagyon sok mítosszal, tévhittel találkozunk napjainkban is. Sokan úgy vélik, hogy csak a fizikai bántalmazás tartozik ebbe a körbe. Viszont, ez csak az egyik megjelenési formája. A gyermekek elhanyagolása, a szexuális és érzelmi bántalmazás ugyanannyi kárt okozhat, és mivel nem mindig elég nyilvánvalóak, a beavatkozás valószínűsége is kisebb.

Tévhit, hogy csak a „rossz” emberek bántalmaznak. Tény, hogy nem minden esetben történik tudatos, szándékos bántalmazás. Sok szülő, vagy gondviselő maga is bántalmazott volt gyermekkorában és nem ismer más megfelelőbb nevelési eszközt bizonyos helyzetek, problémák megoldására. „Engem is vertek, mégis jó ember lett belőlem!” Sajnos ez még a mai napig gyakran előforduló nézet társadalmunkban. A szülői kompetenciákat, nevelési stílust nagyban befolyásolja a hozott mintákon kívül a szülő mentális állapota, esetleges szerhasználati problémái.

Tévhit, hogy a „jó” családokban nem történik visszaélés. Sajnos minden társadalmi rétegben előfordulhat, nem ismer faji, gazdasági, kulturális határokat.

Tévhit, hogy a legtöbb bántalmazó idegen a gyermek számára. A valóságban a legtöbb bántalmazó családtag, vagy közeli ismerős.

Tévhit, hogy a bántalmazott gyermekből mindig bántalmazó felnőtt lesz. Igaz, hogy nagyobb valószínűséggel fogja a hozott mintát gyakorolni, másrészt viszont nagy részük erősen motivált arra, hogy saját gyermekét ne érhessék olyan negatív hatások, melyeket neki kellett elszenvednie.


Forrás: 7news.com.au, Heim Pál Gyermekkórház


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:




0 hozzászólás
bottom of page